Θα θέλατε να έχει κάποιος πρόσβαση στις συνομιλίες σας – ακόμα και σε αυτές που προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση;
Η απαίτηση να είναι η end-to-end κρυπτογραφημένη επικοινωνία προσβάσιμη από τις αρχές επιβολής του νόμου είναι ισχυρή παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων νόμων στην Ευρώπη θα γίνεται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το The Register, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR από το European Court of Human Rights) έκρινε ότι η νομοθεσία που απαιτεί την αποδυνάμωση της end-to-end κρυπτογράφηση – ουσιαστικά δημιουργώντας ένα κυβερνητικό backdoor πρόσβασης – παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με λίγα λόγια, είναι θέμα αναλογικότητας. Οι αρχές επιβολής του νόμου θέλουν αυτή την πρόσβαση για την εύκολη διερεύνηση υποθέσεων τρομοκρατίας, εμπορίας ανθρώπων ή παιδικής πορνογραφίας. Ωστόσο, η επίτευξη μιας τέτοιας πρόσβασης σε κρυπτογραφημένη επικοινωνία απαιτεί αποδυνάμωση της ίδιας της τεχνολογίας κρυπτογράφησης, για κάθε χρήστη.
Επιπλέον, η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής (backdoor πρόσβασης) αφήνει μια πόρτα ανοιχτή για κάθε hacker που σίγουρα θα προσπαθήσει να διεισδύσει από τη στιγμή που υπάρχει ένα τέτοιο αδύναμο σημείο.
Η απόφαση του ECHR είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης Podchasov κατά της Ρωσίας του 2019. Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή Federal Security Service) απαίτησε πρόσβαση σε μια end-to-end κρυπτογραφημένη επικοινωνία της εφαρμογής Telegram που χρησιμοποιούσε ο πολίτης Anton Valeryevich Podchasov.
Η Telegram αρνήθηκε να συμμορφωθεί υποστηρίζοντας ότι ήταν τεχνικά αδύνατο να γίνει χωρίς να δημιουργηθεί ένα backdoor που θα αποδυνάμωνε τον μηχανισμό κρυπτογράφησης για όλους τους χρήστες.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Ρώσοι δεν ενοχλούνται από την απόφαση. Οι αποφάσεις του ECHR είναι δεσμευτικές για τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, η Ρωσική Ομοσπονδία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο το 2022 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Ωστόσο η απόφαση θα είναι σημαντική για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Η ECHR δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αν και τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επομένως, θεωρητικά, θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με την απόφαση όταν ψηφίζουν για νέες πολιτικές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα επίπεδα της ΕΕ.