Fleeceware σε συσκευές iOS: 3,5 εκατομμύρια θύματα

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια χρήστες συσκευών με iOS έχουν εγκαταστήσει εφαρμογές “fleeceware” στις συσκευές τους, προειδοποιεί η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Sophos σε δημοσίευση αυτής της εβδομάδας.

Ο όρος fleeceware είναι μια νέα προσθήκη στη φρασεολογία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και περιγράφει εφαρμογές που εμπλέκονται σε μια νέα μορφή ηλεκτρονικής απάτης.

Fleeceware

Πώς λειτουργούν οι fleeceware εφαρμογές

Τα app Stores της Google αλλά και της Apple επιτρέπουν στους προγραμματιστές εφαρμογών να δημιουργούν trial εφαρμογές (δωρεάν χρήση για ένα περιορισμένο διάστημα).

Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν αυτές τις εφαρμογές για να τις δοκιμάσουν αλλά δίνουν την άδεια να επιβαρυνθούν το ποσό από το λογαριασμό τους στο Play Store ή του App Store. Μόλις λήξει η δοκιμαστική περίοδος, ο χρήστης χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα του και για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Οι εφαρμογές Fleeceware επωφελούνται από το γεγονός ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να χρεώνουν τους χρήστες ακόμη κι όταν απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τις συσκευές τους.

Οι πολιτικές στα Stores εφαρμογών επιτρέπουν στους προγραμματιστές να έχουν τα δικά τους βήματα ακύρωσης δοκιμών και ορισμένοι από αυτούς δεν ερμηνεύσουν την απεγκατάσταση της εφαρμογής σαν μια ακύρωση της δοκιμαστικής περιόδου και αναγκάζουν τους χρήστες να πληρώσουν ή να ακολουθήσουν περίπλοκες διαδικασίες.

Η Sophos σε μια χθεσινή δημοσίευση αναφέρει ότι ανακάλυψε τέτοιες εφαρμογές στο App Store της Apple.

“Όπως έχουμε δει από πριν, οι περισσότερες από αυτές τις fleeceware εφαρμογές είναι επεξεργαστές εικόνων, ωροσκόποι, σαρωτές QR code/barcode και εφαρμογές φιλτραρίσματος προσώπου”, ανέφερε ο mobile malware analyst Jagadeesh Chandraiah της Sophos, ο οποίος αναζητά εφαρμογές fleeceware από πέρυσι.

Ο ερευνητής αναφέρει ότι αναγνώρισε 32 εφαρμογές iOS (δείτε τον πίνακα στο τέλος αυτού του άρθρου) που χρεώνουν μέχρι και 30 δολάρια το μήνα ή 9 δολάρια την εβδομάδα για απλά χαρακτηριστικά που είναι συνήθως διαθέσιμα δωρεάν. Ορισμένα από αυτά τα ποσά φαίνονται μικρά, αλλά φτάνουν τα 360 μέχρι τα 468 δολάρια ανά έτος.

Για να προστατευτείτε, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο subscription στην συσκευή σας:

Σε συσκευές με Android:

Ανοίξτε το Play Store και κοιτάξτε αν χρησιμοποιείτε το σωστό Google Account.
Κλικ στο hamburger menu icon και επιλέξτε Subscriptions.
Επιλέξτε το subscription που θέλετε να ακυρώσετε και κλικ στο Cancel subscription.

Σε συσκευές με iOS:

Ανοίξτε τα Settings, κλικ στο όνομά σας και μετά κλικ στο Subscriptions.
Επιλέξτε το subscription που θέλετε να διαχειριστείτε. Cancel Subscription. Αν δεν βλέπετε το Cancel Subscription, έχει ήδη ακυρωθεί.

Λίστα με τις εφαρμογές

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).