Επιστήμονες βρήκαν αλφάβητο στα τραγούδια των φαλαινών

Από τότε που ανακαλύφθηκαν τα τραγούδια των φαλαινών πριν από σχεδόν 60 χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους στίχους τους, αναφέρει ο Carl Zimmer μέσω των New York Times. Τα ζώα παράγουν πολύπλοκα μηνύματα παρόμοια με την ανθρώπινη γλώσσα ή μοιράζονται πιο απλές πληροφορίες; Ή μήπως επικοινωνούν κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα; whales

Το 2020, μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων και επιστημόνων υπολογιστών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναλύσουν τα τραγούδια των φαλαινών, που κολυμπούν στους περισσότερους ωκεανούς του κόσμου. Την Τρίτη, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι φάλαινες χρησιμοποιούν ένα πολύ πιο πλούσιο σύνολο ήχων από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν, το οποίο ονόμασαν “φωνητικό αλφάβητο της φάλαινας”.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες επικοινωνούν χρησιμοποιώντας αλληλουχίες κλικ, που ονομάζονται codas, που παρουσιάζουν δομή συμφραζομένων και συνδυασμούς.

Το MIT News αναφέρει:

Οι ερευνητές αναγνώρισαν κάτι σαν ένα “φωνητικό αλφάβητο της φάλαινας”, όπου διάφορα στοιχεία που οι ερευνητές αποκαλούν “ρυθμό”, “τέμπο”, “ρουμπάτο”» και “στολισμό” αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν μια τεράστια σειρά από διακριτούς κωδικούς. Για παράδειγμα, οι φάλαινες τροποποιούσαν συστηματικά ορισμένους κωδικούς τους στο πλαίσιο μιας συνομιλίας, όπως την μεταβολή της διάρκειας των κλήσεων – rubato – ή με την προσθήκη επιπλέον διακοσμητικών κλικ.

Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη πιο αξιοσημείωτο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτών των coda μπορούσαν να συνδυαστούν, επιτρέποντας στις φάλαινες να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο διαφορετικών φωνητικών.

Αναπτύσσοντας νέες τεχνικές οπτικοποίησης και ανάλυσης δεδομένων, οι ερευνητές του CSAIL διαπίστωσαν ότι μεμονωμένες φάλαινες μπορούσαν να εκπέμπουν διάφορα μοτίβα coda σε μεγάλες συνομιλίες, και όχι απλώς επαναλήψεις του ίδιου κώδικα.

“Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της έρευνάς μας είναι ότι παραλληλίζεται με το υποθετικό σενάριο της επαφής μας με εξωγήινα είδη. Αφορά την κατανόηση ενός είδους με εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπου οι αλληλεπιδράσεις τους είναι σαφώς διαφορετικές από τους ανθρώπινους κανόνες”, αναφέρει η Pratyusha Sharma. φοιτήτρια διδακτορικού στο MIT.

“Εξερευνούμε πώς να ερμηνεύσουμε τις βασικές μονάδες νοήματος στην επικοινωνία τους. Αυτό αφορά την αποκωδικοποίηση ενός φυσικά εξελιγμένου συστήματος επικοινωνίας εντός των μοναδικών βιολογικών και περιβαλλοντικών περιορισμών τους. Ουσιαστικά, η δουλειά μας θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίο ένας “εξωγήινος πολιτισμός” θα μπορούσε να επικοινωνήσει, παρέχοντας πληροφορίες για τη δημιουργία αλγορίθμων ή συστημάτων για την κατανόηση εντελώς άγνωστων μορφών επικοινωνίας”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).