Freedom House: Ο Snowden άλλαξε το διαδίκτυο προς το χειρότερο

Το Freedom House δημοσίευσε την έκθεση για την ελευθερία του διαδικτύου για το 2014. Το Internet γίνεται ολοένα και λιγότερο ελεύθερο, χρόνο με το χρόνο με τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να ψηφίζουν συνεχώς περισσότερους νόμους αυξάνοντας την παρακολούθηση και λογοκρίνοντας τους χρήστες.

Σύμφωνα με το Freedom House της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε την πέμπτη ετήσια μελέτη του για την ελευθερία στο διαδίκτυο την Παρασκευή, οι διαρροές από τον , μάλλον προξένησαν ζημιά!Freedom House free internet Freedom House Freedom House Freedom House

Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι κυβερνήσεις δεν κρύβουν πια τις προσπάθειές τους να ελέγξουν το διαδίκτυο θεσπίζοντας “γρήγορα νέους νόμους που νομιμοποιούν τους ήδη υπάρχοντες για την καταστολή και την ποινικοποίηση online παραβάσεων.”

Το Freedom House αναφέρει ότι το γεγονός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαρροές που προήλθαν από τον Edward Snowden. “Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τις αποκαλύψεις της ευρείας εποπτείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των (NSA), σαν μια καλή δικαιολογία για να αυξήσουν τις δικές τους δυνατότητες παρακολούθησης, συχνά με ελάχιστη ή καθόλου εποπτεία, και συχνά με στόχο την αντιπολίτευση και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Το αποτέλεσμα αυτών των νέων νόμων είναι οι νόμιμες παρακολουθήσεις, ενώ προηγουμένως οι γινόταν στο παρασκήνιο, επιφέροντας θεμελιώδεις αλλαγές στο σύνολο του διαδικτύου, υποστηρίζει η έκθεση.

“Οι αυξανόμενοι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο, αλλάζουν τη φύση του παγκόσμιου διαδικτύου, μετατρέποντάς το από ένα παγκόσμιο δίκτυο σε ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό, αφού οι κανόνες και το προσβάσιμο περιεχόμενο ποικίλλουν από τη μία χώρα στην άλλη.»

Οι χειρότερες χώρες για φέτος; Η Ρωσία και η , όπου το διαδίκτυο γινόταν και συνεχίζει να γίνεται πολύ λιγότερο ελεύθερο κάθε χρόνο για τα πέντε χρόνια που διήρκεσε η μελέτη.

Σύμφωνα με το Freedom House, “μετά την επιστροφή του Putin στην προεδρία το 2012, η κυβέρνηση θέσπισε πάρα πολλούς νόμους για να εμποδίσει το επιγραμμικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων μέσων μαζικής ενημέρωσης ή των μέσων της αντιπολίτευσης. Οι παραβάτες υπόκεινται σε ποινική δίωξη και σωματική βία για τις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο, ενώ η επιτήρηση από τον ICT δεν υπόκειται σε επαρκή δικαστική εποπτεία.”

Η Τουρκία κινείται στην ίδια τροχιά. “Οι αρχές έκλεισαν το , το Twitter, και άλλες πλατφόρμες για μήνες – ακόμη και για χρόνια. Αποσκοπούν στην απαγόρευση σύνδεσης σε δημοσιογράφους αλλά και στους χρήστες των Social Media με ποινικές διώξεις,” αναφέρει η έκθεση.

Όσο για τις αναδυόμενες απειλές, που προβλέπει η έκθεση, είναι ο εντοπισμός και αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών στο εσωτερικό από όλες τις χώρες που έχουν τα μέσα, δεδομένου ότι κατέστη σαφές ότι η NSA συγκέντρωνε για αρκετά χρόνια ότι μπορούσε.

“Αυτά τα δαπανηρά μέτρα θα μπορούσαν να εκθέσουν τα δεδομένα του χρήστη στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.”

Σε αυτό το σημείο που θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από την , τη Yahoo, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Στην έκθεση κατατάσσονται 65 χώρες με βαθμολογία από το 0 έως το 100. Το 0 αντιπροσωπεύει τη μέγιστη ελευθερία (λιγότεροι έλεγχοι) και το 100 την ελάχιστη δυνατή ελευθερία.

Το Ιράν κατέλαβε την κορυφαία θέση στον πλανήτη, πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό 89, και ακολουθείται στενά από τη Συρία και την Κίνα με 88 και 87 αντίστοιχα.

Ποια είναι όμως η πιο ελεύθερη χώρα; Η Ισλανδία, προφανώς, με 6 βαθμούς, ακολουθούμενη από την Εσθονία (η οποία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ηλεκτρονική υπηκοότητα) με 8 πόντους. Αισθητή είναι η απουσία της Ελλάδας από την λίστα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).