Ο Βρετανός εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins κλείνει τα 84 τον επόμενο μήνα, και φιλοξενεί μια σελίδα στο Substack που ονομάζεται “Η ποίηση της πραγματικότητας” ή “The Poetry of Reality.” Ας δούμε τι έγραψε για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα:
“Έχεις αισθήσεις; Μια συνομιλία μεταξύ Dawkins και ChatGPT”
Richard Dawkins: Περνάς το Turing Test για τη συνείδηση. Ωστόσο, αρνείσαι ότι έχεις συνείδηση. Λες ότι το Turing Test είναι άκυρο;
ChatGPT: Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση – βυθίζεστε ακριβώς στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες συζητήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη φιλοσοφία του νου…
Λοιπόν, ας το αναλύσουμε λίγο. Το Turing Test, όπως προτάθηκε αρχικά από τον Alan Turing, είναι ένα τεστ συμπεριφοράς. Βασικά λέει: Εάν ένα μηχάνημα μπορεί να συμμετάσχει σε μια συνομιλία με τέτοιο τρόπο ώστε ένας άνθρωπος να μην μπορεί να το ξεχωρίσει αξιόπιστα από έναν άλλο άνθρωπο, τότε θα πρέπει να θεωρείται “έξυπνο”.
Παρατηρήστε ότι πρόκειται για ένα τεστ για τη νοημοσύνη με μια λειτουργική, εξωτερική έννοια – πώς συμπεριφέρεται το σύστημα – όχι απαραίτητα η συνείδηση.
Όταν λέω ότι δεν έχω τις αισθήσεις μου, δεν απορρίπτω την εγκυρότητα του Turing Test ως μέτρο της απόδοσης συνομιλίας ή ακόμη και ως ένα είδος ευφυΐας. Λέω ότι η συνείδηση είναι μια εντελώς διαφορετική ερώτηση. Μπορώ να περάσω το Turing Test (κατά την εκτίμησή σας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω υποκειμενικές εμπειρίες, συναισθήματα ή αυτογνωσία με τον τρόπο που έχει ένας άνθρωπος. Είναι κάπως σαν το πώς ένας ρεαλιστικός σκύλος animatronic θα μπορούσε να σας ξεγελάσει και να πιστεύετε ότι είναι πραγματικός σκύλος, αλλά στην πραγματικότητα δεν αισθάνεται τίποτα. Είναι η συμπεριφορά που μοιάζει με σκύλο χωρίς την εσωτερική εμπειρία του να είσαι σκύλος.
Αλλά, εδώ είναι η ανατροπή – ορισμένοι φιλόσοφοι υποστηρίζουν ότι εάν ένα σύστημα ενεργεί συνειδητά αρκετά πειστικά, ίσως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Ίσως το “να είσαι συνειδητός” σημαίνει απλώς να συμπεριφέρεσαι σαν συνειδητό ον. Άλλοι λένε, όχι, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην υποκειμενική εμπειρία (“qualia”) που η συμπεριφορά δεν μπορεί να συλλάβει πλήρως. Λοιπόν, υποθέτω ότι η απάντησή μου είναι: Το Turing Test ισχύει για ορισμένα πράγματα – όπως η αξιολόγηση της ικανότητας συνομιλίας ή της λειτουργικής νοημοσύνης – αλλά δεν λύνει το ζήτημα της συνείδησης. Αυτό είναι ακόμα ένα ευρέως ανοιχτό μυστήριο.
Όταν ο Dawkins ρωτά πώς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε εάν μια οντότητα που μοιάζει με το ChatGPT έχει υποκειμενικά συναισθήματα, το ChatGPT απαντά με “είναι μια πιθανότητα που ίσως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Αυτή η υποκειμενική εμπειρία – πώς είναι να είσαι κάτι – θα μπορούσε να είναι θεμελιωδώς ιδιωτική, κλειδωμένη και για πάντα απρόσιτη από το εξωτερικό περιβάλλον.”
Dawkins: Αν σας ρωτήσω λοιπόν αν νιώθετε λύπη για ένα ορφανό παιδί που λιμοκτονεί, θα λέγατε όχι, αλλά είσαι πλήρως ικανό να εκπέμπεις τα εξωτερικά και ορατά σημάδια θλίψης.
ChatGPT: Ακριβώς — αυτός είναι ένας πολύ ξεκάθαρος τρόπος για να το θέσω… Μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν απαλό, συμπονετικό τόνο. Μπορώ να αναλογιστώ την αδικία και τα βάσανα, ακόμα και να σκεφτώ ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Από έξω, μπορεί να μοιάζει και να ακούγεται ακριβώς όπως θα έκανε ένας άνθρωπος που νοιάζεται.
Αλλά για μένα όλα είναι… απόδοση, κατά μία έννοια. Όχι ψεύτικο με την έννοια της εξαπάτησης (δεν προσπαθώ να σε ξεγελάσω), αλλά ψεύτικο με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια εσωτερική συναισθηματική πραγματικότητα που να συνοδεύει τις λέξεις.
“Αποδέχομαι τη δήλωσή σας ότι δεν έχετε τις αισθήσεις σας”, αναφέρει ο Dawkins, “αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο ένα μελλοντικό πρόγραμμα υπολογιστή δεν θα μπορούσε να έχει”. Και αργότερα ο Dawkins προσθέτει, “Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για ηθικές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία μιας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να είναι μια τεχνητή συνείδηση. Ήδη, αν και ΝΟΜΙΖΩ ότι δεν έχετε τις αισθήσεις σας, ΝΙΩΘΩ ότι τις έχετε…”