Έξυπνα ρολόγια και ακρίβεια στις μετρήσεις τους

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Springer Link, αναφέρει ότι τα έξυπνα ρολόγια και οι ιχνηλάτες γυμναστικής, σάς λένε ψέματα και δεν είναι όλες οι μετρήσεις τόσο ακριβής όσο νομίζετε.

wearables

Μια πρόσφατη μελέτη από τους Cailbhe Doherty, Maximus Baldwin, Alison Keogh, Brian Caulfeld και Rob Argent, υπενθυμίζει στους χρήστες των φορητών συσκευών ότι τα δεδομένα ς της υγείας τους και της φυσικής κατάστασης τους δεν είναι ακόμη ακριβή, ώστε να τους έχετε εμπιστοσύνη.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τα απλά ρολόγια τους με έξυπνα ρολόγια, με σκοπό να βλέπουν επιπρόσθετα την παρακολούθηση και τα στατιστικά της υγείας τους. Το ίδιο κάνουν και οι ιχνηλάτες που αρέσκονται σε όσους γυμνάζονται και θέλουν να γνωρίζουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα wearables προορίζονται να καθοδηγούν τους χρήστες και όχι να παρέχουν ακριβή στοιχεία σε ιατρικό επίπεδο. Μια πρόσφατη μελέτη από τους Cailbhe Doherty, Maximus Baldwin, Alison Keogh, Brian Caulfeld και Rob Argent, υπενθυμίζει στους χρήστες των φορητών συσκευών ότι τα δεδομένα παρακολούθησης της υγείας τους και της φυσικής κατάστασης τους δεν είναι ακόμη ακριβή, ώστε να τους έχετε εμπιστοσύνη.

Από μία τεράστια λίστα ενδείξεων και μετρήσεων που σας παρέχουν τα έξυπνα ρολόγια, υπάρχουν δύο μόνο δεδομένα που μπορείτε να βασιστείτε:

  • Η μέτρηση του καρδιακού σας ρυθμού, που παρέχεται με ακρίβεια 3% και ταυτόχρονα μπορεί να καταγραφεί αξιόπιστα η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού καθώς και πιθανά σημάδια αρρυθμίας.
  • Και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα, που συνήθως αναφέρεται ως VO2 max στη συσκευή σας. Δηλαδή οι μετρήσεις του οξυγόνου στο σας.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη βρήκε πολύ λιγότερη ακρίβεια σχετικά με τα δεδομένα θερμίδων με περίπου 15 έως 21% ανακρίβεια. Η καύση θερμίδων είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνότερα από όσους παρακολουθούν συνεχώς το βάρος τους και τα λανθασμένα δεδομένα που χρησιμοποιούνται μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Επίσης, η μελέτη βρήκε ότι οι μετρήσεις του χρόνου ύπνου και η αποτελεσματικότητα του ύπνου σας ήταν ανακριβείς με απόκλιση γύρω στο 10% και ο λανθάνων ύπνος μπορεί να έχει ανακρίβεια έως και 180%,  όταν συγκρίνει κανείς τα wearables με την πολυυπνογραφία.

Δεν συζητάμε για την του αίματος που μπορεί να ξεφύγει εντελώς και να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια, τα wearables είναι ατελή . Ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους, αυτά ακόμα παρέχουν στοιχεία υγείας και φυσικής κατάστασης που δεν είναι ιατρικά επικυρωμένα.

Γιατί, αν ήταν, τότε θα σας φοράγανε ένα τέτοιο ρολόι κατά την εισ σας σε κάποιο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με προσοχή, τα έξυπνα ρολόγια και οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης είναι φανταστικοί σύντροφοι υγείας, καθώς μπορούν να προειδοποιήσουν τον χρήστη τους σε μία μεγάλη διαφορά κατάστασης της υγείας τους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).