Μια νέα κοινότητα που ονομάζεται “EU OS” ετοιμάζεται για την ανάπτυξη μιας διανομής Linux. Δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τις μοναδικές απαιτήσεις των οργανισμών του δημόσιου τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η πρωτοβουλία ξεχωρίζει για τη δέσμευσή της στην ψηφιακή κυριαρχία της ΕΕ, τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές και τη δημιουργία ενός ασφαλούς, ανεξάρτητου ψηφιακού οικοσυστήματος.
Τι είναι το EU OS;
Το EU OS δεν είναι ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα. Χρησιμοποιεί μια βάση Linux που βασίζεται στο Fedora και το KDE Plasma σαν περιβάλλον εργασίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται για την ΕΕ ένα λειτουργικό σύστημα με Linux. Παρόμοιοι στόχοι έχουν εμπνεύσει παλαιότερα έργα όπως το γαλλικό GendBuntu για χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου και το LiMux του Μονάχου για τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Όλα αυτά τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux μοιράζονται την ίδια αρχή δημιουργίας μιας τυποποιημένης διανομής Linux για χρήση στο δημόσιο τομέα.
Το κύριο πλεονέκτημα του EU OS έγκειται στο ότι εστιάζει στην τυποποίηση αντί να δημιουργεί κάτι εντελώς νέο. Προσφέρει μια κοινόχρηστη βάση Linux που μπορεί να βελτιωθεί με πρόσθετα bit, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κρατικά, περιφερειακά, ή συγκεκριμένα σε τομείς ή οργανισμούς.
Σύμφωνα με το EU OS, η έννοια “δημόσιο χρήμα – δημόσιος κώδικας” χρησιμεύει σαν βάση για τη διασφάλιση ότι μια τέτοια δημόσια επένδυση θα φέρει μόνο αξία στον δημόσιο τομέα.
Χάρη στην απουσία τελών αδειοδότησης, το EU OS θα μειώσει σημαντικά το κόστος, παρέχοντας παράλληλα στους οργανισμούς ελευθερία από το κλείδωμα των προμηθευτών και την εξάρτηση από τις ιδιοτροπίες κάθε ομάδας προμηθευτών λογισμικού.
Φέρνει επίσης ευελιξία στον προγραμματισμό και τις αναβαθμίσεις υλικού, επιτρέποντας την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών με διαχειρίσιμο κόστος (τόσο από άποψη χρήματος όσο και χρόνου).
Θα μπορούσαν βέβαια να χρησιμοποιήσουν κάτι σαν openSUSE ή και την επερχόμενη διανομή του KDE, που υποστηρίζονται από οργανισμούς που εδρεύουν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το Fedora, το οποίο είναι ένα project με έδρα τις ΗΠΑ.