Τι μπορεί να έχει η Ευρώπη με τις υπηρεσίες WhatsApp και Skype; Την περασμένη εβδομάδα, αναφέραμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα, κατηγορώντας την Google για κατάχρηση των υπηρεσιών της. Όμως όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο ρυθμιστικός φορέας σχεδιάζει να αναθεωρήσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς κανονισμούς μέχρι το επόμενο έτος, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιφέρει δραστικές αλλαγές για στους φορείς τηλεπικοινωνιών, αλλά και για τις εναλλακτικές υπηρεσίες, όπως το WhatsApp και το Skype.
Είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν ζητήσει από την Επιτροπή εδώ και αρκετό καιρό. Οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποβλέπουν να σχηματίσουν μια ομόφωνη ψηφιακή αγορά που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ομοιογενούς συστήματος παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι φορείς τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη παραπονιούνται ότι έχουν αναγκαστεί να ανταγωνίζονται με τις λεγόμενες “over-the-top” υπηρεσίες, οι οποίες δεν υπόκεινται στο ίδιο ρυθμιστικό καθεστώς. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφώνονται στους ίδιους κανονισμούς.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην γηραιά ήπειρο πιέζονται με την αύξηση του ανταγωνισμού που προέρχονται από υπηρεσίες όπως το Skype (ιδιοκτησία της Microsoft) και ζητούν από την Επιτροπή να επανεξετάσει τη ρύθμιση. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών όπως η Orange και η Deutsch Telekom διαμαρτύρονται ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, τους δυσκολεύει στην αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου τους.
Μια άλλη απαίτηση των Ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ότι οι υπηρεσίες όπως το Skype ή το WhatsApp, οι οποίες προσφέρουν ένα υποκατάστατο στις παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας, θα πρέπει να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όπως έχουν και οι εταιρείες τους, χωρίς καμία διάκριση. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες κλήσεις έκτακτης ανάγκης για τους χρήστες που τις χρειάζονται.
Διαβάστε: WhatsApp, Facebook, δωρεάν Wi-Fi το τέλος των παρόχων κινητής