Ρυθμίσεις στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα τροποποιούν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες βλέπουν και ακούν τον κόσμο γύρω τους. Ήδη υπάρχουν η απτική ανατροφοδότηση για την αίσθηση της αφής και μια έκδοση VR του Smell-O-Vision για την όσφρηση. Μένει μόνο μια σημαντική αίσθηση: η γεύση.
Για να καλύψουν το κενό, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Hong Kong ανέπτυξαν μια νέα διεπαφή για την προσομοίωση της γεύσης στην εικονική και εκτεταμένη πραγματικότητα (XR από το extended reality). Η ίδια ομάδα είχε εργαστεί στο παρελθόν σε άλλα συστήματα για φορητές διεπαφές για απτική και οσφρητική ανάδραση. Για να δημιουργήσουν μια πιο “καθηλωτική εμπειρία VR” λοιπόν, στράφηκαν στην προσθήκη γευστικών αισθήσεων, αναφέρει ο Yiming Liu, συν-συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας της ομάδας που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Μια συσκευή που μπορείτε να γλύψετε σε σχήμα γλειφιτζούρι μπορεί να παράγει εννέα διαφορετικές γεύσεις: ζάχαρη, αλάτι, κιτρικό οξύ, κεράσι, φρούτο του πάθους, πράσινο τσάι, γάλα, durian και γκρέιπφρουτ.
Κάθε γεύση παράγεται από χημικές ουσίες για τρόφιμα που είναι ενσωματωμένες σε μια θήκη gel αγαρόζης. Όταν εφαρμόζεται τάση στο gel, οι χημικές ουσίες μεταφέρονται στην επιφάνεια σαν υγρό που στη συνέχεια αναμιγνύεται με το σάλιο στη γλώσσα σαν ένα πραγματικό γλειφιτζούρι.
Αυξήστε την τάση και θα έχετε πιο δυνατή γεύση.
Αρχικά, οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες μεθόδους για την προσομοίωση της γεύσης, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδιέγερσης της γλώσσας. Οι άλλες μέθοδοι όμως είχαν περιορισμούς, ήταν πολύ ογκώδεις ή λιγότερο ασφαλείς. Έτσι οι ερευνητές επέλεξαν τη χημική διάθεση της γεύσης μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ιοντοφόρηση.
Η ιοντοφόρηση μετακινεί χημικά και ιόντα μέσω υδρογέλης και έχει χαμηλή απαίτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Με μέγιστο όριο τα 2 volt η συσκευή (βρίσκεται εντός του ορίου ανθρώπινης ασφάλειας των 30 V), θεωρείται ικανή να έχει αποτέλεσμα.
Μερικές από τις πιθανές εφαρμογές που αναφέρονται από τους συγγραφείς περιλαμβάνουν δοκιμές γεύσης, εικονικές αγορές σε παντοπωλείο και άλλα περιβάλλοντα για εξερεύνηση γεύσεων φαγητού. Ωστόσο, το τρέχον σύστημα περιορίζεται σε μία ώρα χρήσης λόγω εξάντλησης του gel και υποστηρίζει λίγες γεύσεις.
Μια μελλοντική συσκευή θα στοχεύει στην επέκταση του χρόνου λειτουργίας, στην αύξηση της πολυπλοκότητας της γεύσης και στη βελτίωση της χρηστικότητας, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέων δυνατοτήτων στις διεπαφές XR.
https://doi.org/10.1073/pnas.2412116121