‘Εξι λόγοι που η μπαταρία του κινητού σας εξαντλείται γρήγορα

Έχετε ένα κινητό τηλέφωνο που η μπαταρία του αδειάζει γρήγορα; Σας είπαν ότι θα αντέχει 24 ώρες και δεν κρατάει ούτε 12; Δείτε έξι συνήθης λόγους για τους οποίους η μπαταρία του τηλεφώνου σας καταναλώνεται αμέσως.

Ένα τηλέφωνο με σχεδόν άδεια μπαταρία είναι αρκετά ​​απογοητευτικό, ειδικά όταν είσαστε έξω από το και χρειαζόσαστε το smartphone σας. Γιατί άραγε η μπαταρία τέλειωσε τόσο γρήγορα ενώ το φορτίζατε για ώρες;

Αυτό που ίσως δεν λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να υπερ-καταναλώσουν ενέργεια από την μπαταρία σας, χωρίς καν να το καταλάβετε. Ο σωστός έλεγχος τους μπορεί να διατηρήσει την μπαταρία σας ακμαία για πολύ περισσότερο χρόνο. Δείτε λοιπόν τις έξι πιο κοινές αιτίες της γρήγορης εξάντλησης της μπαταρίας ενός τηλεφώνου.

1. Οθόνη υψηλής φωτεινότητας

Θα ξεκινήσουμε με μια από τις πιο προφανείς αιτίες για την εξάντληση της μπαταρίας του τηλεφώνου: τη φωτεινότητα της οθόνης.

Μπορεί να φαίνεται βολικό να έχετε τη φωτεινότητά σας στο μέγιστο, ειδικά όταν βρίσκεστε έξω και υπάρχει υψηλή αντανάκλαση από τον ήλιο, αλλά αυτό έχει τεράστια επίδραση στην μπαταρία σας.

Επομένως, όπου είναι δυνατόν, διατηρήστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας στο ελάχιστο για να εξοικονομήσετε αυτό το επιπλέον κομμάτι της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την αυτόματη φωτεινότητα, η οποία ρυθμίζει το φως της οθόνης ανάλογα με τα επίπεδα του φωτός του περιβάλλοντος σας.

Ωστόσο, η ελάχιστα φωτεινή οθόνη δεν είναι πάντα βολική, ειδικά εάν έχετε μειωμένη όραση ή βρίσκεστε σε περιοχή με υψηλή έκθεση στο φως.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε αντί να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας; Μια εναλλακτική είναι να αλλάξετε το τηλέφωνό σας και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά (όπως το Instagram και το Facebook Messenger) σε σκούρα λειτουργία. Δεν θα σκουρίνει δραστικά την οθόνη του τηλεφώνου σας, αλλά αλλάζει το τυπικό λευκό μενού και το φόντο της εφαρμογής του τηλεφώνου σας σε μαύρο.

Θα εκπλαγείτε πόση μπαταρία μπορείτε να εξοικονομήσετε, χωρίς συμβιβασμούς στη φωτεινότητα.

2. Εφαρμογές παρασκηνίου

smartphone

Οι εφαρμογές παρασκηνίου λειτουργούν ουσιαστικά ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε απευθείας. Για παράδειγμα, εφαρμογές VPN, προστασίας από ιούς, ς, ημερολογίου κλπ, παρακολουθούν ή ελέγχουν ορισμένες πτυχές του τηλεφώνου σας, συνεχώς, χωρίς να επέμβετε, κάτι που ενώ είναι βολικό εξαντλεί σημαντικά την μπαταρία.

Επιπλέον, πιθανότατα δεν χρειάζεστε μεγάλο αριθμό από αυτές τις εφαρμογές να λειτουργούν στο παρασκήνιο. Μπορείτε, αν θέλετε, να ενεργοποιήσετε την “Βελτιστοποίηση μπαταρίας” (ή εξοικονόμηση μπαταρίας ή κάτι σχετικό), η οποία θα παγώσει τις εφαρμογές παρασκηνίου, θα σβήσει τα cache σας κλπ.

Αυτό θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει ένα μεγάλο κομμάτι της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, γι’ αυτό αξίζει να το λάβετε υπόψη όταν θα πάτε κάπου και θα θέλετε να έχετε το τηλέφωνο σας όσο το δυνατό περισσότερο ενεργό.

3. Λειτουργία Picture-in-Picture

Εάν χρησιμοποιείτε το YouTube Premium, το Twitch ή μια παρόμοια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει τη λειτουργία picture-in-picture (εικόνα σε εικόνα). Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση οποιουδήποτε βίντεο ή ροής σε ένα μικρό πλαίσιο προβολής στην οθόνη σας ενώ χρησιμοποιείτε άλλες εφαρμογές.

Αν και για ορισμένους αυτό είναι βολικό, η χρήση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα μπορεί να εξαντλήσει την μπαταρία του τηλεφώνου σας.

Έτσι, μπορείτε καλύτερα να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία picture-in-picture, μέσα από τις σύνθετες ρυθμίσεις των εφαρμογών σας.

4. Παραμένετε συνδεδεμένοι 24/7

Συνήθως κανείς δεν κλείνει το ή τα δεδομένα του, και τα κρατά ενεργοποιημένα όλες τις ώρες, ώστε να είναι συνδεδεμένος μέρα και νύχτα. Αυτό μπορεί να εξαντλήσει σημαντικά την μπαταρία του τηλεφώνου σας, καθώς λαμβάνετε στο παρασκήνιο συνεχώς ειδοποιήσεις, ενημερώσεις και πολλά άλλα, όταν δεν τα χρειάζεστε απαραίτητα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου σας και εφόσον δεν έχετε βάλει το τηλέφωνό σας για φόρτιση, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi σας.

Φυσικά, μπορείτε απλώς να αλλάξετε το τηλέφωνό σας σε Λειτουργία ς. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε μήπως χάσετε μια επείγουσα κλήση, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi και τα δεδομένα σας, ώστε να μπορείτε να δέχεστε τηλεφωνικές κλήσεις, χωρίς να καταναλώνετε επιπλέον μπαταρία αλλά και χωρίς να σας ειδοποιεί για τον φίλο σας που ξενυχτάει και στέλνει μηνύματα στο viber ή όπου αλλού.

Λάβετε υπόψη ότι η εναλλαγή του τηλεφώνου σας στη λειτουργία “Μην ενοχλείτε” δεν απενεργοποιεί το Wi-Fi ή τα δεδομένα σας.

5. Παλαιωμένη μπαταρία τηλεφώνου

Μερικές φορές, δεν είναι μια εφαρμογή ή μια ρύθμιση που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, αλλά η ίδια η μπαταρία.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, και οι μπαταρίες παλιώνουν όσο περνούν τα χρόνια. Μετά από περίπου δύο ή τρία χρόνια (ανάλογα με το μοντέλο του τηλεφώνου), η μπαταρία σας δεν θα είναι πλέον σε θέση να επιτύχει την αρχική της μέγιστη χωρητικότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τηλέφωνο που αδειάζει γρήγορα. Τι μπορεί να γίνει για αυτό;

Η πρώτη και πιο προφανής επιλογή είναι η αντικατάσταση της μπαταρίας. Αυτό είναι συνήθως πολύ φθηνότερο από μια συνολική αντικατάσταση του smartphone και θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα εξάντλησης της μπαταρίας σας γρήγορα και εύκολα.

Οι τιμές της μπαταρίας θα διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο τηλέφωνο που έχετε. Για παράδειγμα, μια μπαταρία Samsung Galaxy S9 κοστίζει περίπου οκτώ ευρώ. Μια μπαταρία iPhone 11, από την άλλη πλευρά, θα σας κοστίσει περίπου το διπλάσιο.

Η άλλη επιλογή, φυσικά, είναι να αντικαταστήσετε πλήρως το τηλέφωνό σας. Μπορεί να βρίσκεστε στο σημείο όπου δεν είναι μόνο η μπαταρία που έχει χάσει την αίγλη της, και έτσι η επιλογή μιας αντικατάστασης όλου του τηλεφώνου μπορεί να είναι η πιο βολική επιλογή.

6. Εφαρμογές εντοπισμού τοποθεσίας

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εφαρμογών που μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας. Χάρτες Google, Bumble, browsers, trackers, Street View, και ένα σωρό εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Και, ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι αυτές οι εφαρμογές παρακολουθούν μόνο την τοποθεσία σας όταν τις χρησιμοποιείτε, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση τοποθεσίας απαιτεί ενέργεια και μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό; Ο ευκολότερος τρόπος για να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας είναι να απενεργοποιήσετε εντελώς την τοποθεσία του τηλεφώνου σας.

Αυτό μπορεί να γίνει από τις Ρυθμίσεις μέσω της επιλογής “Τοποθεσία”. Ωστόσο, εάν θέλετε ορισμένες εφαρμογές (ίσως μια εφαρμογή ασφαλείας ή πλοήγησης) να συνεχίσουν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας μεμονωμένα μέσω της ενότητας “Άδειες” των ρυθμίσεων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με το ποιες εφαρμογές έχουν και ποιες δεν έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα από τις Ρυθμίσεις > Τοποθεσία μπορείτε να πείτε στο τηλέφωνό σας ποιες εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο να την χρήση τους και όχι συνεχόμενα.

Πρόσθετες συμβουλές και κόλπα

Εκτός από τις προτάσεις που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν μερικοί επιπλέον τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας.

Πρώτον, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον φορτιστή που συνόδευε το τηλέφωνό σας, καθώς αυτός θα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτρέψει στην μπαταρία να φτάσει στη βέλτιστη χωρητικότητα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ταχύτητα .

Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν περισσότερο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, κάτι που λογικά υπάρχει στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας, στην ενότητα “Μπαταρία”.

Θα εκπλαγείτε με το ποιες εφαρμογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας και ο περιορισμός των αδειών ή της χρήσης τους θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).