Πώς να δείτε αν ένα συντομευμένο link είναι ασφαλές

Αν κυκλοφορείτε πολύ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το ή το Facebook, θα έχετε δει αμέτρητες συντομευμένες συνδέσεις ή shortened links.

Με τον όρο συντομευμένο link εννοούμε ότι ή σύνδεση χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία μεσολάβησης που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σας ανακατευθύνει στη πραγματική ιστοσελίδα όταν κάνετε κλικ πάνω του.

Αυτό μπορεί να έχει νόημα στο Twitter που υπάρχει το τεχνητό όριο των 140 χαρακτήρων, αλλά γενικότερα είναι μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια που δεν έχει πραγματικά πλεονεκτήματα, εκτός από τη μείωση του αριθμού των χαρακτήρων μιας σύνδεσης που εμφανίζεται στην οθόνη σας.

Ο κίνδυνος λοιπόν που υπάρχει, έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορείτε να γνωρίζεται που οδηγεί ο σύνδεσμος. Ένας που χρησιμοποιεί την υπηρεσία Bit.ly μοιάζει κάπως έτσι: http://bit.ly/1GuRuGr και δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με τον προορισμό του. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθείτε σε επικίνδυνα sites.

Το χαρακτηριστικό χρησιμοποιείτε πάρα πολύ για phishing, ή από sites που προσπαθούν να επιτεθούν στον υπολογιστή σας με άλλους τρόπους.

Μπορείτε φυσικά να προετοιμάσετε το σύστημά σας κάπως για να μειώσετε τους κινδύνους. Τα λογισμικά ασφαλείας μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας προστατεύσουν από πολλούς κινδύνους, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μια προστασία του 100% ενάντια σε όλες τις απειλές.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε;

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Ποιος δημοσίευσε το σύνδεσμο; Κάποιος αξιόπιστος φίλος, ή μια σελίδα ή ένα άτομο που γνωρίζετε ελάχιστα;

Ενώ αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ίσως λίγο παραπάνω, δεν λειτουργεί με τους συντομευμένους συνδέσμους. Βέβαια ίσως να έχετε ήδη παρατηρήσει ότι οι σύνδεσμοι αυτοί μπορεί να έρχονται και από φίλους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, αλλά είχαν την ατυχία να εξαπατηθούν και οι ίδιοι.
Οι hacked λογαριασμοί συνήθως αρχίζουν την αποστολή κακόβουλων συνδέσεων σε όλους τους φίλους του λογαριασμού.

Πως μπορείτε να ανακαλύψετε τον προορισμό ενός συνδέσμου;

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω η καλύτερη επιλογή είναι το να μπορείτε να δείτε τι κρύβετε πίσω από ένα συντομευμένο σύνδεσμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κλικ και να μεταβείτε στην ιστοσελίδα.

Εδώ κάπου λοιπόν είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα που θα σας βοηθήσουν. Με μια αναζήτηση στις του Chrome και του Firefox εμφανίζονται εκπληκτικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πάρα πολλές επεκτάσεις για το Chrome που αποκαλύψουν τους συνδέσμους αυτόματα, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο που να λειτουργεί στον Firefox.

Η πλειοψηφία των add-ons για τον Firefox που αποκαλύπτουν συνδέσεις χρονολογούνται από το , και κανένα από αυτά δεν λειτουργεί

Οι χρήστες του Chrome μπορούν να επιλέξουν το LinkPeelr για παράδειγμα, το οποίο αποκαλύπτει τους συντομευμένους συνδέσμους. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως: t.co, bit.ly, is.gd ή ow.ly για να αναφέρουμε μερικές.

Αν χρησιμοποιείτε Firefox;

Οι χρήστες του Firefox μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια online υπηρεσία τη LongUrl, αντί για κάποια επέκταση. Είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που μπορείτε να επικολλήσετε τους συντομευμένους συνδέσμους για να αποκαλύψετε τον τελικό προορισμό τους.

Δεν είναι τόσο άνετο όσο το LinkPeel του Chrome, που εμφανίζει τις πραγματικές συνδέσεις όταν περνάτε το ποντίκι πάνω από την συντομευμένη σύνδεση, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

Η υπηρεσία είχε δημιουργήσει ένα για το Firefox κάποτε, αλλά δεν έχει ενημερωθεί από το 2009 και έτσι δεν λειτουργεί στις τελευταίες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης.

Μια εναλλακτική λύση είναι η υπηρεσία Unshorten που αποκαλύπτει επίσης τον προορισμό του συνδέσμου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).