Επίλυση προβλημάτων oobekeyboard και BIOS

Την προηγούμενη εβδομάδα μια μητέρα παιδιού μου έδωσε ένα DELL Latitude D531 ( αιχμής του 2007 …) για να του εγκαταστήσω windows 10, office και webex, ενόσω μέχρι εκείνη την ώρα το laptop είχε 2 GB RAM, windows 7- SP1 και ταυτόχρονα έτρεχαν και 3 antivirus (eset, avast, avg) καθιστώντας το ουσιαστικά αργότερο από χελώνα.

Ομολογώ πως η πρώτη μου σκέψη ήταν : τώρα, σε ποια ανακύκλωση να το πάω ; όμως ακολούθως ρώτησα σε τι κόστος υλικών μπορεί να δεχθεί ότι θα φτάσει το “γεροντάκι” Dell.

Για να μη τα πολυλογώ, βρήκαμε από το internet 4GB RAM DDR2, και αφήσαμε τον … τιτάνιο σκληρό του δίσκο των 80 GB ως είχε.

Τοποθετώντας τις RAM ξεκίνησα την εγκατάσταση (μέσω usb) των windows 10. Μετά από 2 ώρες διαπίστωσα πως η εγκατάσταση ήταν στο 35% !

5 ώρες μετά, η εγκατάσταση είχε τελειώσει μεν, αλλά εμφανίζοντας το μήνυμα “oobekeyboard”, όταν είχε φτάσει η ώρα της παραμετροποίησης των windows (γλώσσα, πληκτρολόγιο κλπ).

Εφαρμόζοντας την επιδιόρθωση που βρήκα στο video : Error OOBEKEYBOARD αλλάζοντας το ισπανικό “administadors” που μας δείχνει η εικόνα του ισπανικού video, με το “administators”, μιας και η σχετική αναφορά της Microsoft επί του θέματος στο Windows 10 Installer OOBE errors μου δημιουργούσε πολλά κενά, κατάφερα να εκκινήσω το laptop.

Το κυρίαρχο κενό που μου άφησαν οι “οδηγίες” της Ms ήταν “εντάξει ανοίξαμε τον andimistrator, με την εντολή “net user /active:yes” μετά, τον αφήνουμε έτσι ; Ανοικτό ; Προφανώς ο καθοδηγητής της Ms ξέχασε να προσθέσει τις οδηγίες που έβαλε το παλικαράκι στο video που σας ανάφερα πιο πάνω.

Αφού μετά από 10 ώρες ο υπολογιστής πήρε εμπρός έχοντας windows 10 20H2 διαπίστωσα ότι στο σύστημα δεν λειτουργούσαν η κάρτα αλλά και του ήχου, ενόσω στη διαχείριση υλικού των windows τα έδειχνε και τα δύο ενεργά και να λειτουργούν χωρίς conflict.

Τελικά για να μη τα πολυλογούμε η λύση ήταν στην αναβάθμιση της BIOS όπου, το φορητό “φορούσε” ακόμη την αρχική του έκδοση (Α00). Ξεκίνησα την αναβάθμιση της BIOS με το rufus διαπιστώνοντας πως, επειδή η μπαταρία του DEL ήταν νεκρή, το σύστημα δεν μου επέτρεπε να το αναβαθμίσω. Τελικά εφάρμοσα την εντολή : “forceit” από το DOS και όλα κύλησαν σαν νεράκι. Για οδηγίες δείτε το : αναβάθμιση BIOS σε laptop, όταν η μπαταρία του είναι χαλασμένη.

Τελικά, αφού φόρτωσα την έκδοση BIOS Α10, αφού διαπίστωσα πως την έκδοση Α12 δεν την δέχεται η μητρική, βρίσκοντας βιβλιογραφία στο διαδίκτυο πως η Α10 της DELL μάλλον έχει προβλήματα στο compilation της (στη συγγραφή και στη συρραφή των επιμέρους της), ξαναφόρτωσα windows 10.

Τελικά ; Μέσα σε 2 ώρες το γεροντάκι φορητός έτρεχε και λειτουργούσε μια χαρά για την ηλικία του, περιορίζοντας τις ανάγκες των χρηστών του (*) σε youtube, mails, webex και office.

Δωρεάν και πανίσχυρο Libreoffice για την ακρίβεια.

Α, ναι ! Και σε λίγο παίξιμο πασιέντζας, που ήθελε η μητέρα του παιδιού. Και την καταλαβαίνω μιας και με τις (εθελόδουλες) απομονώσεις (lockdowns) λίγες στιγμές χαλαρής του μυαλού, έμειναν στον κόσμο (που ΔΕΝ βλέπει τηλεόραση) και έχει ξεχάσει να έχει hobby. Έστω και το μαστόρεμα υπολογιστών ή το ζύμωμα ψωμιού με προζύμι …

Αυτό όμως είναι θέμα άλλου “σημείου” του internet.

(*απεγκατέστησα κάθε διαφημιστικό παιχνιδάκι των win10, κάθε skype, 3D … τάδε και onedrive, και έκλεισα κάθε εφαρμογή παρασκηνίου πλην της ς των windows και των ρυθμίσεων)

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















George Kanellakis

Written by George Kanellakis

Νεανίας αρκετών δεκαετιών που ακόμη και στα 110 μου χρόνια θα ζω με νεωτεριστικές ιδέες αλλά παλαιές Αρχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).