Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση στη γεωθερμική ενέργεια, με την Ισλανδία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία να κυριαρχούν στο τοπίο. Όμως τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν να ενδιαφέρονται κι άλλες χώρες.
Τα κίνητρά τους είναι ξεκάθαρα: η γεωθερμική ενέργεια είναι 100% ανανεώσιμη, ατελείωτη και αξιόπιστη. Το ενδιαφέρον μάλιστα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα εν μέσω της προσπάθειας για μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Επί του παρόντος, η Γερμανία ηγείται των αλλαγών. Στα τέλη του 2022, η κυβέρνηση της χώρας δημοσίευσε ένα σχέδιο που στοχεύει σε δεκαπλάσια αύξηση της γεωθερμικής παραγωγής: 10 TWh έως το 2030.
“Καθόμαστε σε ένα χρυσωρυχείο”, ανέφερε στο AFP ο Christian Peltl, διευθυντής γεωθερμικής ενέργειας στη SWR, διαχειριστή ενός γεωθερμικού εργοστασίου στο Μόναχο. “Υπήρξε πραγματικά μια έκρηξη στις παραγγελίες από την αρχή της ενεργειακής κρίσης”.
Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο για την ανάπτυξη επιφανειακής και βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας. Στόχος είναι να παραχθεί αρκετή γεωθερμική θερμότητα σε 15 έως 20 χρόνια για να εξοικονομηθούν ετησίως 100 TWh αερίου και να επιτευχθεί αποφυγή εκπομπών του άνθρακα έως το 2050. Το 2021, η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσώπευε μόνο το 1% της τελικής κατανάλωσης θερμότητας της χώρας, που μεταφράζεται σε περίπου 6TWh.
Ομοίως, η ιταλική κυβέρνηση συζητά το πώς θα υποστηρίξει την επέκταση της γεωθερμικής ενέργειας, ενώ η Ουγγαρία στοχεύει να αναβαθμίσει την παραγωγή της γεωθερμικής ενέργειας και στη συνέχεια να αντικαταστήσει περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η μεγαλύτερη μονάδα γεωθερμικής θέρμανσης της Ευρώπης, στην πόλη Aarhus της Δανίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030, με δυνατότητα κάλυψης του 30% των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με την γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να απελευθερώσει έως και το 25% των ενεργειακών αναγκών του πληθυσμού, ενώ παράλληλα θα μειώσει τους λογαριασμούς. Οι γεωθερμικές μονάδες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν έως και το 10% της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Όπως φαίνεται η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αποκτά επιτέλους την απαραίτητη προσοχή για να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της ηπείρου και να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της.
Ο στόχος της Γερμανίας για την παραγωγή των 10 TWh γεωθερμικής ενέργειας είναι αρκετά φιλόδοξος. Για την υλοποίηση του στόχου, η χώρα στοχεύει να προσθέσει τουλάχιστον 100 επιπλέον γεωθερμικά έργα έως το 2030. Αυτά θα συνδεθούν με το δίκτυο θέρμανσης και θα προμηθεύουν ενέργεια σε κτίρια κατοικιών και βιομηχανίες.
Story by Ioanna Lykiardopoulou/TNW