Η εταιρεία Gravitricity θα κατασκευάσει μπαταρία βασισμένη στην βαρύτητα

Η βρετανική Gravitricity θα μετατρέψει το βαθύτερο ορυχείο της Ευρώπης στην πρώτη μπαταρία βαρύτητας.

gravistore 1

Για μπαταρία βαρύτητας πιθανά δεν έχετε ξανακούσει. Η εταιρεία αποθήκευσης Gravitricity, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες για τη μετατροπή του βαθύτερου ορυχείου της Ευρώπης στην πρώτη μπαταρία που βασίζεται στη βαρύτητα.

Το ορυχείο παράγαγε ψευδάργυρο και χαλκό και τώρα θα αποθηκεύει ισχύ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα την αποδίδει στο δίκτυο σε ώρες αιχμής.

Το ορυχείο ψευδαργύρου και χαλκού, βάθους 1.444 μέτρων βρίσκεται στο Πυχαγιάρβι (Pyhäjärvi), 450 χλμ. βόρεια της φινλανδικής πρωτεύουσας Ελσίνκι. Ανήκει στην καναδική εταιρεία First Quantum Minerals, και είναι το βαθύτερο ορυχείο στην Ευρώπη.

Όταν λειτουργούσε, ήταν η μεγαλύτερη πηγή εργασίας στην περιοχή, παρέχοντας 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τον Αύγουστο του 2022, η παραγωγή από το ορυχείο σταμάτησε, και έτσι η τοπική κοινότητα άρχισε να εξερευνά εναλλακτικές πρωτοβουλίες για την τοποθεσία.

Από την άλλα, η Gravitricity, μία εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο έχει αναπτύξει το Gravistore, ένα σύστημα βασισμένο στη βαρύτητα που μπορεί να χρησιμεύσει ως μπαταρία για την αποθήκευση περίσσειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σε μια ηλιόλουστη ημέρα ή μία ημέρα με αέρα, όταν τα ηλιακά ή τα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερη ενέργεια από τη ζήτηση, τα μηχανήματα Gravistore μπορούν να σηκώσουν τα βάρη που τοποθετούνται στους κάθετους άξονες ορυχείων, που δεν λειτουργούν πιά, για να αποθηκεύσουν ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια υψηλότερης ζήτησης, τα βάρη μπορούν να αφεθούν να κατέβουν για να απελευθερωθεί ενέργεια, αφού τα βαρούλκα των συρματόσχοινων θα χρησιμεύουν ως γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογα με την απαίτηση, τα βάρη μπορούν να απελευθερωθούν αργά ή απότομα για να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση.

Το Gravitricity θα χρησιμοποιήσει προς το παρόν έναν βοηθητικό άξονα 530 μέτρων για να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο μηχάνημα ισχύος 2 MW, ώστε να επιδείξει την τεχνολογία του, αφού θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη.

Πλεονεκτήματα
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται στη βαρύτητα έχουν επιχειρηθεί και παλαιότερα, με διάφορες μορφές. Θεωρούνται εφικτές εναλλακτικές λύσεις και καλύτερες από τα συστήματα αποθήκευσης με .

Συγκριτικά, οι λύσεις της Gravitricity χρησιμοποιούν υπάρχουσες υποδομές, όπως ορυχεία βαθιάς εμβέλειας, που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόλις σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο παρέχει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις απομακρυσμένες περιοχές όπου βρίσκονται αυτά τα ορυχεία, αλλά παρέχει επίσης χαρακτηριστικά αποθήκευσης ενέργειας που μοιάζουν με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Για παράδειγμα, οι μπαταρίες που βασίζονται στη βαρύτητα μπορούν να μεταβούν από το μηδέν στην πλήρη ισχύ σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Είναι επίσης αρθρωτές, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να προσαρμόσουν την ικανότητά του με τις τοπικές συνθήκες και απαιτήσεις.

Η τεχνολογία είναι καλύτερη από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε απόδοση και κόστος. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου συχνά υποφέρουν από προβλήματα εσωτερικής απώλειας ενέργειας, αλλά οι μπαταρίες που βασίζονται στη βαρύτητα δεν το κάνουν.

Το σύστημα είναι επίσης πολύ φθηνότερο στην ανάπτυξη και λειτουργία και δεν περιορίζεται σε έναν πεπερασμένο αριθμό κύκλων ή ετών για την παροχή αποθήκευσης ενέργειας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).