Το Facebook ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο σύστημα ψύξης για κέντρα δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί πολύ πιο ακραίες συνθήκες.
Το σύστημα StatePoint Liquid Cooling (SPLC) της εταιρείας αναπτύχθηκε από την Nortek Air Solutions και επιτρέπει στο Facebook να τοποθετήσει κέντρα δεδομένων σε χώρους όπου η άμεση ψύξη δεν είναι δυνατή.
Σύμφωνα με το Facebook, το σύστημα SPLC μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού περισσότερο από 20% στα κέντρα δεδομένων σε ζεστά και υγρά κλίματα και κατά 90% σε ψυχρότερες περιοχές.
Οι συγκρίσεις του Facebook έχουν σαν μέτρο αναφοράς τα προηγούμενα συστήματα έμμεσης ψύξης. Τα συστήματα άμεσης ψύξης του Facebook μπορούν να μειώσουν στο μισό τη χρήση νερού σε σύγκριση με τα τυπικά κέντρα δεδομένων.
Η παρακάτω λίστα συμπεριλαμβάνει μερικές λεπτομέρειες για το SPLC:
Το SPLC παράγει κρύο νερό αντί για κρύο αέρα.
Το Faceboοk και η Nortek αναπτύσσουν SPLC το 2015.
Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν εναλλάκτη ενέργειας υγρού σε αέρα όπου το νερό ψύχεται καθώς εξατμίζεται μέσω μιας διαχωριστικής μεμβράνης.
Το κρύο νερό χρησιμοποιείται για την ψύξη του αέρα μέσα στο κέντρο δεδομένων.
Η μεμβράνη εμποδίζει τη “μόλυνση” μεταξύ ρευμάτων νερού και αέρα και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.
Το SPLC έχει τρεις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και της ενέργειας με βάση τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που απλοποιεί τις σωληνώσεις σε ένα κέντρο δεδομένων.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος SPLC είναι ότι θα επιτρέψει στο Faceboοk να χρησιμοποιήσει περισσότερες και διαφορετικές τοποθεσίες για τα κέντρα δεδομένων του.
Έτσι ενώ η Microsoft, η Amazon, το Faceboοk, η Google και πολλοί άλλοι ανταγωνίζονται για το καλύτερο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει κέντρα δεδομένων (συχνά στις ίδιες τοποθεσίες), το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές τοποθεσίες έχοντας καλύτερες τιμές.
_____________________________________
- Το ψέμα του δίσκου των 500GB: Γιατί είναι πάντα μικρότερος;
- Faceboοk μια σύνδεση αρπάζει δεδομένα από 300.000 χρήστες