Η διαρροή δεδομένων είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός οργανισμού. Είτε λόγω αμέλειας των εργαζομένων, είτε λόγω εσωτερικής απειλής είτε λόγω εισβολής, μια διαρροή δεδομένων μπορεί να έχει οικονομικές αλλά και νομικές επιπτώσεις.
Όταν εκτίθενται ευαίσθητα αρχεία ενός οργανισμού, εμπιστευτικά δεδομένα όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, αριθμοί τηλεφώνου, οικονομικές πληροφορίες και πληροφορίες υγείας, βρίσκονται όλα σε κίνδυνο.
Table of Contents
Διαρροή δεδομένων έναντι παραβίασης δεδομένων: Ποια είναι η διαφορά τους;
Η διαφορά μεταξύ διαρροής δεδομένων και παραβίασης δεδομένων είναι συχνά η πρόθεση.
- Μια παραβίαση δεδομένων προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης επίθεσης από κακόβουλο παράγοντα. Όταν ο οργανισμός δέχεται επίθεση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή δεδομένων ή έκθεση των δεδομένων.
- Μια διαρροή δεδομένων μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα παραβίασης δεδομένων, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ανεπαρκών διαδικασιών απορρήτου, ασφάλειας και προστασίας δεδομένων , καθώς και λόγω αμέλειας των εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι βάσεις δεδομένων ενδέχεται να έχουν λανθασμένη ρύθμιση παραμέτρων κατά λάθος, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να τοποθετούνται σε έναν δημόσιο ιστότοπο.
Τι προκαλεί τη διαρροή των δεδομένων;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους έχουμε διαρροή δεδομένων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
1. Μη ασφαλής αποθήκευση δεδομένων
Οι βάσεις δεδομένων όπως AWS S3 δεν διαθέτουν πάντα ασφάλεια. Τα δεδομένα μπορεί να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα εάν ένας οργανισμός αποτυγχάνει να εφαρμόσει οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου ταυτότητας.
2. Δεδομένα σε δημόσιο ιστότοπο
Ένας οργανισμός μπορεί κατά λάθος να τοποθετήσει εμπιστευτικά δεδομένα σε έναν δημόσιο ιστότοπο χωρίς να το καταλάβει. Ακόμα κι αν οι πληροφορίες δεν είναι ανιχνεύσιμες μέσω του ιστότοπου ενός οργανισμού, εάν η Google ανιχνεύσει τον ιστότοπο της εταιρείας, οι χάκερ μπορούν εύκολα να βρουν τα δεδομένα.
3. Επιτυχής κυβερνοεπίθεση
Μια διαρροή δεδομένων μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα κακόβουλης επίθεσης μέσω phishing, pepentration testing του δικτύου ή σε κλοπή των διαπιστευτηρίων ενός υπαλλήλου.
4. Κακή διαχείριση αδειών
Εάν δεν προστατεύετε σωστά τα δεδομένα σας, τα αφήνετε ευάλωτα σε κάθε χάκερ που τα αναζητά. Οι βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας περιλαμβάνουν ισχυρό έλεγχο ταυτότητας και προστασία με κωδικό πρόσβασης αλλά και σωστά διαμορφωμένες βάσεις δεδομένων.
5. Επίθεση εκ των έσω ή διαρροή από πρώην υπάλληλο
Οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε πολλές ευαίσθητες πληροφορίες, γι’ αυτό και οι επιτιθέμενοι συχνά τους βάζουν στόχο. Ωστόσο, οι χάκερ μπορεί να αποφασίσουν να αφήσουν ήσυχο τον οργανισμό που επιτίθενται εάν λάβουν μια καλή οικονομική προσοδοφόρα ή εάν είναι κάποιος πρώην υπάλληλος που θέλει να πάρει εκδίκηση για άσχημη συμπεριφορά στο παρελθόν. Ένας υπάλληλος μπορεί ακόμη και να αποχωρήσει με σκληρούς δίσκους εάν δεν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
6. Ευάλωτο λογισμικό
Οι επιτιθέμενοι αναζητούν πάντα ξεπερασμένο ή ευάλωτο λογισμικό με την ελπίδα ενός εύκολου hack. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν κακόβουλο λογισμικό, μια ευπάθεια SQL ή άλλες επιθέσεις για να εκμεταλλευτούν έναν οργανισμό.
7. Ξεχασμένες συσκευές
Μια συσκευή που δεν έχει ρυθμιστεί σωστά ή δεν έχει αναβαθμιστεί πότε γιατί προφανώς έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διαρροή δεδομένων. Ένας ξεχασμένος φορητός υπολογιστής ή τηλέφωνο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο υπάλληλος ενός ανταγωνιστή να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπορικά μυστικά, προσωπικά στοιχεία, πληροφορίες πιστωτικών καρτών και πνευματική ιδιοκτησία όπου αργότερα θα μπορούσε να εκθέσει τα στοιχεία αυτά στο darknet.
8. Αμέλεια εργαζομένων
Ένας υπάλληλος μπορεί κατά λάθος να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες με κάποιον τρίτο, να αποθηκεύσει δεδομένα σε μη ασφαλή τοποθεσία ή να δεχτεί επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος ή social engineering, με αποτέλεσμα τη διαρροή των δεδομένων.
9. Ξεχασμένα δεδομένα
Καθώς ένας οργανισμός αναπτύσσεται και αλλάζει τεχνολογικά μέρα με τη μέρα, τόσο σε προγράμματα όσο και σε έμψυχο προσωπικό, μπορεί να έχουν ξεχάσει πού αποθηκεύουν τα δεδομένα τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή δεδομένων εάν αυτός ο κατάλογος εμφανιστεί δημόσια ή εάν ένας πρώην υπάλληλος είναι ο μόνος που ξέρει πώς να έχει πρόσβαση σε αυτήν.
Πόσο σοβαρές είναι οι διαρροές δεδομένων;
Ο κίνδυνος διαρροής δεδομένων δεν είναι απλώς απώλεια δεδομένων. Οι διαρροές δεδομένων μπορούν να βλάψουν πολλά μέρη του οργανισμού, βλάπτοντας τα στοιχεία της εταιρείας σας:
- Φήμη : Στην καλύτερη περίπτωση, οι διαρροές δεδομένων μπορεί να είναι απλώς ενοχλητικές. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σημαντικό ζήτημα εμπιστοσύνης που μπορεί να επηρεάσει την φήμη μιας εταιρείας ή την αξία των μετόχων της.
- Οικονομικά: Ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαρροής, πιθανότατα θα επιβαρυνθείτε με έξοδα που σχετίζονται με την ανάκτηση δεδομένων, τη διερεύνηση του συμβάντος, την αποκατάσταση και τυχόν νομικά έξοδα.
- Επιχειρηματική συνέπεια: Οι διαρροές δεδομένων μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμποδίζουν την ικανότητα μιας επιχείρησης να εξυπηρετεί τους πελάτες της.
- Νομική ευθύνη: Μια διαρροή δεδομένων μπορεί να προκαλέσει αγωγή από τους πελάτες μιας εταιρίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έρευνα σχετικά με ζητήματα ρυθμίσεων ή συμμόρφωσης.
- Συμμόρφωση: Λόγω των νόμων περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων, όπως το GDPR και το CCPA, οι διαρροές δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του οργανισμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα.
- Πελάτες: Εάν μια διαρροή δεδομένων αποκαλύψει δεδομένα πελατών, μπορεί να τους χάσει από πελάτες, επηρεάζοντας έτσι τα έσοδα της εταιρίας.
Τι κάνουν οι χάκερ με τα δεδομένα που διαρρέουν;
Σε ένα χειρότερο σενάριο, μια διαρροή δεδομένων συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός χάκερ, ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω έναν οργανισμό. Εδώ είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους.
Κρατάνε τα δεδομένα για λύτρα
Αυτή η κατάσταση διαφέρει από το ransomware, το οποίο κλειδώνει τους οργανισμούς από δεδομένα μέσω κακόβουλου λογισμικού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εγκληματίες μπορούν να απειλήσουν να αποδεσμεύσουν ή να αποκαλύψουν τα δεδομένα που διέρρευσαν εάν τα θύματα δεν πληρώσουν λύτρα.
Εκβιάζουν την εταιρεία
Ας υποθέσουμε ότι ένας χάκερ προκαλεί διαρροή δεδομένων λόγω άγνωστης ευπάθειας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να απειλήσει ότι θα μοιραστεί τα δεδομένα σε σελίδες του darknet — θέτοντας τον οργανισμό σας σε κίνδυνο περισσότερων επιθέσεων.
Χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να πραγματοποιήσετε άλλες επιθέσεις.
Εάν οι χάκερ διαρρεύσουν τα προσωπικά σας δεδομένα, αυτοί και επιπλέον άλλοι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις όπως phishing, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, κλοπή κωδικών και παρόμοιες απάτες.
Τα πουλάνε στους ανταγωνιστές σας.
Μπορεί να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα δεδομένα σας σε ανταγωνιστές που θα επωφεληθούν από την ύπαρξη οποιουδήποτε ευαίσθητου προϊόντος, χρηματοοικονομικής ή στρατηγικής σημασίας πληροφοριών.
Κάνουν περαιτέρω ζημιά στον οργανισμό σας.
Εάν ένας χάκερ αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης και άλλα διαπιστευτήρια που συνδέονται με τον οργανισμό σας, μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς λογαριασμούς και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στον οργανισμό σας.
Συμβουλές πρόληψης και αποφυγής διαρροής δεδομένων
Για να μειώσετε τους κινδύνους διαρροής δεδομένων στον οργανισμό σας, αξιοποιήστε εργαλεία και διαδικασίες για να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας και ότι δεν προσθέτουν περιττούς κινδύνους στην καθημερινή τους δραστηριότητα.
Πραγματοποιήστε εκπαίδευση των υπαλλήλων σας ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι είδους εξωτερικές απειλές μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροή δεδομένων. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με καλές πρακτικές απορρήτου των δεδομένων και σωστής αποθήκευσης δεδομένων, διαδικασίες και πρακτικές για την ελαχιστοποίηση τυχαίων διαρροών των δεδομένων της εταιρίας σας. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση MFA και εργαλείων όπως διαχειριστές κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης.
Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους ένας χάκερ μπορεί να προκαλέσει διαρροή δεδομένων είναι μέσω παραβιασμένων λογαριασμών. Εάν οι οργανισμοί δεν διαθέτουν ισχυρά μέτρα ελέγχου ταυτότητας, εκτίθενται. Το MFA βελτιώνει σημαντικά την ισχύ της ασφάλειας του λογαριασμού και οι οργανισμοί θα πρέπει να το χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κίνδυνοι από τρίτους
Συνεργάτες SaaS όπως και οι πάροχοι υποδομής βάσεων δεδομένων, φιλοξενούν βασικές πληροφορίες. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι εταιρείες ή εφαρμογές δεν έχουν γνωστά τρωτά σημεία και ότι έχουν διαμορφωθεί σχετικά με τις τελευταίες τακτικές για την ασφάλεια των δεδομένων σας.
Έλεγχος και ταξινόμηση δεδομένων
Η μη παρακολούθηση των δεδομένων σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να τα χάσετε και να προκαλέσετε μια τυχαία διαρροή δεδομένων. Ο έλεγχος και η οργάνωση των δεδομένων σας με βάση το πόσο ευαίσθητα και κρίσιμα για τις επιχειρήσεις είναι, μπορεί να σας βοηθήσει να τα παρακολουθείτε, ενώ παράλληλα δίνετε προτεραιότητα στην προστασία των πιο ευαίσθητων δεδομένων σας.
Θέστε σε σημαντικές εφαρμογές διαδικασίες προστασίας
Ορίστε συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες ασφαλείας που καθορίζουν ποιος έχει πρόσβαση και σε ποια δεδομένα, πώς τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες και το επίπεδο προστασίας και ασφάλειας που απαιτούν τα δεδομένα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα δεδομένα σας.
Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο
Οι χάκερ συχνά θέτουν σε κίνδυνο τις εταιρείες και αποκτούν πρόσβαση σε όλους τους τύπους δεδομένων μέσω ευάλωτου λογισμικού, εφαρμογών ή συσκευών. Αυτά τα τρωτά σημεία συνήθως διορθώνονται μέσω ενημερώσεων ασφαλείας, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ενημερώνετε το λογισμικό σας το συντομότερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε απειλή.
Διαχειριστείτε την πρόσβαση και τα προνόμια των υπαλλήλων σας.
Δεν πρέπει κάθε υπάλληλος να έχει πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δεδομένα σας. Θα πρέπει να επιβάλλετε μια πολιτική ελάχιστων προνομίων και να περιορίσετε τα δικαιώματα του διαχειριστή, τις άδειες και την πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα μόνο σε εκείνους τους υπαλλήλους που το απαιτούν. Μπορείτε ακόμη και να παρέχετε πρόσβαση μόνο όταν χρειάζεται και όχι να είναι προσβάσιμα κάθε στιγμή.
Έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Παρόλο που μπορείτε να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής δεδομένων, κάτι τέτοιο συμβαίνει και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι. Θα πρέπει να εξετάσετε διάφορα σενάρια διαρροής δεδομένων και να αναπτύξετε διαδικασίες και ενέργειες που οδηγούν σε αποδοτική και αποτελεσματική ανάκτηση δεδομένων, όπως επίσης να διορθώσετε τυχόν σημεία πιθανών επιθέσεων.
Διαβάστε προσεκτικά όσα προαναφέραμε για να αποτρέψετε μια διαρροή δεδομένων
Η διαρροή δεδομένων μπορεί να είναι από μια ήπιας εμβέλειας επίθεση έως ένα καταστροφικό πλήγμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι αντιμετωπίζετε τυχόν κρίσιμους κινδύνους. Ευτυχώς, πολλές από τις ενέργειες και τις διαδικασίες που μπορείτε να αναλάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο διαρροής δεδομένων θα συμβάλουν επίσης στη βελτίωση της συνολικής ανθεκτικότητας και της στάσης σας στον κυβερνοχώρο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο πρόσθετων απειλών για την ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στην πρόληψη παραβιάσεων των δεδομένων.