Fedora 29 Workstation εγκατάσταση και μια πρώτη ματιά

Χθες ανακοινώσαμε την επίσημη διάθεση της διανομής Fedora 29. Την περίμενα αρκετό καιρό, και πιο συγκεκριμένα, από τότε που ανακοινώθηκε το χαρακτηριστικό modularity, αλλά και τα αυτόματα updates με την προσθήκη του Flatpak.Fedora 29 Workstation

Έτσι λοιπόν, πέρασα το ISO σε ένα USB, και εγκατέστησα το νέο λειτουργικό. Πραγματοποίησα μια καθαρή εγκατάσταση, φορμάροντας το partition του Fedora 28, γιατί ήθελα να δω πως συμπεριφέρεται ο εγκαταστάτης.

Tip: Για να αναβαθμίσετε από Fedora 28, θα πρέπει να περιμένετε να σας ενημερώσει το σύστημα ότι υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ανοίξτε την εφαρμογή Software (Gnome) και αφήστε το σύστημα να ενημερώσει τα πακέτα του. Στο τέλος, φυσιολογικά θα σας εμφανίσει την αναβάθμιση. Click στο Install για να αρχίσετε την μεταμόρφωση σε Fedora 29. Όταν τελειώσει η λήψη θα δείτε ένα Restart & Install. Επανεκκινήστε το σύστημά σας και περιμένετε να τελειώσει η εγκατάσταση.

Σε περίπτωση που θέλετε να αναβαθμίσετε με εντολές του terminal, πληκτρολογήστε μια μία της παρακάτω εντολές:

sudo dnf upgrade --refresh
sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade
sudo dnf system-upgrade download --releasever=29

Με το Fresh Install όμως η διαδικασία ήταν πολύ πιο ευχάριστη και αρκετά σύντομη. Η εγκατάσταση του λογισμικό που περιείχε το Live DVD δεν κράτησε πάνω από 5 λεπτά, ενώ η εγκατάσταση του bootloader κράτησε άλλα 5. Η εγκατάσταση του bootlader στον υπολογιστή που χρησιμοποιώ είναι πρόβλημα και συνήθως αργεί απίστευτα, καθώς ο δίσκος περιέχει 6 διαφορετικές διανομές και μια εγκατάσταση Windows 10 (για να μην με πουν προκατειλημμένο).

Μετά την πρώτη έκπληξη, περάσαμε άμεσα στην δεύτερη, καθώς ο εγκαταστάτης δεν έδωσε καμία επιλογή για την προσθήκη άλλου χρήστη.

Μετά το reboot λοιπόν, εμφανίστηκε ένα παράθυρο του Gnome που μου επέτρεπε την σύνδεση σαν root ή την δημιουργία νέου χρήστη.
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν να έρχονται. Αυτή η έκδοση είναι η πρώτη που διαθέτει τη δυνατότητα Modularity της Fedora. Το modularity μας επιτρέπει να μεταφέρουμε διαφορετικές εκδόσεις πακέτων στο Fedora που έχουμε εγκαταστήσει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να σκεφτόμαστε για αναβάθμιση του OS μόνο και μόνο για να μπορούμε να αναβαθμίσουμε ορισμένα πακέτα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε το Node.js στην έκδοση 8 ή στην 10, είτε είστε το Fedora 28 είτε στο Fedora 29. Ή μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ μιας έκδοσης του Kubernetes που ταιριάζει με το OpenShift Origin.

To Fedora 29 έρχεται με το GNOME Shell 3.30.1 σε Wayland, τον Linux 4.18 kernel, το GCC 8.2.1 compiler, και τον X.Org Server στην έκδοση 1.20.1. Μετά την εγκατάσταση ενημέρωσα το σύστημα και πέρασα το KDE Plasma σαν desktop environment.

Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στην παρακάτω εικόνα:

Να αναφέρω ότι το σύστημα μέχρι στιγμής συμπεριφέρεται άψογα, αλλά θα ήθελα να το δω τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν εκφέρω άποψη. Η διανομή σε αυτή την έκδοση αν και προορίζεται περισσότερο για developers, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα και από αρχάριους χρήστες.

Download Fedora 29 Workstation

64-bit 1.8 GB ISO

____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).