Το Google Play Store είναι το ασφαλέστερο μέρος για κατεβάσετε εφαρμογές Android, αλλά μερικές φορές μπορεί να φιλοξενήσει και κακές εφαρμογές. Δείτε πώς μπορείτε από μόνοι σας να ελέγξετε αν μια εφαρμογή είναι ασφαλής ή όχι.
Τα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play Store, βελτιώνουν την ασφάλεια τους κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι κακόβουλες εφαρμογές εξακολουθούν να βρίσκουν το παράθυρο και να τρυπώνουν στο κατάστημα της Google και από εκεί στα τηλέφωνα των χρηστών. Δεν είναι λίγες οι φορές που από το iGuru σας έχουμε ανακοινώσει να αφαιρέσετε άμεσα κάποιες εφαρμογές, που αποδείχθηκαν εκ των υστέρων κακόβουλες.
Όμως υπάρχουν τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι μια εφαρμογή από το Google Play Store είναι ασφαλής. Αρκεί να γνωρίζετε τι να αναζητήσετε και πού να το αναζητήσετε. Ακολουθούν οι έξι καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε εάν μια εφαρμογή είναι ασφαλής, προτού τη κατεβάσετε στη Android συσκευή σας.
Table of Contents
1. Αναζητήστε τις κακές Κριτικές
Είναι σημαντικό να κοιτάξετε την εφαρμογή πέρα από την αξιολόγηση με τα αστέρια. Πάνω από το 90% των ανθρώπων βασίζουν τις αποφάσεις τους στις κριτικές και οι κακόβουλοι προγραμματιστές καταχρώνται αυτήν την εμπιστοσύνη, φυτεύοντας ψεύτικες κριτικές στις εφαρμογές τους.
Οι κριτικές, επομένως, όταν τις βλέπετε με σωστό μάτι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ελέγχετε, κατά τη λήψη μιας νέας εφαρμογής. Δεν αρκούν μόνο το πόσα αστέρια έχει μία εφαρμογή αλλά θα πρέπει να προχωρήσετε στα σχόλια και μάλιστα στα κακά σχόλια και στα παράπονα.
Εάν περισσότερα από ένα ή δύο άτομα προειδοποιούν ότι η εφαρμογή είναι απάτη ή περιέχει κακόβουλα στοιχεία, δώστε προσοχή. Ακόμα κι αν τα σχόλια είναι αόριστα υπερβολικά, όπως “μου διάλυσε το τηλέφωνό μου”, είναι καλύτερο να είστε ασφαλής, παρά να λυπάστε μετά.
Εάν η εφαρμογή έχει πολλές καλές κριτικές, κοιτάξτε να δείτε πόσο παρόμοιες είναι αυτές οι κριτικές. Συνήθως, οι ψεύτικες κριτικές είναι σύντομα, ενθουσιώδη σχόλια με γενικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, “Η καλύτερη εφαρμογή! Μου αρέσει πολύ”. Συνήθως δεν επισημαίνουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Το κύριο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η ποσότητα. Εάν υπάρχουν πολλές σύντομες, παρόμοιες κριτικές, μπορεί να έχουν επικολληθεί ή να έχουν δημιουργηθεί από ένα bot.
Τέλος, οι απατεώνες δεν είναι γνωστοί για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Εάν ο προγραμματιστής απαντά σε σχόλια, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η εφαρμογή είναι νόμιμη. Ειδικά αν προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με τα παράπονά τους.
Η λογική να διαβάζετε τις κριτικές και μάλιστα φιλτράροντάς τες, ισχύει σε κάθε είδους ηλεκτρονικής αγοράς. Από να κλείσετε ένα ξενοδοχείο στο Booking, μέχρι να φάτε σε ένα εστιατόριο που βρήκατε στους χάρτες της Google. Πάντα να διαβάζετε τι γράφουν οι άλλοι. Αφήστε που καμιά φορά αυτά τα σχόλια είναι πραγματικά διασκεδαστικά.
2. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της εφαρμογής
Τα προβλήματα ορθογραφίας και γραμματικής δεν σημαίνουν πάντα ότι μια εφαρμογή είναι επικίνδυνη. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι οι δεξιότητες γραφής του δημιουργού δεν είναι τόσο υψηλές, όσο τουλάχιστον οι προγραμματιστικές του ικανότητες. Αν όμως είναι γεμάτο το κείμενο με λέξεις-κλειδιά είναι πιο αξιόπιστη κόκκινη σημαία.
Και ένας ειλικρινής προγραμματιστής φυσικά και θα βάλει λέξεις-κλειδιά στην πρόταση. Εάν το κείμενο αρχίζει να παραθέτει όρους αναζήτησης αντί να περιγράφει το προϊόν, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία.
Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τις ενθουσιώδεις αλλά μη συγκεκριμένες περιγραφές. Οι ευρείες υποσχέσεις ότι θα λύσετε όλα τα προβλήματά σας ή ότι θα τρέχει τέλεια όλη την ώρα, σπάνια είναι αληθινές. Μια αξιόπιστη εφαρμογή μπορεί να ονομάσει συγκεκριμένες λειτουργίες και να εξηγήσει πώς θα σας βοηθήσουν. Οι απατεώνες είναι πιο πιθανό να γενικεύσουν το θέμα.
Εάν η εφαρμογή προσφέρει αγορές εντός εφαρμογής ή προγράμματα συνδρομής, θα πρέπει να παρέχει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν η περιγραφή δεν σας λέει ποια συγκεκριμένα προνόμια θα σας προσφέρει η πληρωμή σας, είναι κόκκινη σημαία.
Ομοίως, οι εφαρμογές που δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η εφαρμογή τους μπορεί να κρύβουν κάτι. Να είστε προσεκτικοί όταν η περιγραφή είναι ασαφής.
3. Ελέγξτε τον αριθμό λήψεων
Ξεκινήστε κοιτάζοντας την ημερομηνία κυκλοφορίας. Εάν μια εφαρμογή είναι νέα (δεν είναι δηλαδή ενός ή δύο ετών), αλλά έχει εκατομμύρια λήψεις, αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Είναι πιθανό οι αριθμοί να είναι τεχνητά διογκωμένοι. Οι κακόβουλοι προγραμματιστές το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας bots ή ψεύτικους λογαριασμούς για να κάνουν λήψη της εφαρμογής τους, ξανά και ξανά.
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσες λήψεις θα πρέπει να ανησυχείτε. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μέσους όρους για να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο αναφοράς. Είναι δύσκολο για μια νέα εφαρμογή από έναν άγνωστο εκδότη να φτάσει τις 500 λήψεις μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της.
Οι περισσότερες νέες εφαρμογές δεν έχουν πολλά κατεβάσματα στην αρχή τουλάχιστον της ύπαρξής τους, ή μέχρι να γίνουν γνωστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υψηλά ποσοστά λήψης από άγνωστους εκδότες είναι ύποπτα.
Είναι σχεδόν ανήκουστο για μια νέα εφαρμογή να επιτυγχάνει δεκάδες χιλιάδες λήψεις μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Αν συνέβαινε αυτό, σίγουρα θα ήταν στις ειδήσεις. Εάν η εφαρμογή είναι πραγματικά επιτυχημένη, θα υπάρχουν τουλάχιστον μερικά τεχνολογικά περιοδικά και ιστοσελίδες που θα μιλούν γι’ αυτήν.
Μια εφαρμογή που έκανε πολλά χρόνια να αυξήσει τον αριθμό των λήψεων της μπορεί να είναι πιο ασφαλής. Πολλές εφαρμογές απάτης έχουν μικρή διάρκεια ζωής και αφαιρούνται όταν συσσωρεύονται αναφορές εναντίον της. Αλλά δεν πρέπει να εμπιστεύεστε μια εφαρμογή μόνο με βάση την ηλικία και τη δημοτικότητά της.
4. Ελέγξτε τη Λίστα δικαιωμάτων
Εάν η εφαρμογή ζητά δικαιώματα συσκευής που δεν έχουν νόημα για αυτήν, προσέξτε!. Μπορείτε να ελέγξετε τα δικαιώματα μιας εφαρμογής στο Google Play Store.
Μεταβείτε στη σελίδα της εφαρμογής, προηγηθείτε προς τα κάτω στο “Πρόσθετες πληροφορίες” και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Άδειες – Προβολή λεπτομερειών”. Θα σας δείξει μία λίστα με μία σύνοψη του τι άδειες ζητάει να έχει η εφαρμογή.
Μια εφαρμογή είναι ύποπτη, εάν δεν αναφέρει τον λόγο που θα χρειαστεί μία άδεια (ή τουλάχιστον αν δεν είναι προφανής). Για παράδειγμα, ένα αίτημα για ακρόαση του μικροφώνου θα ήταν ανησυχητικό σε μια εφαρμογή παιχνιδιών Πασιέντζα. Αλλά είναι απολύτως λογικό σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εφαρμογές που ζητούν επικίνδυνες άδειες. Τα επικίνδυνα δικαιώματα είναι εκείνα που επιτρέπουν στην εφαρμογή να διαβάζει, να λαμβάνει ή να γράφει ευαίσθητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, η τοποθεσία σας, τα αποθηκευμένα αρχεία, οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα κειμένου, τον ήχο.
Οι κακόβουλοι προγραμματιστές αποκομίζουν κέρδος πουλώντας αυτές τις πληροφορίες ή κρατώντας τις για εκβιασμό. Μόλις μια εφαρμογή αποκτήσει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα σας, μπορεί μετά να είναι δύσκολο ή αδύνατο για εσάς να ανακτήσετε το απόρρητό σας. Είναι καλύτερα να μην διακινδυνεύσετε να παραχωρήσετε πρόσβαση εξαρχής.
5. Βρείτε την ιστοσελίδα του προγραμματιστή
Μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα κάνοντας κλικ στο όνομα του προγραμματιστή στο Google Play Store. Η εξέταση των άλλων εφαρμογών του προγραμματιστή μπορεί επίσης να σας δώσει ενδείξεις. Εάν ο προγραμματιστής έχει μόνο μικρό αριθμό εφαρμογών, αλλά γελοίους αριθμούς λήψης, είναι κόκκινη σημαία. Εάν έχει πολλές εφαρμογές, αλλά η μόνη σαφής διαφορά είναι το όνομα ή το χρώμα του εικονιδίου, είναι επίσης μια κόκκινη σημαία.
Οι ειλικρινείς προγραμματιστές δεν έχουν κλώνους. Εάν ο προγραμματιστής μιμείται δημοφιλή προϊόντα ή λέει ότι η εφαρμογή του είναι μία έκδοση με έκπτωση, μην κάνετε κλικ! Ο πραγματικός προγραμματιστής θα κάνει απλώς έκπτωση στην τιμή και όχι μια ξεχωριστή λήψη.
6. Προσοχή στη Διαδικασία Εγκατάστασης
Ορισμένες κακόβουλες εφαρμογές κρύβουν πράγματα από εσάς μέσω των όρων και προϋποθέσεων. Αυτοί οι ύπουλοι προγραμματιστές γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν κλικ στο “Αποδοχή” χωρίς να διαβάσουν το κείμενο. Έτσι, σας κάνουν να συναινέσετε στην εξόρυξη δεδομένων, την κοινή χρήση δεδομένων, τα αναδυόμενα παράθυρα και κάθε είδους άλλα πράγματα. Η λύση είναι να διαβάσετε προσεκτικά.
Εάν η εφαρμογή σας παρουσιάζει όρους και προϋποθέσεις όταν την ανοίγετε, διαβάστε τους. Εάν είναι πολύ δύσκολο να τους καταλάβετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν μεταφραστή σε απλή γλώσσα όπως το Rewordify. Εάν εξακολουθεί να είναι πολύ δυσνόητο, ίσως είναι καλύτερα να το κλείσετε και να το απεγκαταστήσετε.
Οι εφαρμογές που θέλουν να συμφωνήσετε με πολλά επιπλέον πράγματα μπορεί να προσπαθούν να υποκλέψουν τα δεδομένα σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί το χρειάζονται.
Απολαύστε ηρεμία κατά τη λήψη
Τα προσωπικά σας δεδομένα είναι πολύτιμα και αξίζουν τον χρόνο σας για προστασία. Αυτά τα βήματα μπορούν επίσης να σας απαλλάξουν από προβλήματα. Με μόνο μια ή δύο στιγμές ανάγνωσης και λίγη κοινή λογική, μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι για τις λήψεις σας.
Ωστόσο, οι εφαρμογές δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους οι κακόβουλοι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε τακτική συντήρηση του τηλεφώνου και χρησιμοποιήστε έναν καλό ανιχνευτή ιών!