Η Experian και πολλές άλλες εταιρείες προωθούν ιστοσελίδες που υπόσχονται να ψάξουν στο Dark Web για τα προσωπικά σας στοιχεία για να δουν αν οι εγκληματίες τα διαθέτουν προς πώληση. Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας άδικα.
Τι είναι το Dark Web;
Ο “σκοτεινός ιστός” ή Dark Web αποτελείται από κρυμμένους ιστότοπους στους οποίους δεν έχετε πρόσβαση χωρίς κάποιο ειδικό λογισμικό. Αυτοί οι ιστότοποι δεν εμφανίζονται στην Google ή άλλη μηχανή αναζήτησης και δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς, εκτός αν χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία.
Για παράδειγμα, το λογισμικό Tor μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανώνυμη περιήγηση στον κανονικό ιστό, αλλά κρύβει επίσης ειδικούς ιστότοπους που είναι γνωστοί ως “ιστότοποι .onion” ή “κρυφές υπηρεσίες Tor”. Αυτοί οι ιστότοποι χρησιμοποιούν το Tor για να αποκρύπτουν την τοποθεσία τους και έχετε πρόσβαση σε αυτούς μόνο μέσω του δικτύου Tor.
Υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για τις κρυφές υπηρεσίες του Tor. Για παράδειγμα, το Facebook διαθέτει και ένα ιστότοπο Tor .onion στο facebookcorewwwi.onion, στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο από το δίκτυο Tor. Αυτό επιτρέπει σε άτομα από χώρες όπου το Facebook έχει αποκλειστεί να έχουν έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο. Η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo διατίθεται και σε μια κρυφή διεύθυνση Tor. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή κάποιας κυβερνητικής λογοκρισίας.
Όμως το Dark Web χρησιμοποιείται επίσης και για εγκληματικές δραστηριότητες. Εάν θέλετε να πουλήσετε βάσεις δεδομένων πιστωτικών καρτών και αριθμών κοινωνικής ασφάλισης ατόμων στο διαδίκτυο, είναι φυσικό να θέλετε να αποκρύψετε την τοποθεσία σας, ώστε να μην σας βρουν οι αρχές.
Γι ‘αυτό οι εγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά το Dark Web για να πωλούν δεδομένα . Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο ο περίφημος ιστότοπος Silk Road, μια διαδικτυακή μαύρη αγορά για ναρκωτικά και άλλα παράνομα πράγματα, ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω του Tor.
Δεν σαρώνουν ολόκληρο το Dark Web
Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Αυτές οι υπηρεσίες δεν σαρώνουν ολόκληρο το Dark Web για τα δεδομένα σας. Αυτό είναι αδύνατο.
Υπάρχουν 1.208.925.819.614.629.174.706.176 πιθανές διευθύνσεις σελίδων στον σκοτεινό ιστό, και αυτό είναι απλώς ιστότοποι Tor .onion. Δεν θα ήταν δυνατό να ελέγξετε τον καθένα για να δείτε αν είναι online και στη συνέχεια, να αναζητήσετε τα δεδομένα σας.
Ακόμα κι αν αυτές οι υπηρεσίες σαρώνονταν τον σκοτεινό ιστό, δεν θα μπορούσαν να δουν αποκλειστικό περιεχόμενο ούτως ή άλλως. Τα περιεχόμενα αυτά ανταλλάσσονται ιδιωτικά και δεν δημοσιοποιούνται.
Τι κάνει λοιπόν το Dark Web Scan;
Καμία εταιρεία που προσφέρει Dark Web Scan δεν θα σας πει τι κάνουν, αλλά μπορούμε σίγουρα να κάνουμε μια τεκμηριωμένη εικασία. Αυτές οι εταιρείες συλλέγουν δεδομένα που δημοσιεύονται σε δημοφιλείς ιστότοπους στο Dark Web.
Όταν λέμε “data dumps”, αναφερόμαστε σε μεγάλες βάσεις δεδομένων ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης – καθώς και άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και στοιχεία πιστωτικής κάρτας – που κλέβονται από παραβιασμένους ιστότοπους και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Αντί να σαρώνουν το Dark Web, σαρώνουν τις λίστες που έχουν διαρρεύσει και τα προσωπικά στοιχεία, τα οποία, βεβαίως, βρίσκονται συχνά στο Dark Web. Στη συνέχεια, θα σας ενημερώσουν εάν τα προσωπικά σας στοιχεία βρίσκονται σε μία από τις λίστες στις οποίες που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.
Ωστόσο, ακόμη και αν ένα Dark Web Scan λέει ότι είστε εντάξει, ίσως να μην είστε. Ψάχνουν μόνο τις διαθέσιμες διαρροές στις οποίες έχουν πρόσβαση. Δεν μπορούν να σαρώσουν τα πάντα.
Πώς να παρακολουθείτε τις παραβιάσεις δεδομένων δωρεάν
Εκτός όμως από την διαφημιστική εκστρατεία του Dark Web Scan, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία που είναι δωρεάν.
Το Have I Been Pwned? του Troy Hunt θα σας πει εάν η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ή ο κωδικός πρόσβασής σας εμφανίζεται σε μία από τις 322 βάσεις δεδομένων που έχουν διαρρεύσει. Μπορεί μάλιστα να σας ειδοποιήσει όταν η διεύθυνση email σας εμφανιστεί σε μια νέα βάση δεδομένων.
Τα δεδομένα σας έχουν ήδη κλαπεί
Ίσως εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ένα Dark Web Scan θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Πιθανότατα πιστεύετε ότι τα δεδομένα σας έχουν διαρρεύσει. Μπορεί να είναι αλήθεια.
Υπήρξαν πολλές άλλες διαρροές και μιλάμε μόνο για παραβιάσεις δεδομένων που έχουν αναφερθεί δημοσίως.
Παγώστε τις κάρτες σας, είναι δωρεάν
Εάν ανησυχείτε πολύ παγώστε τις πιστωτικές σας κάρτες, και αλλάξτε κωδικούς πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε. Οι μοναδικοί κωδικοί πρόσβασης σώζουν, και επειδή δεν θα τους θυμάστε, χρησιμοποιήστε ένα password manager (KeePass).
Παγώστε τις πιστωτικές σας κάρτες και παραλείψτε τη σάρωση του σκοτεινού ιστού, είναι δωρεάν και δεν θα σας κοροϊδέψουν.