Ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής των εργαστηριακών ποντικιών κατά σχεδόν 25%, με τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία να εμφανίζουν λιγότερους καρκίνους και βελτιωμένη υγεία και δύναμη. Το νέο φάρμακο χάρισε στα ποντίκια το παρατσούκλι “supermodel grannies” λόγω της νεανικής τους εμφάνισης.
“Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους, αλλά δεν είναι γνωστό το αν θα έχει την ίδια αντιγηραντική δράση”, αναφέρει το BBC:
Η ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Επιστήμης MRC, του Imperial College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη διερεύνησε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11. Τα επίπεδά της αυξάνονται στο ανθρώπινο σώμα καθώς μεγαλώνουμε, και συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανατρέπει αρκετούς βιολογικούς διακόπτες που ελέγχουν τον ρυθμό της γήρανσης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια έτσι δεν ήταν σε θέση να παράγουν ιντερλευκίνη-11. Στο δεύτερο πείραμα περίμεναν μέχρι τα ποντίκια να γίνουν 75 εβδομάδων (περίπου ισοδύναμο με ένα άτομο 55 ετών) και στη συνέχεια τους χορηγούσαν τακτικά ένα φάρμακο για να καθαρίσει την ιντερλευκίνη-11 από το σώμα τους.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής αυξήθηκε κατά 20-25% ανάλογα με το πείραμα και το φύλο των ποντικών.
Τα εργαστηριακά ποντίκια συχνά πεθαίνουν από καρκίνο, ωστόσο, τα ποντίκια που δεν είχαν ιντερλευκίνη-11 είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα της νόσου. Έδειξαν μάλιστα βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία, είχαν πιο υγιές τρίχωμα και σημείωσαν πολύ καλύτερη βαθμολογία σε πολλά μέτρα αδυναμίας.
Widjaja, A.A., Lim, WW., Viswanathan, S. et al.
Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan.
Nature (2024).
https://doi.org/10.1038/s41586-024-07701-9