FAT32, exFAT και NTFS: Διαφορές και συμβατότητα

Ποιο σύστημα αρχείων να εφαρμόσετε στο νέο σας αποθηκευτικό μέσο; FAT32, exFAT ή NTFS; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και ποιο να προτιμήσετε.

usb flash size gb

Όταν θα βρεθείτε με ένα νέο αποθηκευτικό μέσο στα χέρια, είτε είναι φλασάκι, είτε σκληρός δίσκος, είτε κάρτα SD, τα Windows σάς δίνουν την επιλογή να χρησιμοποιήσετε μεταξύ τριών διαφορετικών συστημάτων αρχείων: NTFS, FAT32 και exFAT.

Δυστυχώς, το παράθυρο διαλόγου Μορφοποίηση στα Windows δεν εξηγεί τη διαφορά μεταξύ τους και έτσι θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή τι είναι το καθένα και με ποια κριτήρια να επιλέξετε. Παλαιότερα είχαμε κάνει μία αξιολόγηση μεταξύ των FAT32 και exFAT. Σήμερα στο παιχνίδι θα βάλουμε και το NTFS.

Τι είναι ένα σύστημα αρχείων;

files,system,NTFS,exFAT,FAT32,Windows,Linux,flash,SD,σύστημα,αρχείων,φλασάκι

Ένα σύστημα αρχείων παρέχει έναν τρόπο οργάνωσης μιας μονάδας δίσκου. Καθορίζει πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου και ποιοι τύποι πληροφοριών μπορούν να επισυναφθούν στα αρχεία, καθώς επίσης και δικαιώματα και άλλα χαρακτηριστικά.

Τα διαφορετικά συστήματα αρχείων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και συχνά είναι απαιτητό να υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα για ορισμένα λειτουργικά συστήματα ή συσκευές.

Τα Windows υποστηρίζουν τρία διαφορετικά συστήματα αρχείων. Στους εσωτερικούς δίσκους και partitions δεν έχουμε επιλογή να αλλάξουμε το σύστημα αρχείων από το προεπιλεγμένο NTFS. Στους αφαιρούμενους δίσκους ή σε εξωτερικούς δίσκους, μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα τρία συστήματα αρχείων.

Το NTFS είναι το πιο σύγχρονο σύστημα αρχείων. Τα Windows χρησιμοποιούν NTFS για τη μονάδα δίσκου του συστήματος και, από προεπιλογή, για τις περισσότερες μη αφαιρούμενες μονάδες δίσκου.

Το exFAT είναι μια σύγχρονη αντικατάσταση του FAT32, το υποστηρίζουν περισσότερες συσκευές και λειτουργικά συστήματα, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το FAT32.

Το FAT32 είναι ένα παλαιότερο σύστημα αρχείων αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το NTFS και δεν υποστηρίζει τόσο μεγάλο σύνολο δυνατοτήτων. Προσφέρει μεγαλύτερη συμβατότητα με άλλα λειτουργικά συστήματα.

Τι είναι το NTFS;

ntfs files system

Το NTFS είναι το πιο σύγχρονο σύστημα αρχείων που τα Windows το χρησιμοποιούν από προεπιλογή. Όταν εγκαθιστάτε τα Windows, αυτά μορφοποιούν τη κύρια μονάδα δίσκου σας με το σύστημα αρχείων NTFS. Το NTFS έχει όρια μεγέθους αρχείων και διαμερισμάτων που είναι τόσο τεράστια που θεωρητικά που δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ποτέ.

Το NTFS εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε καταναλωτικές εκδόσεις των Windows, με τα Windows XP, αν και αρχικά έκανε το ντεμπούτο του με τα Windows NT. Το όνομα είναι ένα αρκτικόλεξο της φράσης “New Technology File System”.

Το NTFS είναι γεμάτο με σύγχρονες λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες στο FAT32 και στο exFAT. Υποστηρίζει δικαιώματα αρχείων για την ασφάλεια, ένα ημερολόγιο αλλαγών που μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη ανάκτηση σφαλμάτων σε περίπτωση σφάλματος του υπολογιστή σας, shadow αντίγραφα ασφαλείας, κρυπτογράφηση, όρια στην χρήση το ποσοστώσεων του δίσκου (disk quota), hard συνδέσμους και διάφορες άλλες δυνατότητες. Πολλά από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για μια μονάδα δίσκου λειτουργικού συστήματος, ειδικά τα δικαιώματα αρχείων.

Το διαμέρισμα του συστήματος των Windows πρέπει να είναι NTFS. Εάν έχετε μια δευτερεύουσα μονάδα δίσκου παράλληλα με τα Windows και σκοπεύετε να εγκαταστήσετε προγράμματα σε αυτήν, μάλλον θα πρέπει να την κάνετε NTFS.

Και, εάν έχετε οποιεσδήποτε μονάδες δίσκου όπου η συμβατότητα δεν αποτελεί πραγματικά πρόβλημα, όπου δηλαδή δεν θα τις συνδέσετε ποτέ σε κάποιο άλλο μηχάνημα (όπως tvbox, linux, παιχνιδομηχανή κλπ), παρά μόνο σε συστήματα Windows, τότε επιλέξτε NTFS.

Όχι πως απαραίτητα δεν θα δουλέψουν με το σύστημα NTFS σε ένα tvbox που τρέχει Android, αλλά απλά υπάρχει κάποια πιθανότητα να μην είναι συμβατοί.

Με λίγα λόγια παρά τα πλεονεκτήματά του, εκεί που υστερεί το NTFS είναι η συμβατότητα. Θα λειτουργεί με όλες τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows, από τα Windows XP και πάνω, αλλά έχει περιορισμένη συμβατότητα με άλλα λειτουργικά συστήματα.

Ορισμένες διανομές Linux ενδέχεται να ενεργοποιήσουν την υποστήριξη NTFS, αλλά ορισμένες μπορεί να το κάνουν μόνο για ανάγνωση και όχι για εγγραφή.

Καμία από τις κονσόλες PlayStation της Sony δεν υποστηρίζει NTFS. Ακόμη και το Xbox 360 της Microsoft δεν μπορεί να διαβάσει μονάδες NTFS, αν και τα νέα Xbox Series X, S και One μπορούν. Άλλες συσκευές είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να υποστηρίζουν NTFS. Ένα TVBox με Android που διαθέτουμε, το διάβασε κανονικά.

Συμβατικότητα: Εργάζεται με όλες τις εκδόσεις των Windows, αλλά μπορεί να είναι μόνο για ανάγνωση σε ορισμένες διανομές Linux. Άλλες συσκευές, με εξαίρεση το Xbox One της Microsoft, πιθανότατα δεν θα υποστηρίζουν NTFS.

Όρια : 128 petabyte (θεωρητικά 2^64 byte) μέγιστο μέγεθος αρχείου, 128 petabyte μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος.

Ιδανική χρήση : Χρησιμοποιήστε το για τη μονάδα δίσκου συστήματος των Windows και άλλες εσωτερικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν μόνο με τα Windows.

Τι είναι το exFAT;

files,system,NTFS,exFAT,FAT32,Windows,Linux,flash,SD,σύστημα,αρχείων,φλασάκι

Το σύστημα αρχείων exFAT εισήχθη το 2006 και προστέθηκε σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows με ενημερώσεις στα Windows XP και τα Windows Vista.

Το exFAT είναι ένα βελτιστοποιημένο σύστημα αρχείων για μονάδες flash, σχεδιασμένο για να είναι ελαφρύ, όπως το FAT32, χωρίς τις πρόσθετες δυνατότητες και την επιβάρυνση του NTFS, αλλά και χωρίς τους περιορισμούς του FAT32. Το όνομα είναι αρκτικόλεξο της φράσης “Extended File Allocation Table”.

Όπως το NTFS, το exFAT έχει πολύ μεγάλα όρια στα μεγέθη αρχείων και διαμερισμάτων, επιτρέποντάς σας να αποθηκεύετε αρχεία πολύ μεγαλύτερα από τα 4 GB, που αποτελεί όριο για το FAT32.

Ενώ το exFAT δεν ταιριάζει αρκετά με τη συμβατότητα του FAT32, είναι πιο ευρύτερα συμβατό από το NTFS. Μέχρι και το macOS το βλέπει. Οι μονάδες exFAT είναι προσβάσιμες σε Linux εγκαθιστώντας το κατάλληλο λογισμικό.

Οι άλλες συσκευές είναι στο περίπου… Το PlayStation5 και το PlayStation 4 υποστηρίζουν exFAT, το PlayStation 3 δεν το κάνει. Τα Xbox Series X, S και One το υποστηρίζουν, αλλά το Xbox 360 δεν το υποστηρίζει.

Όπως τα συστήματα αρχείων FAT, το exFAT είναι επιρρεπές σε κατακερματισμό. Καθώς τα αρχεία δημιουργούνται, τροποποιούνται και διαγράφονται, μπορεί να προκύψει κατακερματισμός που οδηγεί σε μειωμένη απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Συμβατότητα : Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows και τις σύγχρονες εκδόσεις του macOS, αλλά απαιτεί πρόσθετο λογισμικό σε παλαιότερες εκδόσεις του Linux . Οποιαδήποτε διανομή Linux που εκτελεί Linux Kernel 5.7 ή νεότερη έκδοση υποστηρίζει εγγενώς το exFAT. Πιο πολλές συσκευές υποστηρίζουν exFAT παρά NTFS, αλλά ορισμένες, ιδιαίτερα οι παλαιότερες, ενδέχεται να υποστηρίζουν μόνο FAT32.

Όρια : 128 petabyte (θεωρητικά 2^64 byte) μέγιστο μέγεθος αρχείου, 128 petabyte μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος. Δεν θα τα βρείτε ποτέ μπροστά σας.

Ιδανική χρήση : Χρησιμοποιήστε το όταν χρειάζεστε μεγαλύτερο μέγεθος αρχείων και όρια διαμερισμάτων από τις προδιαγραφές του FAT32 και όταν χρειάζεστε περισσότερη συμβατότητα από την συμβατότητα του NTFS. Υποθέτοντας ότι κάθε συσκευή με την οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα σας το πιθανότερο είναι να υποστηρίζει exFAT, καλύτερα διαμορφώσετε τη συσκευή σας με exFAT αντί για FAT32.

Τι είναι το FAT32;

file system

Το FAT (File Allocation Table) είναι το παλαιότερο σύστημα αρχείων. Χρησιμοποιείται από το 1977 για το MS-DOS και κάποτε ήταν το προεπιλεγμένο σύστημα για τα παλιά λειτουργικά συστήματα.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η χωρητικότητα των δίσκων αυξήθηκε, τα αρχεία έγιναν μεγαλύτερα και έτσι έγιναν αναθεωρήσεις στο FAT. Το FAT32, είναι η τελευταία σημαντική αναθεώρηση του FAT, παρουσιάστηκε με το Windows 95 OSR2 (MS-DOS 7.1) και είναι και η μόνη έκδοση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται γενικά σήμερα.

Το FAT χρησιμοποιεί έναν πίνακα εκχώρησης αρχείων για να παρακολουθεί τις θέσεις των αρχείων στο δίσκο. Tου λείπουν ορισμένες προηγμένες δυνατότητες, όπως τα δικαιώματα αρχείων και το ημερολόγιο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για σύγχρονα λειτουργικά συστήματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επειδή είναι τόσο παλιό, το FAT32 είναι το de-facto πρότυπο.

Διακρίνεται για την απλότητα που το καθιστά εύκολο την εφαρμογή και τη χρήση, καθιστώντας το κατάλληλο για συσκευές με περιορισμένους πόρους ή απαιτήσεις συμβατότητας, όπως απλές φωτογραφικές μηχανές κ.α. Και αυτή η απλή δομή του διευκολύνει την ανάκτηση δεδομένων σε περίπτωση καταστροφής τους ή τυχαίας διαγραφής.

Λόγω της απλότητας είναι επιρρεπές στον κατακερματισμό αφού τα δεδομένα είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά μέρη του δίσκου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση. Απαιτείται τακτική ανασυγκρότηση για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του δίσκου. Δεν υποστηρίζει δικαιώματα ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου, ημερολόγιο, κρυπτογράφηση ή συμπίεση.

Συμβατότητα : Μπορεί εγγενώς να διαβαστεί και να εγγραφεί από λειτουργικά συστήματα Windows, MacOS, Linux και διαφόρων μηχανών, χωρίς την ανάγκη λογισμικού τρίτων. Ότι έχει θύρα USB μπορεί να διαβάσει FAT32.

Όρια : Τα ονόματα τόμων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 11 χαρακτήρες και δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τους περισσότερους μη αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Τα ονόματα αρχεία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 8.3 χαρακτήρες. Το μέγεθος αρχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 GB, μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος 8 TB.

Ιδανική χρήση : Είναι το κατάλληλο απλοϊκό σύστημα αρχείων για μονάδες flash και SD, όταν αυτές αλλάζουν συχνά μηχανήματα. Ορισμένες απλές συσκευές έχουν απαίτηση για FAT32 (όπως PlayStation 3, κάρτες μνήμης για τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές κλπ) και όταν τους λέτε να μορφοποιήσουν την κάρτα το κάνουν από προεπιλογή με FAT32, ειδικά όταν δεν σας δίνουν την επιλογή να επιλέξετε.

NTFS έναντι FAT32

files,system,NTFS,exFAT,FAT32,Windows,Linux,flash,SD,σύστημα,αρχείων,φλασάκι

Το NTFS υποστηρίζει μεγαλύτερα αρχεία, μεγαλύτερες μονάδες δίσκου, αλλά είναι συμβατό με λιγότερες συσκευές από το FAT32. Το NTFS υποστηρίζει επίσης προηγμένες λειτουργίες ασφάλειας και εγγραφής αρχείων.

Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το NTFS πιο κατάλληλο για χρήση με εσωτερική αποθήκευση από το FAT32, τουλάχιστον εάν χρησιμοποιείτε Windows.

Οι υπολογιστές με MacOS ή Linux θα μπορούν να διαβάζουν μονάδες αποθήκευσης χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αρχείων NTFS, αλλά δεν μπορούν πάντα να γράψουν σε αυτές χωρίς πρόσθετο λογισμικό ή προγράμματα οδήγησης.

Γενικότερα, το NTFS είναι γενικά ταχύτερο από το FAT32. Φυσικά, οι πραγματικές ταχύτητες που βλέπετε συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από το υλικό σας παρά από το σύστημα αρχείων σας.

Για παράδειγμα, μια μονάδα PCIe NVMe διαμορφωμένη με FAT32 θα τρέχει πολύ πιο γρήγορα από μια μονάδα flash USB 2.0 με NTFS.

Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη FAT32 είναι παντού, παρόλο που είναι αρχαία από άποψη υπολογιστών. Αυτό το καθιστά ιδανικό εάν θέλετε να μετακινήσετε αρχεία μεταξύ πολλών συσκευών χωρίς να ανησυχείτε για τη συμβατότητα.

Αν κάτι έχει θύρα USB, οι πιθανότητες είναι αρκετά καλές να χρησιμοποιήσετε μία μονάδα USB FAT32 χωρίς προβλήματα. Απλά να έχετε κατά νου ότι το FAT32 δεν λειτουργεί καλά με αρχεία μεγαλύτερα από 4 gigabyte.

exFAT έναντι FAT32

usb flash stick

Το exFAT είναι ο διάδοχος του FAT32 και έτσι ξεπερνά τους μεγαλύτερους περιορισμούς του FAT32: τα μεγέθη αρχείων και των μονάδων δίσκου. Το FAT32 δεν μπορεί να χειριστεί διαμερίσματα μεγαλύτερα από 8 TB ή αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB, ενώ το exFAT μπορεί να χειριστεί αρχεία και διαμερίσματα έως 128 petabyte, δηλαδή 128.000 terabyte.

Ο μόνος τομέας όπου το exFAT χάνει από το FAT32 είναι η συμβατότητα. Η πλήρης προδιαγραφή exFAT δεν ήταν δημόσια διαθέσιμη μέχρι το 2019 και αυτό πιθανότατα καθυστέρησε την υιοθέτηση. Όλες οι νεότερες κονσόλες, Mac, υπολογιστές Windows και υπολογιστές Linux μπορούν να εκτελούν exFAT χωρίς πρόβλημα, αλλά οι παλαιότεροι υπολογιστές Linux ενδέχεται να απαιτούν ειδικά προγράμματα οδήγησης. Οι παλαιότερες κονσόλες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου exFAT.

Το FAT32 είναι επίσης πιο αργό από το exFAT, αλλά το χάσμα ταχύτητας δεν είναι τόσο μεγάλο μεταξύ exFAT και FAT32 όσο μεταξύ FAT32 και NTFS. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, το κύριο σημείο που επηρεάζει την ταχύτητα είναι το υλικό σας και όχι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείτε.

exFAT έναντι NTFS

files,system,NTFS,exFAT,FAT32,Windows,Linux,flash,SD,σύστημα,αρχείων,φλασάκι

Το NTFS και το exFAT συνδέονται μεταξύ τους όσον αφορά τα μεγέθη αρχείων και διαμερισμάτων. Μπορούν και τα δύο να χειριστούν κατατμήσεις έως 128 petabyte και αρχεία ακόμη μεγαλύτερα από αυτό (θεωρητικά).

Ωστόσο, το NTFS είναι ελαφρώς ταχύτερο, διαθέτει πρόσθετες δυνατότητες ασφαλείας, εγγραφή αρχείων, αυτόματη διόρθωση φθοράς με αυτο-θεραπεία και αμέτρητα άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν καλύτερα κατάλληλο για εσωτερική χρήση σε υπολογιστές.

Το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το NTFS είναι η φορητότητα. Η υποστήριξη NTFS δεν είναι καθολική και μπορείτε να βασιστείτε στο NTFS μόο σε ότι λειτουργεί με Windows.

Το exFAT, από την άλλη πλευρά, θα λειτουργήσει σχεδόν με οτιδήποτε, εκτός από παλιές εγκαταστάσεις Linux ή παλιές κονσόλες παιχνιδιών. Αυτό το καθιστά ιδανικό για σύγχρονους εξωτερικούς SSD ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιηθούν σε πολλές συσκευές.

Συμπερασματικά

Γενικότερα, το NTFS είναι ιδανικό για εσωτερικές μονάδες δίσκου, ενώ το exFAT είναι γενικά ιδανικό για μονάδες flash. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να διαμορφώσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου με FAT32, εάν το exFAT δεν υποστηρίζεται σε μια συσκευή με την οποία πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).