Όσοι καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως hot dogs, μπέικον, λουκάνικα, και σαλάμι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια κάποια αργότερα στη ζωή τους.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της προκαταρκτικής έρευνας που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Alzheimer.
Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 130.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες για έως και 43 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 11.173 άτομα εμφάνισαν άνοια. Όσοι κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες το μήνα.
Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα, δεν μεγάλωνε σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, αν όσοι επέλεγαν μπριζόλες καθημερινά ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ένιωθαν ότι η μνήμη τους είχε μειωθεί από εκείνους που έτρωγαν κόκκινο κρέας λιγότερο συχνά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες που έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της γνωστικής έκπτωσης. Η έρευνα αναφέρει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες μέσης ηλικίας στη Βραζιλία, διαπίστωσε ότι “οι άνθρωποι που κατανάλωναν το 20 τοις εκατό ή περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, ιδιαίτερα σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας, κατά τη διάρκεια οκτώ ετών”.