Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ένα σφάλμα 404 κατά την περιήγηση μας στον ιστό. Ίσως ακόμη και στο iGuru! Τι ακριβώς σημαίνουν οι αριθμοί σε αυτό το σφάλμα και γιατί συγκεκριμένα το νούμερο 404;
Το 404 είναι ένας κωδικός σφάλματος που εμφανίζεται σε ιστότοπους. Σημαίνει ότι ένας σύνδεσμος είναι σπασμένος ή δεν οδηγεί σε έγκυρη σελίδα σε έναν ιστότοπο. Είναι το πράγμα που όλοι οι ιδιοκτήτες ιστότοπων μισούν να βλέπουν στον χώρο τους, κάτι που μπορεί να βλάψει την online εμπειρία ενός χρήστη.
Ένας χρήστης μπορεί να σκοντάψει σε μια σελίδα 404 με διάφορους τρόπους. Ίσως ακολούθησε έναν σύνδεσμο στον ίδιο τον ιστότοπο που οδηγεί σε ένα 404, ή ίσως υπάρχει ένας σελιδοδείκτη που οδηγεί σε αδιέξοδο. Μερικές φορές, οι 404 σύνδεσμοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλους ιστότοπους ή μέσω μηχανών αναζήτησης.
Λόγω του ότι είναι ένα κακό αποτέλεσμα στο σερφάρισμα των χρηστών, οι ιστότοποι με πολλές 404 σελίδες δεν έχουν επισκεψιμότητα. Ορισμένες μηχανές αναζήτησης τιμωρούν τους ιστότοπους που περιέχουν πολλούς κατεστραμμένους συνδέσμους. Οι συχνές περιπτώσεις ανακατεύθυνσης χρηστών σε σελίδες 404 μπορεί να οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση ενός ιστότοπου ως “χαμηλής ποιότητας” ή “αναξιόπιστου” από τους αλγόριθμους της Google. Τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) διαθέτουν δυνατότητες που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις 404 ανακατευθύνσεις.
Η εμφάνιση του 404 το έχει καταστήσει ένα από τα πιο γνωστά λάθη στην ιστορία του διαδικτύου. Έχει γίνει ένας όρος meme και αργκό από μόνος του. Όσοι είναι “κομπουτεράκιδες” και αναφέρονται σε κάποιον ότι “έχει σφάλμα 404”, σημαίνει ότι αργεί να σκεφτεί ή αγνοεί ένα συγκεκριμένο θέμα.
Γιατί “404;”
Γιατί λοιπόν 404; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι υπάρχουν άλλοι «αριθμοί» που σχετίζονται με την κατάσταση φόρτωσης μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, όταν φορτώνετε μια κανονική ιστοσελίδα, είναι ένα αίτημα “200 OK”, που σημαίνει ότι φορτώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο Tim Berners-Lee, που θεωρείται ο πατέρας του διαδικτύου , καθιέρωσε τους κωδικούς κατάστασης HTTP κατά τη διάρκεια του World Wide Web Consortium (W3C), το 1992. Αυτοί οι κωδικοί, που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, διαμορφώνονται σε τριψήφιους αριθμούς. Ένας κωδικός που ξεκινά με “4” σημαίνει σφάλμα πελάτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης ζήτησε μια σελίδα στην οποία δεν έχει πρόσβαση.
Ακολουθούν μερικοί τυπικοί κωδικοί που ξεκινούν επίσης με 4 που ίσως τους αναγνωρίσετε:
- 400 Κακό αίτημα : Αυτό συνήθως εμφανίζεται όταν υπάρχει λανθασμένο αίτημα προς τον ιστότοπο.
- 401 Μη εξουσιοδοτημένο και 403 Απαγορευμένο : Αυτά εμφανίζονται όταν ο χρήστης δεν έχει τα απαραίτητα δικαιώματα για πρόσβαση σε μια σελίδα, όπως είσοδο ή ψηφιακό έλεγχο ταυτότητας.
- 404 Δεν βρέθηκε: Αυτό εμφανίζεται όταν ο πόρος ή η σελίδα δεν φαίνεται να υπάρχει στον διακομιστή.
- 408 Χρονικό όριο αιτήματος: Αυτό εμφανίζεται όταν ο διακομιστής έληξε ή χτύπησε το μέγιστο χρόνο για να φορτώσει μια σελίδα πριν ολοκληρωθεί το αίτημα.
Άλλα κοινά μηνύματα σφάλματος
Εκτός από το να βλέπετε “HTTP 404” ή “404 Not Found”, μπορεί επίσης να συναντήσετε μερικούς άλλους κωδικούς σφάλματος που μεταφέρουν το ίδιο πράγμα. Οι κοινές παραλλαγές περιλαμβάνουν “Η σελίδα δεν βρέθηκε” ή “Το αρχείο δεν βρέθηκε”. Ανάλογα με τον ιστότοπο που περιηγείστε, ενδέχεται επίσης να δείτε μηνύματα όπως “Το προϊόν δεν βρέθηκε”.
Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι ιστότοποι μπορούν να προσαρμόσουν σε ποια σελίδα κατευθύνεται ένας υπερσύνδεσμος 404, έτσι πολλοί ιδιοκτήτες ιστότοπων σχεδιάζουν μια προσαρμοσμένη σελίδα 404. Κάποιοι θα σας πουν να επικοινωνήσετε με τον webmaster του ιστότοπου. άλλοι το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για τον χρήστη να αναζητήσει κάτι άλλο στον ιστότοπο. Για παράδειγμα, η σελίδα 404 του iGuru οδηγεί στο μήνυμα “Ooops, sorry! We couldn’t find it” και σε μια γραμμή αναζήτησης για περεταίρω χρήση.
Και τώρα τι?
Εάν συναντήσετε μια σελίδα που έχει σφάλμα 404, αλλά είστε βέβαιοι ότι παλιά είχε περιεχόμενο, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα. Το ένα είναι να ελέγξετε αν ο διαχειριστής μετέφερε αυτό το περιεχόμενο κάπου αλλού. Οι ιστότοποι αλλάζουν συνεχώς τις δομές των URL διευθύνσεων τους, επομένως είναι πιθανό ο σύνδεσμος να έχει επανακατηγοριοποιηθεί ή να μετονομαστεί. Εάν ο ιστότοπος δεν διαθέτει εσωτερική μηχανή αναζήτησης, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ιστότοπου στο Google πληκτρολογώντας site:iguru.gr ή το αντίστοιχο αν ψάχνετε σε άλλο ιστότοπο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine, μια υπηρεσία που παρέχεται από το Internet Archive (Αρχείο Διαδικτύου). Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την υπηρεσία, αντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL της σελίδας στο πλαίσιο τους. Θα εμφανίσει μια λίστα με αρχειοθετημένες εκδόσεις αυτής της σελίδας από προηγούμενα χρόνια. Αν και αυτό δεν λειτουργεί πάντα, πολλοί ιστότοποι έχουν αρχειοθετημένες εκδόσεις.
Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε το περιεχόμενο αλλού ή να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του ιστότοπου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια σελίδα επικοινωνίας. Επικοινωνήστε μαζί τους και ενημερώστε τους ότι έχουν ένα σπασμένο σύνδεσμο.