Ενσωματωμένη GPU στην CPU ή ξεχωριστή κάρτα;

Όταν έρθει η ώρα να στήσετε τον νέο σας υπολογιστή θα βρεθείτε στο ερώτημα να αγοράσετε μία ξεχωριστή GPU ή να αγοράσετε ένα επεξεργαστή με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών; Πώς να επιλέξετε την καλύτερη για εσάς λύση.

Η συζήτηση για τις ενσωματωμένες έναντι των αποκλειστικών καρτών γραφικών (GPU) είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο οι σύγχρονοι υπολογιστές, αλλά το επιχείρημα έχει σίγουρα αλλάξει με τα χρόνια.

Στο παρελθόν, οι ενσωματωμένες GPU είχαν κακή φήμη λόγω έλλειψης ισχύος. Αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας βοήθησε να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο επιλογών.

Ένα άλλο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι είναι το κόστος κτήσης, καθώς μία αποκλειστική GPU ξεκινάει από τα 100-150 ευρώ και μπορεί να φτάσει πάνω από χιλιάρικο. Αντίστοιχα μία CPU με ενσωματωμένη GPU έχει διαφορά τιμής σε σχέση με την ίδια CPU αλλά χωρίς κάρτα γραφικών μέσα της, από μηδέν έως το πολύ 50 ευρώ.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ ενσωματωμένων και αποκλειστικών καρτών γραφικών και ποιος χρειάζεται ποιον τύπο GPU, ώστε να μπορείτε να λάβετε την καλύτερη απόφαση αγοράς για τις ανάγκες σας.

Πώς λειτουργεί γενικά μια GPU;

geforce gtx 750 class gpus 2

Μια κάρτα γραφικών (GPU = Graphics Processing Unit) επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να αποδίδει εικόνες που επεξεργάζεται η CPU. Μπορείτε να κατανοήσετε τη δύναμη της GPU όταν εκτελείτε διαδικασίες που απαιτούν ισχυρά γραφικά, όπως παιχνίδια, επεξεργασία βίντεο και ότι απαιτεί απόδοση 3D.

Ειδικά στα βιντεοπαιχνίδια η απόδοσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη GPU του υπολογιστή σας. Όταν παίζετε παιχνίδια, η CPU εκτελεί συνεχώς μαθηματικές εξισώσεις. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στη GPU, η οποία χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να αποδώσει γεωμετρία, σκίαση, υφές και χρώμα.

Οι GPUs διατίθενται σε δύο διαφορετικούς τύπους: στις ενσωματωμένες με μία CPU και στις αποκλειστικές, δηλαδή σε αυτές που έχουν την δική τους ηλεκτρονική πλακέτα. Οι αποκλειστικές GPU αναφέρονται επίσης και ως κάρτες γραφικών ή ως κάρτες βίντεο.

Και οι δύο καθώς έχουν υπέρ και κατά, υπάρχουν για να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και εξαρτάται από την χρήση που επιθυμείτε για να επιλέξετε τον σωστό για εσάς τύπο της κάρτας γραφικών που θέλετε στον υπολογιστή σας.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει λάθος επιλογή αλλά μόνο λάθος εκτίμηση συνθηκών και ανάγκης.

Τι είναι μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών

cpu

Μια ενσωματωμένη GPU είναι η κάρτα γραφικών που είναι ενσωματωμένη απευθείας στον επεξεργαστή του υπολογιστή. Σε ένα δηλαδή τσιπ συνυπάρχουν CPU και GPU.

Οι ενσωματωμένες GPU είναι μια χαρά για τυπικές διεργασίες υπολογιστή, όπως η περιήγηση στο web, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εργασίες γραφείου (Word, Excel, PowerPoint κλπ) αλλά και ερασιτεχνική επεξεργασία βίντεο ή μουσικής. Με ενσωματωμένη GPU προσωπικά μοντάρω  βιντεάκια για το YouTube και δεν με έχει προδώσει.

Τα ενσωματωμένα γραφικά είναι στάνταρ με τους περισσότερους έτοιμους υπολογιστές, ειδικά στους φορητούς υπολογιστές. Ενώ οι παίκτες κάποτε κοιτούσαν περιφρονητικά τα ενσωματωμένα γραφικά, η νεότερη τεχνολογία άλλαξε αυτή την άποψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τον επεξεργαστή AMD Ryzen™, που αναφέρεται ως APU. Συνδυάζει και CPU και GPU στο ίδιο καλούπι για να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχα, στους επεξεργαστές της Intel συνήθως αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενσωματωμένης GPU από το γράμμα Κ στο τέλος του ονόματός του. Όπως για παράδειγμα Intel Core i9-11900K, αν και αυτό δεν είναι πάντα έτσι, καθώς η Intel αρέσκεται “να παίζει” με τα ονόματα των επεξεργαστών της.

Μπορείτε επίσης να παίξετε και πολλά παιχνίδια έχοντας μία CPU με ενσωματωμένα γραφικά, αλλά θα τα βρείτε δύσκολα στα triple-A (AAA) παιχνίδια. Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια πάντως έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής με γραφικά και pixel χαμηλότερης ανάλυσης, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε και με μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Η διαφορά κόστους είναι μηδαμινή, μπροστά στην αξία του επεξεργαστή. Σε μία CPU της τάξης των 250 ευρώ το πολύ πολύ να πληρώσετε την CPU με ενσωματωμένα γραφικά 300 ευρώ. Καμμιά φορά μπορεί και να μην έχει καμία οικονομική διαφορά.

Σε σημείο μάλιστα να αναρωτιέστε “γιατί να μην πάρω μία CPU με ενσωματωμένα γραφικά και άστα να υπάρχουν σε περίπτωση που χαλάσει η αποκλειστική GPU μου”.

Κάντε την σύγκριση με κάρτα γραφικών και χωρίς την κάρτα γραφικών για τους επεξεργαστές Intel Core i9.

Τι είναι μια αποκλειστική κάρτα γραφικών

gpu

Μια αποκλειστική κάρτα γραφικών είναι ένας εντελώς ξεχωριστός επεξεργαστής από την CPU και έχει τη δική της αποκλειστική μνήμη.

Οι αποκλειστικές κάρτες γραφικών προσφέρουν καλύτερη απόδοση, αλλά χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ισχύ, κοστίζουν περισσότερα χρήματα και βρίσκονται πιο συχνά σε επιτραπέζιους υπολογιστές παρά σε φορητούς υπολογιστές.

Οι αποκλειστικές GPU έχουν σχεδόν πάντα τη δική τους μνήμη και ψύξη. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση πόρων για την CPU σας για την επεξεργασία πληροφοριών, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων ρυθμού καρέ κατά την αναπαραγωγή παιχνιδιών AAA, την ισχυρή επεξεργασία βίντεο και την απόδοση μοντέλων 3D.

Από την άλλη, όταν αγοράζετε μια αποκλειστική κάρτα γραφικών, χρειάζεστε επίσης μια εξίσου καλή CPU. Αυτό βοηθά στην πιο δίκαιη κατανομή του φορτίου μεταξύ της CPU και της αποκλειστικής GPU.

Επιλέγοντας τη σωστή κάρτα γραφικών για εσάς

Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης για ενσωματωμένες κάρτες γραφικών και αποκλειστικές κάρτες γραφικών. Δείτε τις βασικές διαφορές για να γνωρίζετε τι να επιλέξετε μεταξύ αυτών των δύο τύπων καρτών βίντεο.

Ή μάλλον για να είναι πιο κατανοητό, κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας και απαντήστε με ειλικρίνεια.

Τι προγράμματα και εφαρμογές θα χρησιμοποιήσετε;

microsoft apps

Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα γραφικών σας. Χρειάζεστε μια αποκλειστική GPU για παιχνίδια υψηλής έντασης γραφικών, επεξεργασία βίντεο και εξόρυξη Bitcoin;

Ωστόσο, για πιο γενική χρήση, όπως η περιήγηση στον ιστό, τις περισσότερες εργασίες γραφείου ή σχολείου από το σπίτι και πιο βασικά παιχνίδια, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​μιά χαρά, με CPU που έχει ενσωματωμένα γραφικά.

Οι περισσότεροι υπολογιστές γενικής χρήσης χρησιμοποιούν μια ενσωματωμένη GPU, αλλά θα πρέπει να προσδιορίσετε ακριβώς πώς θα χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας προτού λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Εάν πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε προγράμματα και εφαρμογές τόσο με μεγαλύτερη ένταση γραφικών όσο και ελαφρότερα, έχετε πάντα την επιλογή να αγοράσετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Σε αυτό το σενάριο, θα χρησιμοποιήσετε είτε μια διαδικασία που ονομάζεται GPU switching, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών σας και της αποκλειστικής κάρτας γραφικών, είτε δύο οθόνες συνδεδεμένες σε διαφορετική GPU.

Επιπλέον, εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή, μία eGPU μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας;

Ο προϋπολογισμός είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όταν αποφασίζετε εάν θέλετε να επενδύσετε σε μια αποκλειστική κάρτα γραφικών ή αν θέλετε να διαθέσετε τα 100-150 ευρώ για να αγοράσετε έναν καλύτερο επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά.

Επίσης, ξαναθυμίζουμε ότι οι αποκλειστικές κάρτες γραφικών είναι ακριβές, αλλά και πρέπει να τις συνδυάσετε με μια ακριβότερη CPU για κορυφαία απόδοση.

Εάν αγοράζετε φορητό υπολογιστή, θα έχετε περιορισμένες επιλογές GPU. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές κάτω των 15 ιντσών διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά επειδή θα χρειάζονταν περισσότερο χώρο για να χωρέσουν μια αποκλειστική κάρτα βίντεο.

Και αν αγοράσετε φορητό υπολογιστή με αποκλειστική κάρτα, τότε το κόστος του θα ανάβει κι άλλο καθώς θα καταναλώνει περισσότερη ισχύ, γεγονός που θα ανεβάσει και το τροφοδοτικό και την μπαταρία.

Πόσο σημαντικά είναι τα γραφικά για εσάς;

Μπορείτε να εκτελέσετε πολλά σύγχρονα παιχνίδια και εφαρμογές σε χαμηλές ρυθμίσεις με μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Αυτή η λύση περιλαμβάνει δημοφιλείς τίτλους όπως το Overwatch, το Grand Theft Auto V και το Borderlands 3. Εάν πιστεύετε ότι θα παίξετε αυτούς τους τύπους παιχνιδιών, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη σημασία του να τα παίζετε σε υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών.

Ωστόσο, η συζήτηση αλλάζει όταν μιλάμε για νεότερους τίτλους όπως το Hitman 3, το New World, το Far Cry 6 ή το επερχόμενο New World Aeternum.

Δεν μπορείτε να αποδώσετε σωστά τα γραφικά σε αυτά τα παιχνίδια χωρίς ειδική κάρτα γραφικών. Αν είστε σοβαρός παίκτης που προτιμά αυτούς του μεγάλους τίτλους, αλλά και αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον, τότε πιθανά θα θελήσετε να επενδύσετε σε μια ειδική κάρτα γραφικών.

Σας ενδιαφέρει η κατανάλωση ρεύματος και η διάρκεια μπαταρίας

Μια διακριτή κάρτα γραφικών καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και εξαντλεί τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας πιο γρήγορα.

Στον desktop υπολογιστή επίσης θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και μειωμένη ενεργειακή απόδοση.

Μια ειδική κάρτα γραφικών μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία του φορητού υπολογιστή σας, την οποία θα πρέπει να διαχειριστείτε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό ανεμιστήρα ή μία βάση ψύξης για να το ψύχετε συνεχώς. Για χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε σε έναν καλύτερο εσωτερικό ανεμιστήρα ψύξης για να αποτρέψετε τη ζημιά λόγω θερμότητας στο μηχάνημά σας.

Επίλογος
Χάρη στα συνεχή άλματα στην τεχνολογία, η ενσωματωμένη τεχνολογία της GPU εντός της CPU, μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπο στις περισσότερες εργασίες σας με υπολογιστή.

Αν δεν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τα γραφικά και δεν χρειάζεται να εκτελείτε εντατικά προγράμματα, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​με μια ολοκληρωμένη και οικονομική λύση.

Ωστόσο, εάν είστε σοβαρός παίκτης ή χρησιμοποιείτε λογισμικό απόδοσης 3D και επαγγελματικής επεξεργασίας βίντεο, θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα από μια ειδική GPU.

Η διαφορά τιμής αυτών των δύο λύσεων είναι αξιοπρόσεκτη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Συγχαρητήρια βρε παιδιά τα αναλυετε όλα βοηθάτε κόσμο που αγαπάμε τεχνολογία!!!! Μπράβο!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).