Έρχεται ο πρώτος μετρητής ζακχάρου αίματος σε ρολόι και χωρίς βελόνα

Ο φορετός μετρητής ζακχάρου αίματος της Quantum Operation Inc. είναι το πρώτο έξυπνο ρολόι, χωρίς βελόνα και τσίμπημα, που μπορεί να παρακολουθεί ανέξοδα τα επίπεδα ζακχάρου του αίματος.

Η Quantum Operation Incorporated, που εδρεύει στο Τόκιο της Ιαπωνίας, ισχυρίζεται ότι το μη επεμβατικό ζακχαρόμετρο (χωρίς τσιμπήματα) εκτιμά με ακρίβεια τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα. Η τεχνολογία της Quantum αναμένεται να έρθει στις αγορές στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Εάν όντως λειτουργεί αποτελεσματικά, μπορεί κάλλιστα να γίνει φορετό και θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από διαβήτη, καθώς και αμέτρητους ακρωτηριασμούς. Σύμφωνα με τον Sumitaka Maruyama, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Quantum, οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενδέχεται να δουν την τεχνολογία το 2022.

Από την άλλη πλευρά, επειδή η Quantum προσφέρει και άδειες χρήσης, η ή η θα μπορούσαν απλά να ενσωματώσουν τον αισθητήρα της Quantum σε μια μελλοντική σειρά προϊόντων. Ωστόσο, το μέλλον της τεχνολογίας εξαρτάται από το εάν πραγματικά λειτουργεί ή όχι.

Ο Maruyama ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της Quantum μπορεί να κάνει τη του ζακχάρου με ίδια ακρίβεια με το FreeStyle Libre. Πως? Η βασική τεχνολογία του Quantum glucometer βασίζεται στο υπέρυθρο φως, χρησιμοποιώντας μια γνωστή ως photoplethysmography (PPG).

Το PPG είναι μια φτηνή και αποτελεσματική τεχνολογία αισθητήρων. Τα έχετε δει να χρησιμοποιούνται στο FitBit και στο Apple Watch. Στην πραγματικότητα, και οι δύο μπορούν να ανιχνεύσουν κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή καρδιακού ρυθμού.

Ωστόσο, η παρακολούθηση του ζακχάρου στο αίμα είναι δραματικά πιο δύσκολο, από την πρόβλεψη ανώμαλων καρδιακών παλμών. Επειδή ρέουν μια σειρά από άλλες χημικές ουσίες μέσα στην κυκλοφορία του αίματος, η ακριβής μέτρηση είναι δύσκολη.

Για να λειτουργήσει ένας αισθητήρας με βάση το φως, πρέπει να κατευθύνει μια ακτίνα φωτός μέσω του εξωτερικού στρώματος του δέρματος στις πηγές αρτηριακού αίματος, να αναπηδήσει τη δέσμη από τη γλυκόζη που αιωρείται στο αίμα και στη συνέχεια να συλλάβει το ανακλώμενο φως με έναν αισθητήρα. Και λόγω της ποσότητας παρεμβολών που δημιουργούνται από άλλες ενώσεις που εναιωρούνται στο αίμα, η ακριβής μέτρηση απαιτεί ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος ζώνης υπέρυθρου φωτός, καθώς και ειδικά εξαρτήματα υλικού που μειώνουν τις παρεμβολές σήματος.

Παρά τη χρήση παρόμοιων αισθητήρων PPG, η τεχνολογία της Quantum δεν είναι συμβατή με τα υπάρχοντα φορητά, όπως το Fitbit. Ένας τυπικός αισθητήρας οξυμέτρου αίματος δεν προσφέρει τον σωστό τύπο πηγής φωτός ή λογισμικού για την παρακολούθηση του ζακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι υπέρυθροι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα απορρίπτονται εύκολα από μικρές ποσότητες κίνησης και εξωτερικές πηγές φωτός. Επομένως, ένα φορετό μηχάνημα που είναι προσανατολισμένο στην άσκηση, μπορεί να μην λειτουργεί με τον αλγόριθμο της Quantum.

Παρόλα αυτά, η Quantum επιδιώκει να εκχωρήσει την τεχνολογία της σε εταιρείες όπως την Fitbit και την Apple. Ένας αρκετά μεγάλος κατασκευαστής μπορεί να εισαγάγει την τεχνολογία στις καταναλωτικές αγορές. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν η τεχνολογία λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

Είναι δυνατή η χρήση φορετών μετρητών ζακχάρου αίματος; Η Επιστήμη λέει “Ναι”


Υπάρχουν ήδη μετρητές ζακχάρου με βάση PPG. Η επιστήμη ανάγεται τουλάχιστον στο 1994, αλλά μια μελέτη του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία δεν είναι μόνο βιώσιμη, αλλά και ακριβής.

Το FreeStyle Libre και το DexCom G6 προσφέρουν μίας χρήσης, μη επεμβατικούς, κολλητικούς αισθητήρες με παρακολούθηση ζακχάρου. Έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος καθώς και κακή περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι αισθητήρες του FreeStyle και του DexCom χρησιμοποιούν μη αντικαταστάσιμες μπαταρίες και απαιτούν αντικατάσταση κάθε 10 ημέρες με κόστος 100 $ την φορά, το οποίο αυξάνει τα έξοδα στα 3.650 $ / έτος.

Η Quantum ισχυρίζεται ότι το φορητό tracker της προσφέρει σχεδόν το ίδιο επίπεδο ακρίβειας με το FreeStyle Libre, αλλά χωρίς κόστος χρήσης. Ένας ανιχνευτής ζακχάρου αίματος που είναι τοποθετημένος στον καρπό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, καθιστώντας διαθέσιμα συστήματα συναγερμού για όλους όσους πάσχουν από διαβήτη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).