Κάτι δεν καταλαβαίνω και θα ήθελα τη συνδρομή όσων γνωρίζουν.
Τυχαία έπεσα επάνω σε άρθρο του διαδικτύου με τίτλο : “προκήρυξη 7Κ ΑΣΕΠ” όπου, καθαρά από περιέργεια το διάβασα και φθάνοντας στο τέλος του άρθρου άνοιξα το κρατικό link https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-01/7%CE%9A_2022_%CE%A4%CE%95_%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%9B%CE%91%CE%A7.zip που παραπέμπει σε συμπιεσμένο (.zip) αρχείο με τους διοριστέους και τους απορριπτέους στον διαγωνισμό.
Ειδικά στο τελευταία εμφαινόμενο αρχείο με τίτλο : 7Κ_2022 3321(2)_ΤΕ_ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ όποιος το ανοίξει, διαπιστώνει ότι αναφέρονται τα εξής στοιχεία 3890 Πολιτών που διαγωνίστηκαν στο ΑΣΕΠ : όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και λοιπές στήλες, με μοριοδοτήσεις και συνολική βαθμολογία.
Ανατρέχοντας στη σελίδα του ΑΣΕΠ, στην καρτέλα : “Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα”, στο εδάφιο 1. Χρήση της Διαδικτυακής Πύλης (ΔΠ), στην τελευταία του παράγραφο αναφέρεται ρητά :
“ … Απαγορεύεται στον επισκέπτη/χρήστη να παραβιάσει ή να επιχειρήσει να παραβιάσει την ασφάλεια της ΔΠ. Επίσης απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου της ΔΠ που περιέχει προσωπικά δεδομένα ή αρχείων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα με τρόπο που να καθιστά τα δεδομένα αυτά ευρέσιμα από μηχανές αναζήτησης…”
Κι όμως !
Αντιγράφοντας σ’ ένα χαρτάκι 2-3 αριθμούς ταυτότητας από την εν θέματι λίστα του ΑΣΕΠ, κάνοντας αναζήτηση στο google, η οθόνη μου γέμισε από προσωπικά δεδομένα Πολιτών !, από κρατικές σελίδες (όπως είναι η σελίδα : Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιονίων νήσων – Ηπείρου και Δ. Ελλάδος) που συμπεριελάμβαναν και τον τόπο εργασίας των Πολιτών αυτών !
Μάλιστα, επειδή κάποιοι -πιθανότατα- είχαν δώσει εξετάσεις και κατά το παρελθόν στο ΑΣΕΠ, θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει κι ένα πρόσθετο, αρκετά ευκρινές, “προφίλ” ( * ) του Πολίτη αυτού.
Εδώ λοιπόν, ζώντας στην εποχή όπου :
α) η πληροφορία είναι χρυσός,
β) οι εκτεθειμένες πληροφορίες Πολιτών από το ΑΣΕΠ, σε συνεργασία με τα προσωπικά δεδομένα που αυτοεκθέτουν οι Πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), ΠΟΣΟ ΑΠΙΘΑΝΟ είναι να χρησιμοποιηθούν από υποκείμενα που θα διαπράξουν εγκληματικές, οικονομικές και μη, ενέργειες ;
Από spoofing μέχρι phising σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Από εκβιασμούς μέχρι άλλα, ανείπωτα πράγματα ;
Ενδεχομένως να κάνω λάθος και να υπερβάλω. Όμως ίσως και όχι !
* προφίλ πολίτη :
ηλικία, συνεκτιμώντας τα γράμματα του ΑΔΤ του
περιοχή που κατοικοεδρεύει
περιοχή και Υπηρεσία που εργάζεται
δυστυχώς και άλλα πολλά …