Επιδιορθώστε ένα γρατσουνισμένο CD με οδοντόκρεμα !!

Αν το πολύτιμο CD σας είναι γρατσουνισμένο και δεν παίζει στο cd-player, δείτε πέντε τρόπους πως θα καταφέρετε να το διαβάσετε, τουλάχιστον για μία φορά, ώστε να μπορέσετε να βγάλετε αντίγραφο.

Τα CD (Compact Disc) κάποια στιγμή αποφασίζουν να μην ξαναδουλέψουν. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει στα CD που έχετε μέσα προσωπικές στιγμές, όπως ο γάμος σας, η βάφτιση του παιδιού σας, η εκδρομή με το σχολείο σας κλπ. Ή μπορεί να είναι το CD με το αγαπημένο άλμπουμ μουσικής, ή ένα παλιό σας backup. Ότι και να είναι, τα δεδομένα σας είναι πολύτιμα.

Θέλετε οπωσδήποτε να ξαναδιαβάσετε αυτό το CD που έχει μουλαρώσει; Μπορείτε! Δείτε παρακάτω πέντε τρόπους να διορθώσετε ένα γρατσουνισμένο CD ή DVD, να το κάνετε να παίξει σε οποιαδήποτε συσκευή και τι να κάνετε στη συνέχεια.

Φυσικά δεν συζητάμε αν το CD ή το DVD σας είναι σπασμένο ή του λείπει κάποιο κομμάτι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται τίποτα. Η συνήθης βλάβη στους δίσκους αυτούς είναι να είναι χαραγμένοι ή βρώμικοι. Άρα δηλαδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα σε ένα δίσκο είναι η εξωτερική επιφάνειά του. Τα πραγματικά δεδομένα του δίσκου αποθηκεύονται σε ένα υλικό που είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο στρώματα από πολυανθρακικό. Αυτό το διαφανές πλαστικό του δίσκου, η επιφάνεια του δηλαδή, είναι επιρρεπής στις γρατσουνιές.

Η αρχική φροντίδα των δίσκων σας είναι σαφώς μια καλή ιδέα. Θα πρέπει κάθε φορά που τελειώνετε την εργασία σας μαζί του να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τόσο ο δίσκος όσο και το εσωτερικό της θήκης του, είναι καθαρό. Μία τρίχα μπορεί να χαράξει το δίσκο σας και να τον θέσει εκτός λειτουργίας. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε πως αφαιρείτε ή πως τοποθετείτε ένα δίσκο στη μονάδα DVD. Αυτή είναι μια άλλη συνήθης περίπτωση, κατά την οποία οι οπτικοί δίσκοι μπορούν να γδαρθούν ή να υποστούν βλάβη. Ακόμα χειρότερα αν κολλήσει το cd-player και αρχίσετε να το κατσαβιδιάζετε, αντί να πατήστε με μία καρφίτσα τον ειδικό διακόπτη.

Αν λοιπόν έχετε ένα δίσκο που δεν παίζει ή παρουσιάζει ατέλειες στην αναπαραγωγή, συνήθως αυτό οφείλετε στις γρατσουνιές της εξωτερικής στοιβάδας και μπορείτε να το διορθώσετε. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι επιδιόρθωσης. Καμμία από αυτές δεν απαιτεί ειδικά υλικά ή δεξιότητες, και όλες μπορούν να γίνουν με οικιακά αντικείμενα. Πάμε να δούμε 5 τρόπους που μπορείτε (προσωρινά) να επιδιορθώσετε ένα CD, DVD ή ακόμα και δίσκο Blu-ray.

1. Απλά, καθαρίστε τον
Πολλές φορές, οι δίσκοι που πιστεύουμε ότι είναι χαραγμένοι και δεν παίζουν, έχουν απλώς βρωμιές.

Οι επιφανειακοί λεκέδες λειτουργούν όπως και οι γρατσουνιές. Διαθλούν την ακτίνα λέιζερ και δεν την κατευθύνουν στο σωστό σημείο στο δίσκο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαβάσει τα κωδικοποιημένα δεδομένα που βρίσκονται στο μεταλλικό στρώμα.

Ελέγξτε οπτικά τον δίσκο σας για βρωμιές, αλλά ακόμα και αν δεν μπορείτε να δείτε καμμία, καθαρίστε την επιφάνεια του δίσκου σας με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι, όπως αυτά που καθαρίζετε τα γυαλιά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό απορρυπαντικό (ή ακόμα καλύτερα αλκοόλ) εάν υπάρχουν ίχνη λίπους. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα ή σωματίδια σκόνης. Μην τρίβετε πάρα πολύ σκληρά γιατί μπορεί να προκαλέσετε περισσότερη βλάβη. Οι κινήσεις σας να είναι σπειροειδής (κυκλικές στο σχήμα του δίσκου), με την τάση να ξεκινάνε από τον κέντρο και να καταλήγουν έξω από αυτόν.

Αποφύγετε την σύνηθες καθαρισμό των ασχέτων…. να τρίβετε τον δίσκο δυνατά πάνω στο παντελόνι σας !!!. Με λίγη τύχη, ο δίσκος σας θα λειτουργήσει μόλις καθαριστεί σωστά.

Αν το cd-player δεν παίζει κάνενα δίσκο, ή αν παίζει επιλεκτικά όποτε του κατέβει, τότε καθαρίστε απαλά και το γυαλάκι του ίδιου του λέιζερ. Ειδικά σε παλιά μηχανήματα η σκόνη κάνει αρκετή ζημιά.

2. Επιδιορθώστε τις γρατσουνιές σε κατεστραμμένα CD, με οδοντόκρεμα
Ακούγετε απίστευτο, αλλά λειτουργεί. Χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα ή κάποια καθαριστικό για γυαλιά (ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται από τους οπτικούς) ή ακόμα και Brasso (γυαλιστικό για ασημικά), μπορείτε να επιδιορθώσετε ένα χαλασμένο δίσκο.

Αλλά πώς η οδοντόκρεμα καθαρίζει τις γρατσουνιές στα CD σας; Η αρχή είναι απλή: η οδοντόκρεμα γεμίζει το κενό που προκαλείται από την γρατσουνιά επάνω στην εξωτερική επιφάνεια. Στη συνέχεια, το λέιζερ εστιάζει σωστά, ώστε να διαβάζει με ακρίβεια τα δεδομένα του δίσκου. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Καθαρίστε το δίσκο όπως περιγράφεται παραπάνω.
  • Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας σε ένα πιάτο. Με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα ή κάτι παρόμοιο, τοποθετήστε ένα μικρό μέρος της οδοντόκρεμας κατά μήκος της γρατσουνιάς (όχι τόσο πολύ όσο δείχνει η παραπάνω φωτογραφία).
  • Τρίψτε απαλά με ένα κατάλληλο πανί, από το κέντρο της γρατσουνιάς προς τα έξω.

Μετά από λίγα λεπτά θα δείτε την γρατσουνιά να γίνεται ομαλή. Ίσως και να εξαφανιστεί. Δοκιμάστε να παίζετε τον δίσκο. Αν δουλέψει κάντε αμέσως ένα αντίγραφό του.

3. Μπορεί ένας λαμπτήρας να επιδιορθώσει ένα γρατσουνισμένο DVD;
Μια άλλη τεχνική είναι η χρήση ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως, περίπου στα 60W.

Βάλτε τον δείκτη σας στην τρύπα του δίσκου, γυρίστε την γυαλιστερή πλευρά προς τα επάνω και κρατήστε την πλευρά που διαβάζει το λέιζερ πάνω από μία λάμπα πυρακτώσεως, σε απόσταση περίπου 10 εκατοστά από αυτήν. Περιστρέψτε το δίσκο για 20 δευτερόλεπτα κατ’ ανώτατο όριο και απομακρύνετέ τον. Σημειώστε ότι η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δίσκο.

Κάντε αναπαραγωγή του δίσκου ενώ είναι ακόμα ζεστός, και αν δουλέψει αντιγράψτε αμέσως τα δεδομένα στον υπολογιστή σας.

Αν δεν έχετε καταφέρει τίποτα με τους πρώτους τρόπους, ίσως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε και την λάμπα.

4. Επιδιορθώστε ένα χαραγμένο δίσκο με κερί
Απίστευτο, αλλά οι γρατσουνιές στην επιφάνεια ενός CD ή DVD μπορούν να σταθεροποιηθούν με ένα μαλακό κερί!

Όπως και με την οδοντόπαστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχρωμο κερί για παπούτσια, λιπαντικό για τα χείλη, ή κερί επίπλων ή ακόμα και βαζελίνη. Και πάλι, τρίψτε την στην επιφάνεια του δίσκου για να γεμίσετε την γρατσουνιά. Με ένα πανί χωρίς χνούδι, σκουπίστε το περίσσιο κερί με ακτινικές κινήσεις.

Μόλις τελειώσετε, δοκιμάστε να αναπαραγάγετε το δίσκο. Εάν λειτουργεί, αντιγράψτε τα δεδομένα στον υπολογιστή σας.

5. Καλύψτε τις τρύπες στο δίσκο με σελοτέιπ
Τα περισσότερα προβλήματα σε ένα δίσκο περιορίζονται στο πλαστικό στρώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν τρύπες στο στρώμα του αλουμινίου. Καθώς αυτό είναι το μέρος όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα, μία τέτοια τρύπα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Αν το λέιζερ βρει μία τρύπα, απλά θα σταματήσει να διαβάζει.

Η απάντηση είναι να καλύψετε τις τρύπες, προτρέποντας έτσι το λέιζερ να συνεχίσει να διαβάζει. Κρατήστε προς τα πάνω την πλευρά του δίσκου που διαβάζει το λέιζερ και βρείτε τις τρύπες. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το και μουτζουρώστε τα κενά με έναν μαρκαδόρο. Τελειώστε τοποθετώντας δύο μικρές λωρίδες σελοτέιπ πάνω σε κάθε τρύπα που βρίσκετε.

Με αυτόν τον τρόπο, ο δίσκος θα παίξει, επιτρέποντάς σας να ανακτήσετε τα περισσότερα από τα δεδομένα σας. Φυσικά, οποιαδήποτε δεδομένα έχουν αποθηκευτεί εκεί που υπάρχουν οι τρύπες, θα χαθούν για πάντα.

Τι να κάνετε στη συνέχεια με το γρατσουνισμένο CD σας
Λοιπόν, τι μάθαμε; Δεν χρειάζεται να βγάζετε άχρηστα τα γδαρμένα CD και DVD. Αντί να τα χρησιμοποιείτε ως σουβέρ ή να τα κρεμάτε για τα περιστέρια χρησιμοποιήστε μία από τις παραπάνω μεθόδους για να ξεπεράσετε τις γρατσουνιές και να ανακτήσετε τα δεδομένα.

Οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές. Μην αναπαυθείτε στις δάφνες σας ότι τα καταφέρατε. Αντιθέτως, αντιγράψτε άμεσα τα δεδομένα σε άλλο δίσκο, στη μονάδα σκληρού δίσκου ή σε οποιαδήποτε προτιμώμενη λύση αποθήκευσης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).