Αν γνωρίζετε μόνο το email ενός ατόμου και θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν, εδώ είναι μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το όνομα, τη τοποθεσία του καθώς και άλλες λεπτομέρειες του αποστολέα.
Έχετε λάβει ένα email από ένα άτομο με το οποίο δεν είχατε προηγούμενη επαφή και ως εκ τούτου, πριν πάρετε τη απόφαση να μιλήσετε μαζί του θα θέλατε να κάνετε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθετε περισσότερα για αυτό το πρόσωπο. Πώς μπορείτε να το κάνετε χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσετε απευθείας τον αποστολέα του email;
Καταρχήν να σας υπενθυμίσουμε ότι οι άνθρωποι συνήθως αφήνουν διάφορα σκόρπια στίγματα τους εδώ και εκεί και σε διαφορετικές περιόδους. Κάνεις δε θυμάται τι είχε γράψει τότε ή τι είχε αποκαλύψει για την ταυτότητά του σε κάποια παλαιότερη χρονική στιγμή. Και φυσικά κανείς δεν μπαίνει στο κόπο να ψάξει τον εαυτό του για να δει πόσο “αποκαλυπτικός” είναι στο διαδίκτυο.
Επίσης έχετε υπόψη ότι το διαδίκτυο ποτέ δεν ξεχνά !!!. Τα πάντα βρίσκονται ταξινομημένα σε databases που κανένας administrator δεν σβήνει ποτέ. Εφόσον φυσικά η ιστοσελίδα του είναι ακόμα εν ζωή. Πάνω σε αυτή την λογική οι αναζητήσεις ενός προσώπου στο διαδίκτυο συχνά βγάζουν λαγούς. Αλλά ας δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε.
Η Google είναι η πιο προφανής και πρώτη ενέργειά μας για τη διεξαγωγή μίας αντίστροφης αναζήτησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά αν το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει μια ιστοσελίδα ή εάν δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του σε δημόσια forums, η Google δεν θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα.
Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι εδώ ο καθένας το έχει κάνει αυτό το κόλπο τουλάχιστον μία φορά. Αλλά δεν είναι η μία και μοναδική λύση. Αν γνωρίζετε λοιπόν μόνο τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός ατόμου και τίποτα περισσότερο, παρακάτω θα δείτε τέσσερις άλλους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε την ταυτότητα του εν λόγω άγνωστου αποστολέα e-mail.
Πώς να κάνετε μία αντίστροφη αναζήτηση ενός Email
# 1. Βρείτε την τοποθεσία του αποστολέα
Ανοίξτε την κεφαλίδα (header) του email και αναζητήστε τις γραμμές που λένε “Received: From” και ακολουθούνται από μια διεύθυνση IP σε αγκύλες. Εάν υπάρχουν πολλαπλές καταχωρήσεις, χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση IP που αναφέρεται στην τελευταία καταχώρηση.
Τώρα επικολλήσετε τη διεύθυνση IP σε αυτό το εργαλείο που σας βρίσκει το ίχνος της διαδρομής και θα πάρετε μία καλή ιδέα για την κατά προσέγγιση θέση του αποστολέα e-mail (τουλάχιστον για την χώρα προέλευσης).
Το κόλπο αυτό δεν ισχύει για web emails, όπως το gmail, yahoo κλπ
# 2. Αντίστροφη αναζήτηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το Facebook
Το Facebook έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες και συνεπώς, ο αποστολέας μπορεί επίσης να έχει ένα προφίλ στο Facebook.
Σε αντίθεση με το LinkedIn και τα πιο πολλά κοινωνικά δίκτυα, το Facebook σας επιτρέπει να αναζητήσετε χρήστες με την διεύθυνση e-mail, έτσι ώστε να γίνεται η δουλειά σας ευκολότερη. Απλά επικολλήστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ατόμου στο πλαίσιο αναζήτησης και το Facebook θα σας πει αμέσως αν υπάρχει ένα προφίλ με την εν λόγω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή όχι.
Αν είστε σε θέση να εντοπίσει το εν λόγω πρόσωπο και στο Facebook, κατεβάστε την εικόνα προφίλ και στη συνέχεια φορτώστε την στο Google Εικόνες (κάντε κλικ στο εικονίδιο της κάμερας στο πλαίσιο αναζήτησης). Αυτό λειτουργεί ως μια αντίστροφη μηχανή αναζήτησης εικόνων ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε άλλα κοινωνικά προφίλ του, όπου μπορεί να χρησιμοποιεί την ίδια εικόνα.
# 3. Ελέγξτε όλα τα άλλα κοινωνικά δίκτυα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως την Knowem για να προσδιορίσετε γρήγορα εάν υπάρχει ένα προφίλ με ένα συγκεκριμένο όνομα σε κάποια από τα κοινωνικά δίκτυα.
Εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα είναι κάτι σαν [email protected], υπάρχει μια πιθανότητα ότι αυτός ή αυτή μπορεί να έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας το ίδιο ψευδώνυμο “mikroulini”. Βάλτε το στο knowem.com για επιβεβαίωση.
Οι χρήστες του Gmail μπορούν να εγκαταστήσουν το add-on Rapportive και να βρουν τα Twitter και LinkedIn προφίλ που συνδέονται με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εάν κάποιο από αυτά υπάρχουν.
# 4. Αναζήτηση Ανθρώπων
Τέλος, αν κανένα από τα παραπάνω κόλπα δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια υπηρεσία αναζήτησης για ανθρώπους σαν την Pipl και την Spokeo. Και οι δύο υπηρεσίες σας επιτρέπουν να εκτελείτε αντίστροφες αναζητήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά η Spokeo έχει μια πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων από την Pipl. Πλην όμως, ορισμένα από τα αποτελέσματα που επιστρέφονται από Spokeo είναι διαθέσιμα μόνο σε συνδρομητές.