ΕΕ επιτρέπει την live αναγνώριση προσώπου σε δημόσιους χώρους

Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη, που εξακολουθεί να περιμένει την τελική έγκριση, θα επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου σε δημόσιους χώρους.

facial recognition

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Στην συγκεκριμένη νομοθεσία συμπεριλαμβάνεται και μια διάταξη για live αναγνώριση προσώπου από τις αρχές επιβολής του νόμου σε δημόσιους χώρους. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ήδη την ανησυχία, της χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση σαν μια έγκριση της “δυστοπικής ψηφιακής παρακολούθησης” στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συναίνεση για τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος περιγράφει την εφαρμογή των συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Βασική πτυχή αυτής της νομοθεσίας είναι η υπό όρους επιτρεπόμενη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων από τις δικαστικές αρχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριζε αρχικά την πλήρη απαγόρευση τέτοιων εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς εξαιρέσεις.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβιβάστηκε, επιτρέποντας ορισμένες εξαιρέσει. Αν οι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές διασφαλίσεις γύρω από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, η Διεθνής Αμνηστία, μέσω της έρευνάς της, υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας την πλήρη απαγόρευση.

Οι προβλεπόμενες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν καταστάσεις που αφορούν αγνοούμενους, θύματα εμπορίας ανθρώπων ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την αποτροπή επικείμενης τρομοκρατικής απειλής και τον εντοπισμό ατόμων που είναι ύποπτα για σοβαρά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, η εμπορία ανθρώπων, σεξουαλικά εγκλήματα, δολοφονίες, απαγωγή, βιασμό, ένοπλη ληστεία, εμπλοκή σε οργανωμένο έγκλημα και περιβαλλοντικά αδικήματα.

Ο Mher Hakobyan της Διεθνούς Αμνηστίας επικρίνει τη συναίνεση των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ –της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου– σαν ένα λυπηρό προηγούμενο στην παγκόσμια νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, που ουσιαστικά επιβάλλει την επεμβατική ψηφιακή παρακολούθηση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει μια σημαντική παράβλεψη στη νομοθεσία: την απουσία απαγόρευσης εξαγωγής επιζήμιων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται σε συστήματα κοινωνικής βαθμολόγησης.

Ενώ τέτοια συστήματα απαγορεύονται εντός της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να τα εξάγουν.

Το νέο νομοσχέδιο περιμένει την τελική έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ δύο χρόνια μετά την έγκριση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).