Freenginx : Ένα fork του Nginx

O Freenginx είναι ένα fork του πιο δημοφιλούς διακομιστή Web αυτή την στιγμή, του Nginx. Τι μπορεί να κάνει και πόσο αξίζει.

freenginx 1

O Freenginx είναι ένα νέο fork (απόσχιση) του Nginx, του  ανοιχτού κώδικα web server, που κατά την γραφή αυτού του άρθρου τροφοδοτεί το ένα τρίτο όλων των ιστότοπων.

Το όνομά του αποτελείται από τις λέξεις Free και Nginx και όπως αναφέρει ο κορυφαίος προγραμματιστής του Nginx, ο Maxim Dounin (Μαξίμ Ντουνίν) που το δημιούργησε, στοχεύει να ανακτήσει το πνεύμα της ανάπτυξης του ανοιχτού κώδικα “για το κοινό καλό”, χωρίς εταιρικό έλεγχο.

Αλλά, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ….

Τι είναι ο Nginx;

nginx

O Nginx (από το “Engine x”) είναι ένα λογισμικό για διακομιστές ιστοσελίδων (web server), δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, που κυκλοφόρησε το . Είναι εύκολα διαμορφώσιμος και έχει επίσης βρει παρουσία και ως διακομιστής μεσολάβησης.

Ο Nginx Server υποστηρίζει εγκατάσταση σε πολλά από τα γνωστά λειτουργικά συστήματα διακομιστών όπως τα Linux Server, Windows Server και Mac Server.

netcraft web server

Η δημοτικότητα του Nginx αυξήθηκε σιγά σιγά, ξεπερνώντας τον μακροχρόνιο ανταγωνιστή ανοιχτού κώδικα, τον Apache, και τον ιδιόκτητο IIS της Microsoft το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Netcraft.

Τι είναι ο Freenginx;

freenginx

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρώην προγραμματιστής της Nginx, Maxim Dounin, ανακοίνωσε τον Freenginx ως ένα fork του Nginx. Ο Maxim προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που έλαβε η εταιρεία F5, που κατέχει αυτήν τη στιγμή ο Nginx. Έγραψε σχετικά:

Εγώ δεν βλέπω πλέον τον nginx ως δωρεάν και ανοιχτού κώδικα έργο, που αναπτύχθηκε και διατηρείται για το κοινό καλό. Κάποια νέα, μη τεχνικά, στελέχη στην F5 αποφάσισαν πρόσφατα ότι ξέρουν καλύτερα πώς να εκτελούν έργα ανοιχτού κώδικα.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να παρέμβουν στην πολιτική ασφαλείας που χρησιμοποιεί τον Nginx για χρόνια, αγνοώντας τόσο την πολιτική όσο και τη θέση των προγραμματιστών.
Κατέχουν το έργο και μπορούν να κάνουν οτιδήποτε με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης ενεργειών με κίνητρο το μάρκετινγκ, αγνοώντας τη θέση και την κοινότητα των προγραμματιστών του.

Και, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορώ πλέον για να ελέγξω ποιες αλλαγές γίνονται στον nginx μέσα από την F5 και δεν βλέπω πλέον τον nginx ως έργο ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε και διατηρείται για το κοινό καλό.

Δεν ήταν τόσο το συγκεκριμένο θέμα, όμως, όσο η στάση της F5, όπως εξήγησε σε άλλο σημείωμα.

Ο Dounin σταμάτησε να εργάζεται ως υπάλληλος της F5 από τότε που η εταιρεία έφυγε από τη Ρωσία, το 2022, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Παρέμεινε ένας σημαντικός εθελοντής, συνεισφέρων τα τελευταία δύο χρόνια στην ανάπτυξη του NginX.

fork

Πριν τον Freenginx είχε εμφανιστεί ένα άλλο fork του NginX, ο Angie. Και αυτός ανοιχτού κώδικα, δημιουργήθηκε από Ρώσους προγραμματιστές του Nginx όταν η F5 μετακόμισε από τη Μόσχα. Η Angie ανήκει στη ρωσική εταιρεία Web Server και ο Dounin ανησυχεί ότι οποιαδήποτε κερδοσκοπική εταιρεία μπορεί να παρέμβει στη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση μίας κώδικα εφαρμογής.

Το φόντο αυτής της εξέλιξης είναι πολύπλοκο, καθώς περιλαμβάνει γεωπολιτικές εντάσεις, εταιρικές εξαγορές και εγγενείς προκλήσεις εξισορρόπησης των εμπορικών συμφερόντων, σε συνδυασμό με το ήθος του ανοιχτού κώδικα.

Η ιστορία του Nginx ήταν ταραχώδης. Η εξαγορά της Ngnix από την F5 το 2019, θεωρήθηκε ως ένα νέο κεφάλαιο που θα έφερνε οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ωστόσο, η επακόλουθη επιδρομή στα γραφεία της Nginx στη Μόσχα από ρωσικούς κρατικούς πράκτορες, για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας ιστού Rambler, η οποία ισχυρίστηκε ότι κατείχε τον κωδικό Nginx, άφησε την εταιρεία σε ταραχή.

Το κλείσιμο των γραφείων της F5 στη Μόσχα πρόσθεσε περισσότερη πολυπλοκότητα σε όλο αυτό το σκηνικό.

Η πρώτη έκδοση του Freenginx (1.25.4) κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, με λίγες διορθώσεις σφαλμάτων για την αντιμετώπιση ελαττωμάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στη μνήμη. Τέτοια ελαττώματα είναι κοινά κενά ασφαλείας που μπορούν να επιτρέψουν σε κακόβουλους παράγοντες να επιτεθούν σε ιστότοπους.

Freenginx vs Nginx

dedicated server bg

Μετά από μία μόνο αναθεώρηση, ο Freenginx δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τον πρόγονό του. Αυτό συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα fork. Καθώς ο χρόνος συνεχίζεται, ένα fork θα αποκλίνει σιγά σιγά από το αρχικό του λογισμικό, καθώς τα έργα θα ακολουθ’ήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Ο δηλωμένος στόχος του Freenginx είναι να επικεντρωθεί περισσότερο σε βελτιώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και να καθοδηγείται από προγραμματιστές, αντί να καθοδηγείται από αποφάσεις που έρχονται από το επίπεδο ς.

Προς το παρόν οποιαδήποτε μετανάστευση θα είναι λιγότερο αντικατάσταση ενός όμοιου web server, αφού ακόμα ο Freenginx ωριμάζει.

Από την άλλη αν σας αρέσει η φιλοσοφία του Freenginx ή αν θέλετε να υποστηρίξετε τους στόχους του προγραμματιστή, τώρα είναι η ώρα να αλλάξετε, ώστε να μην έχετε πολλές ρυθμίσεις να κάνετε.

Ποιοι άλλοι διακομιστές Ιστού είναι διαθέσιμοι;

intranet cables network patch panel server

Ο Apache εξακολουθεί να είναι η κύρια εναλλακτική του Nginx, ειδικά σε οικοσυστήματα ανοιχτού κώδικα όπου είναι εγκατεστημένος από προεπιλογή ή είναι εύκολο να ρυθμιστεί . Αυτοί οι δύο web κυριαρχούν επί του παρόντος στο μερίδιο αγοράς.

Πάντως τα στατιστικά στοιχεία του μεριδίου αγοράς στους web servers διαφωνούν μεταξύ τους καθώς έρχονται από διαφορετικές πηγές σφυγμομέτρησης.

Υπάρχουν και οι μικρότεροι παίκτες, όπως ο OpenResty (μια άλλη παραλλαγή Nginx με εξειδικευμένη τοποθεσία που φιλοξενεί Lua), ή ο GWS της Google. Ο τελευταίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Google, αλλά έχει ορατό μερίδιο αγοράς λόγω του αριθμού των τοποθεσιών που παράγει η ίδια η Google.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).