Τι είναι το WPS, πως λειτουργεί και τι να προσέχετε

Τα περισσότερα routers διαθέτουν ένα που ονομάζεται WPS. Διαβάστε όλες τις που πρέπει να ξέρετε για αυτό και προπαντός τι να προσέχετε.

wifi wi fi

Η ασύρματη δικτύωση είναι πλέον αναπόσπαστό κομμάτι της λειτουργικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Υπάρχει παντού, από τα κινητά τηλέφωνα που συνδέονται στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μέχρι το Wi-Fi στο σπίτι σας, που επάνω του “πέφτουνε” όσες δεν θέλετε να τις καλωδιώσετε.

Η ασύρματη σύνδεση όμως απαιτεί χειρισμούς και απομνημόνευση κωδικών ασφαλείας που συχνά είναι μπελάς για τους αρχάριους χρήστες.

Επίσης εμπεριέχει επιπρόσθετους κινδύνους παραβίασης καθώς συχνά σας αφήνει ανοιχτούς σε ευκολότερες επιθέσεις. Το WPS μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, χωρίς να απαιτεί από εσάς να είστε γνώστες της τεχνολογίας. Όλα γίνονται με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού στο δρομολογητή σας.

Τι είναι το WPS (Wi-Fi Setup)

Το σύστημα WPS έρχεται να απλοποιήσει την ασύρματη σύνδεση για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και τα πολύπλοκα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η λειτουργία WPS του router σας είναι μια απλή μέθοδος για τη σύνδεση των ασύρματων συσκευών σας, όταν δεν θέλετε να τις συνδέσετε χειροκίνητα. Χρησιμοποιεί ένα αυτοματοποιημένο πρωτόκολλο για να σας μεταφέρει στο τοπικό δίκτυο Wi-Fi, χωρίς να απαιτείται ο κωδικός ς, ενώ το δίκτυό σας παραμένει ασφαλές.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δυσκολεύεται να συνδεθεί ασύρματα στον εκτυπωτή του ή στην νέα του σκούπα-ρομπότ χρησιμοποιώντας το SSID και τον κωδικό πρόσβασης του Wi-Fi, ειδικά αν αυτός είναι πολύ μακρύς με ειδικούς χαρακτήρες, μπορεί να απλοποιήσει όλη την διαδικασία.

Το WPS είναι μια προσπάθεια επίλυσης αυτής της δυσκολίας. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ δύο συσκευών χρησιμοποιώντας Wi-Fi, χωρίς όμως να χρειάζονται πολλές γνώσεις τεχνολογίας. Η μόνη προειδοποίηση είναι ότι και οι δύο συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούν το πρότυπο ασφαλείας WPA ή WPA2.

Η τεχνολογία τους είναι απλή. Πατώντας το κουμπί WPS στο router εκείνη τη στιγμή (μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα) ξεκλειδώνετε στιγμιαία το δίκτυο του router. Επομένως μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε συσκευή κάνει εκείνη την στιγμή και αίτημα για σύνδεση.

Βέβαια αν κάποιος άλλος ακριβώς εκείνη τη στιγμή που έχετε πατήσει το κουμπί wps κάνει αναζήτηση μπορεί να συνδεθεί και να σας χακάρει, αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο. Επομένως θεωρείται ασφαλής μέθοδος γιατί αμέσως μετά η λειτουργία WPS σταματά και το δίκτυο wifi κλειδώνει και πάλι.

Το WPS, που εισήχθη αρχικά το 2006 από τη Cisco, έγινε με τα χρόνια μια αρκετά τυπική λειτουργία για πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν Wi-Fi. Εξακολουθεί να είναι κοινό στις συσκευές που αγοράζετε σήμερα, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές το έχουν αφαιρέσει λόγω ανησυχιών τους για την ασφάλεια.

Τα Υπέρ του WPS

Wi-Fi,WPS,router,intranet,δίκτυο,ασύρματο,σύνδεση

Δύο είναι το υπέρ του WPS. Η ευκολία και η γρηγοράδα!  Ο λόγος χρήσης του είναι επειδή ορισμένες διεπαφές συσκευών είναι φρικτές ή απίστευτα δύσκολο να προσπελαστούν χωρίς ένα καλό σύνολο εργαλείων.

Για παράδειγμα, οι περισσότερες συσκευές επέκτασης του σήματος Wi-Fi απαιτούν να συνδεθείτε στη σελίδα του διαχειριστή τους, η οποία μπορεί μερικές φορές να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο Ethernet.

Γενικότερα αν θέλετε να συνδέσετε μία IoT συσκευή θα πρέπει να διαβάσετε με αρκετή προσοχή τις οδηγίες χρήσης του, ιδιαίτερα αν αυτή δεν έχει καν πληκτρολόγιο και οθόνη παρά μόνο λαμπάκια, όπως μία σκούπα – ρομπότ.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση για όσους δεν είναι γνώστες της τεχνολογίας και μπορεί να καταλήξουν να έχουν τη συσκευή να κάθεται στη γωνία αχρησιμοποίητη. Εκεί μπορεί να βοηθήσει η γρήγορη ρύθμιση του WPS, αφού μπορεί να συνδέσει δύο συσκευές μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πόσο ασφαλές είναι το WPS

Wi-Fi,WPS,router,intranet,δίκτυο,ασύρματο,σύνδεση

Η ευκολία σίγουρα συνυπάρχει με πολύ σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια, επειδή είτε μπορεί να ξεχαστεί ανοικτό, είτε είναι πιθανές επιθέσεις brute force στο PIN μιας συσκευής WPS.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το WPS στη συσκευή σας εάν δεν το τε, υποθέτοντας ότι ο δρομολογητής σας επιτρέπει την απενεργοποίησή του.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγω αυτών των τρωτών σημείων, όλο και λιγότερες ασύρματες συσκευές λειτουργούν με το WPS. Το Android 9 και νεότερη έκδοση, για παράδειγμα, δεν έχουν καθόλου υποστήριξη για το WPS.

Υποθέτοντας ότι το υποστηρίζει ο δρομολογητής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νεότερο πρότυπο Wi-Fi Easy Connect, όπου σαρώνετε έναν κωδικό QR που έχει κολληθεί στο δρομολογητή σας, ο οποίος παραδίδει τα διαπιστευτήρια απευθείας στην ασύρματη συσκευή σας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το WPA3 έχει κάνει το WPS κάπως πιο ασφαλές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το WPS

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι σύνδεσης με τις συσκευές WPS: χρησιμοποιώντας ένα κουμπί ή/και χρησιμοποιώντας ένα PIN, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Το κουμπί είναι γενικά η ευκολότερη από τις δύο επιλογές, ειδικά επειδή δεν απαιτεί να βρείτε ή να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος σελίδας διαχειριστή. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε δύο κουμπιά WPS: ένα στο δρομολογητή σας και ένα στη συσκευή με την οποία θέλετε να συνδεθείτε, με αυτή τη σειρά.

Λειτουργεί παρόμοια με το Bluetooth ή με την σύζευξη Wi-Fi στο σας, εκτός από το ότι ο δρομολογητής πρέπει να ενεργοποιηθεί πρώτος ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός του.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι να αναζητήσετε στο δρομολογητή σας, δείτε στην παρακάτω φωτογραφία το router HG8245A της Huawei που χρησιμοποιεί η Inalan. Το κουμπί WPS στο πλαϊνό μέρος ενός δρομολογητή και στην επάνω και μπροστά όψη έχει και ενδεικτικό λαμπάκι.

Εάν το router σας έχει PIN WPS, θα πρέπει απλώς να εισαγάγετε το PIN ταυτότητας, που συνήθως βρίσκεται στη σελίδα του δρομολογητή σας ή κολλημένο στη συσκευή. Είναι λίγο περισσότερη ταλαιπωρία από το κουμπί, αλλά είναι η μόνη εναλλακτική εάν δεν υπάρχει.

Συμπερασματικά

Το αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WPS εξαρτάται από το πόση ευκολία θέλετε. Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια του δικτύου σας, είναι καλύτερο να το αφήσετε απενεργοποιημένο και να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου σας Wi-Fi.

Εάν δεν σας ενοχλούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια του WPS, χρησιμοποιήστε το για να συνδέσετε δύστροπες συσκευές, όπως εκτυπωτές, IoT, τηλεοράσεις κλπ, στο δίκτυό σας πολύ πιο εύκολα.

Τουλάχιστον το WPA3 έχει ενισχύσει την ασφάλεια του WPS, επομένως εάν έχετε ένα νεότερο δρομολογητή έχετε λιγότερους λόγους ανησυχίας.

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).