GDPR πρόστιμο 10 εκατ. για παρακολούθηση εργαζομένων

Η ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Γερμανικής πολιτείας της Κάτω Σαξονίας επέβαλε πρόστιμο σε έναν τοπικό λιανοπωλητή φορητών υπολογιστών, ύψους 10,4 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαρκή παρακολούθηση των υπαλλήλων του για τα τελευταία χρόνια χωρίς κάποια νομική .

Η ποινή αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων του 2018 (GDPR) όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εταιρεία notebooksbilliger.de AG (δραστηριοποιείται ως NBB), είναι ένα διαδικτυακό portal ηλεκτρονικού εμπορίου και αλυσίδα λιανικής για την πώληση φορητών υπολογιστών και άλλων ειδών ς.

Ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων (LfD) για το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας δήλωσε ότι η εταιρεία εγκατέστησε πριν από δύο χρόνια ένα σύστημα παρακολούθησης βίντεο στις αποθήκες, τις αίθουσες πωλήσεων και τους κοινόχρηστους χώρους εργασίας με σκοπό την , την διερεύνηση κλοπών και την παρακολούθηση των κινήσεων των προϊόντων της.

Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι το σύστημα παρακολούθησης βίντεο ήταν ενεργό ανά πάσα στιγμή και ότι οι ηχογραφήσεις αποθηκευόταν έως και 60 ημέρες στη βάση δεδομένων της εταιρείας.

Η εταιρεία πίστευε ότι διέθετε μια λύση παρακολούθησης βίντεο, όπως κάνουνκαι πολλές άλλες επιχειρήσεις σε όλη τη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, αλλά η Γερμανική ρυθμιστική αρχή το θεώρησε τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων των Γερμανών εργαζομένων.

“Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή υπόθεση παρακολούθησης βίντεο στην εταιρεία”, δήλωσε η Barbara Thiel, επικεφαλής της LfD Κάτω Σαξονίας, σε ένα δελτίο τύπου.

“Οι εταιρείες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τέτοια εντατική παρακολούθηση βίντεο παραβιάζουν μαζικά τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους”.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή, επειδή ο εργοδότης τους έχει υπόνοιες για κάποια ενδεχόμενη εγκληματική πράξη στο μέλλον.

“Εάν συνέβαινε αυτό, οι εταιρείες θα μπορούσαν να επεκτείνουν την επιτήρηση χωρίς όριο”, δήλωσε η Thiel.

Η Γερμανίδα ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση βίντεο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν κάτι “αποτρεπτικό” για την πρόληψη κάποιου εγκλήματος, αλλά μόνο όταν ένας εργοδότης έχει βάσιμες υποψίες για ορισμένους υπαλλήλους του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παρακολουθούνται για περιορισμένες χρονικές περιόδους έως ότου επιβεβαιωθεί η υποψία και όχι για χρόνια.

“Η παρακολούθηση βίντεο είναι μια ιδιαίτερα εντατική παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων, επειδή, θεωρητικά, ολόκληρη η συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να παρατηρηθεί και να αναλυθεί”, ανέφερε η Thiel.

Η επικεφαλής της LfD ανέφερε ότι, λόγω της συνεχούς παρακολούθησης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και ότι πρέπει να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν κανονικά, προκειμένου να αποφευχθούν επικρίσεις για τη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, σε μια δήλωση (PDF) που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NBB Oliver Hellmold δήλωσε ότι το πρόστιμο και η κατηγορία ότι παρακολούθησε τους εργαζόμενους είναι αβάσιμα.

“Σε κανένα σημείο δεν σχεδιάστηκε το σύστημα βίντεο για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των εργαζομένων ή των επιδόσεων. Δεν ήταν καν τεχνικά εξοπλισμένο για αυτό”, δήλωσε ο Hellmold.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NBB κατηγόρησε το γραφείο LfD της Κάτω Σαξονίας για διάφορες παραβάσεις. Υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι δεν επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κατά τη της τριετούς έρευνας και ότι η NBB πραγματοποιήσε προσαρμογές στο σύστημα παρακολούθησης βίντεο κατόπιν αιτήματος του γραφείου.

Επιπλέον, η Hellmold χαρακτήρισε το πρόστιμο δυσανάλογο με το μέγεθος της εταιρείας και είπε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).