Google: Πρόληψη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

H Google δημοσίευσε μια σειρά άρθρων που αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή από κάθε ηλεκτρονικό έγκλημα. Τα παραθέτουμε παρακάτω:Google

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην τεχνολογία για να μπορείτε να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας ασφαλείς. Μάθετε για τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε στο διαδίκτυο, όπως η επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να διασφαλίσουμε τις πληροφορίες και τις συσκευές σας.

Αποφυγή απάτης

Όχι, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε κερδίσει το λαχείο. Δεν μπορείτε να κερδίσετε τόσα εργαζόμενοι από το σπίτι. Και αυτή η συμφωνία μάλλον είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Ο ιστός μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό μέρος αλλά δεν έχουν όλοι στο διαδίκτυο καλές προθέσεις. Ακολουθούν τρεις απλοί τρόποι να αποφύγετε την απάτη και να παραμείνετε ασφαλείς στον ιστό.

Να είστε προσεκτικοί με τους ξένους που προσφέρουν δώρα

Ένα μήνυμα κατά πάσα πιθανότητα είναι ύποπτο εάν σας συγχαίρει επειδή είστε ο εκατομμυριοστός επισκέπτης ενός ιστότοπου, προσφέρει ένα tablet ή άλλο βραβείο ως αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας ή εάν προωθεί γρήγορους και εύκολους τρόπους να κερδίσετε χρήματα ή να βρείτε απασχόληση (“γίνετε πλούσιοι εργαζόμενοι από το σπίτι σας μόνο δύο ώρες καθημερινά!”). Εάν κάποιος σας πει ότι είστε νικητής και σας ζητά να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα προσωπικά σας στοιχεία μην μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε να τη συμπληρώνετε. Εάν ξεκινήσετε να συμπληρώνετε τα δεδομένα σας στις φόρμες, ενδέχεται να στείλετε τα στοιχεία σας στους εισβολείς, ακόμη και αν δεν πατήσετε το κουμπί “υποβολή”.

Εάν δείτε κάποιο μήνυμα από κάποιον που γνωρίζετε το οποίο δεν μοιάζει να προέρχεται από αυτόν, ο λογαριασμός του ενδέχεται να έχει παραβιαστεί από κάποιον παραβάτη του κυβερνοχώρου, ο οποίος ίσως να προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα ή πληροφορίες από εσάς – επομένως να είστε προσεκτικοί με την απάντησή σας. Μια από τις συνηθισμένες τακτικές είναι να σας ζητούν επειγόντως χρήματα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν αποκλειστεί σε μια άλλη χώρα ή ότι το τους έχει κλαπεί και δεν μπορούν να δεχτούν κλήσεις. Επίσης, στο μήνυμα μπορεί να σας ζητούν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να δείτε μια εικόνα, ένα άρθρο ή ένα βίντεο, τα οποία σας οδηγούν σε έναν ιστότοπο που μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία σας – επομένως, σκεφτείτε προτού κάνετε κλικ!

Ερευνήστε

Όταν πραγματοποιείτε αγορές στο διαδίκτυο, διερευνήστε το προφίλ του πωλητή και να είστε προσεκτικοί με τις ύποπτα χαμηλές τιμές, όπως θα ήσασταν εάν αγοράζατε κάτι από ένα τοπικό κατάστημα. Ελέγξτε εξονυχιστικά τις προσφορές στο διαδίκτυο που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Κανείς δεν θέλει να παρασυρθεί και να αγοράσει προϊόντα απομίμησης. Αυτοί που προσφέρουν δωρεάν ακριβά προϊόντα ή που κανονικά δεν θα είχαν έκπτωση ή με έκπτωση της τάξης του 90% κατά πάσα πιθανότητα έχουν κακόβουλο σκοπό. Εάν χρησιμοποιείτε το Gmail, ενδέχεται να δείτε μια προειδοποίηση στο επάνω μέρος της οθόνης σας εάν προβάλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο το σύστημα θεωρεί ότι ενδέχεται να αποτελεί απάτη – εάν δείτε αυτήν την προειδοποίηση, σκεφτείτε το ξανά πριν απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσέξτε τις απάτες που χρησιμοποιούν την επωνυμία της Google. Η Google δεν πραγματοποιεί κληρώσεις. Δεν χρεώνουμε ποσά για την εκπαίδευση νέων υπαλλήλων – εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι έχετε προσληφθεί από την Google αλλά θα πρέπει να καταβάλετε ένα ποσό για την εκπαίδευσή σας προτού ξεκινήσετε, πρόκειται για απάτη. Να είστε προσεκτικοί με αυτούς που ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας το Πορτοφόλι Google. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες απάτες που χρησιμοποιούν την επωνυμία της Google.

Όταν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε να μη διακινδυνέψετε

Έχετε απλώς ένα κακό προαίσθημα σχετικά με μια διαφήμιση ή μια προσφορά; Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας! Κάντε κλικ σε διαφημίσεις ή αγοράζετε προϊόντα μόνο από ιστότοπους που είναι ασφαλείς, ελεγμένοι και αξιόπιστοι.

Πολλές πλατφόρμες αγορών στο διαδίκτυο διαθέτουν προγράμματα αξιόπιστων εμπόρων/πωλητών. Αυτοί οι πωλητές συνήθως φέρουν μια ορατή σφραγίδα έγκρισης στα προφίλ τους. Βεβαιωθείτε ότι η σφραγίδα ή το πιστοποιητικό είναι νόμιμα διαβάζοντας τις οδηγίες της πλατφόρμας αγορών. Εάν η πλατφόρμα δεν προσφέρει ένα πρόγραμμα τέτοιου είδους, ρίξτε μια ματιά στον αριθμό και την ποιότητα των αξιολογήσεων του πωλητή.

Και σε περίπτωση που κάνατε κλικ ή είδατε μια ύποπτη διαφήμιση στο Google, ενημερώστε την εταιρεία και θα λάβει τα μέτρα της.

Πως μπορεί να βοηθήσει η Google στην αποφυγή απάτης;

Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχουν απατεώνες. Η Google λαμβάνει μια σειρά μέτρων για να σας προστατεύσει από τυχόν απάτες.

Απαγόρευση κακών διαφημίσεων (και κακών διαφημιζόμενων)

Διαθέτουμε πολύ σαφείς πολιτικές σχετικά με το ποιος μπορεί να προβάλει διαφημίσεις μέσω των εργαλείων της Google. Έχουμε σχεδιάσει τις δικές μας πολιτικές διαφήμισης λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπουμε τις διαφημίσεις για λήψεις κακόβουλων προγραμμάτων, απομιμήσεις προϊόντων ή διαφημίσεις με ασαφείς πρακτικές χρέωσης. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε μια απάτη διαφήμισης, δεν αποκλείουμε απλώς τη διαφήμιση, αλλά και το διαφημιζόμενο από τη συνεργασία με την Google στο μέλλον.

Σαφήνεια για το κόστος

Ένας τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες στο διαδίκτυο κερδίζουν χρήματα είναι να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο κάποιου άλλου για μια ενέργεια που χρεώνει το άτομο αυτό και προσφέρει χρήματα στον παραβάτη. Για παράδειγμα, ένας τρόπος είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία μπορεί να κάνει το τηλέφωνο ενός χρήστη να στέλνει μηνύματα κειμένου ή να καλεί μια τηλεφωνική γραμμή συζήτησης επί πληρωμή και έτσι να χρεώνει αυτό το άτομο, προς όφελος του παραβάτη.

Σε τηλέφωνα με λογισμικό Android, μπορείτε να δείτε τι ζητά να κάνει μια εφαρμογή με το τηλέφωνό σας παρατηρώντας την περιγραφή του Google Play με την ένδειξη “άδειες”. Διαβάστε αυτές τις πληροφορίες πριν κατεβάσετε μια εφαρμογή για να αποφασίσετε εάν την θέλετε ή όχι. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να κατεβάσετε μια νέα εφαρμογή ήχου κλήσης, μπορείτε να δείτε εάν αυτή η εφαρμογή μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις εκ μέρους σας. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο φαίνεται ύποπτο, ίσως αποφασίσετε να μην εγκαταστήσετε την εφαρμογή.

Για τις πιο πρόσφατες συσκευές Android, θα σας ενημερώσουμε εάν η εφαρμογή προσπαθεί να στείλει ένα SMS σε έναν αριθμό τηλεφώνου που ενδέχεται να επιφέρει πρόσθετες χρεώσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε εάν θα επιτρέψετε στην εφαρμογή να στείλει το μήνυμα ή εάν θα την αποκλείσετε.

Παρεμπόδιση κλοπής στοιχείων ταυτότητας

Ακριβώς όπως οι διαρρήκτες και οι κλέφτες, οι παραβάτες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και χρήματα. Όπως ακριβώς δεν θα δίνατε σε έναν διαρρήκτη το κλειδί του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε από απάτη και κλοπή στοιχείων ταυτότητας στο διαδίκτυο. Ανακαλύψτε τα συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι παραβάτες προκειμένου να προστατευτείτε από την απάτη στο διαδίκτυο και την κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές.
Μην απαντάτε εάν δείτε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα άμεσο μήνυμα ή μια ιστοσελίδα που σας ζητά προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία

Να είστε πάντα προσεκτικοί με τυχόν μηνύματα ή ιστότοπους που ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία ή μηνύματα που αναφέρονται σε μια άγνωστη ιστοσελίδα και σας ζητούν τις παρακάτω λεπτομέρειες:

  • Ονόματα χρηστών
  • Κωδικοί πρόσβασης
  • Αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης
  • Αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών
  • Κωδικούς PIN (Αριθμοί προσωπικής ταυτοποίησης)
  • Πλήρεις αριθμούς πιστωτικών καρτών
  • Το πατρικό της μητέρας σας
  • Την ημερομηνία γενεθλίων σας


Μη συμπληρώσετε τυχόν φόρμες ή σελίδες σύνδεσης στις οποίες ενδέχεται να παρέχεται σύνδεση από αυτά τα μηνύματα. Εάν σας ζητηθεί από κάποιον ύποπτο να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα προσωπικά σας στοιχεία, μην μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε να τη συμπληρώνετε. Ακόμη και αν δεν πατήσετε το κουμπί “υποβολή”, ενδέχεται να εξακολουθήσετε να στέλνετε τα στοιχεία σας σε αυτούς που προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία ταυτότητας εάν ξεκινήσετε να συμπληρώνετε τα δεδομένα σας στις φόρμες τους.

Εάν δείτε ένα μήνυμα από κάποιον που γνωρίζετε, το οποίο δεν μοιάζει να προέρχεται από αυτόν, ο λογαριασμός του ενδέχεται να έχει παραβιαστεί από έναν παραβάτη του κυβερνοχώρου, ο οποίος ίσως να προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα ή πληροφορίες από εσάς – επομένως να είστε προσεκτικοί με την απάντησή σας. Μία από τις συνηθισμένες τακτικές είναι να σας ζητούν επειγόντως χρήματα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν αποκλειστεί σε μια άλλη χώρα ή ότι το τηλέφωνό τους έχει κλαπεί και δεν μπορούν να δεχτούν κλήσεις. Επίσης, στο μήνυμα μπορεί να σας ζητούν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να δείτε μια εικόνα, ένα άρθρο ή ένα βίντεο, τα οποία σας οδηγούν σε έναν ιστότοπο που μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία σας – επομένως, σκεφτείτε προτού κάνετε κλικ!

Μην πληκτρολογείτε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας εάν έχετε φτάσει σε έναν ιστότοπο ακολουθώντας έναν σύνδεσμο που βρήκατε σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μια συζήτηση που δεν εμπιστεύεστε

Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πρόκειται για έναν ιστότοπο που εμπιστεύεστε, όπως η τράπεζά σας, είναι καλύτερο να μεταβαίνετε απευθείας στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας έναν σελιδοδείκτη ή πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του ιστότοπου απευθείας στο πρόγραμμα .
Μη στέλνετε τον κωδικό σας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μην τον μοιράζεστε με άλλους

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν το κλειδί σας για τους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες σας στο διαδίκτυο και όπως ακριβώς στην πραγματική ζωή σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιους δίνετε τα κλειδιά σας. Οι νόμιμοι ιστότοποι και οι υπηρεσίες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να τους στείλετε τους κωδικούς πρόσβασής σας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επομένως μην απαντάτε εάν λαμβάνετε αιτήματα για τους κωδικούς πρόσβασής σας σε ιστότοπους στο διαδίκτυο.

Επειδή οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι τόσο σημαντικοί, θα πρέπει να σκέφτεστε προσεκτικά πριν αποφασίσετε να τους μοιραστείτε με άλλους, ακόμη και με τους φίλους και την οικογένειά σας. Όταν μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασής σας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κάποιος να κάνει κακή χρήση των λογαριασμών σας αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν επιθυμείτε να αποκαλύψετε χρησιμοποιώντας το λογαριασμό με τρόπους που δεν εγκρίνετε. Για παράδειγμα, εάν μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου με κάποιον, αυτό το άτομο ενδέχεται να διαβάσει τα προσωπικά σας ηλεκτρονικά μηνύματα, να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να μεταβεί σε άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε, όπως τον ιστότοπο της τράπεζάς σας ή τους κοινωνικούς σας ιστότοπους, ή να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό σας για να σας πλαστοπροσωπήσει. Τέλος, όταν μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας με κάποιον, θα πρέπει να τον εμπιστεύεστε ότι θα τον διατηρήσει ασφαλή. Ενδέχεται να τον μοιραστεί με άλλους εκούσια ή κατά λάθος.

Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν σας ζητείται να συνδεθείτε στο διαδίκτυο

Ελέγχετε τις ενδείξεις σχετικά με τη σύνδεσή σας με τον ιστότοπο.

Αρχικά, παρατηρήστε τη γραμμή διεύθυνσης στο πρόγραμμα περιήγησης για να διαπιστώσετε εάν η διεύθυνση URL μοιάζει αληθινή. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν η διεύθυνση ιστού ξεκινά με το στοιχείο https:// πράγμα που υποδεικνύει ότι η σύνδεσή σας με τον ιστότοπο κρυπτογραφείται και διαθέτει προστασία από υποκλοπή και τροποποίηση. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν επίσης ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης δίπλα στο στοιχείο https:// για να υποδείξουν σαφέστερα ότι η σύνδεσή σας κρυπτογραφείται και ότι είστε συνδεδεμένοι με περισσότερη ασφάλεια.
Αναφορά ύποπτων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απάτης

Οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου του Gmail, σάς δίνουν τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό. Η αναφορά ενός ύποπτου μηνύματος στο Gmail θα συμβάλει στην παρεμπόδιση αυτού του χρήστη να στείλει περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βοηθά την ομάδα μας για την κατάχρηση να αντιμετωπίσει παρόμοιες επιθέσεις.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η Google στην καταπολέμηση κλοπής στοιχείων ταυτότητας

Η Google χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες για να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από την κλοπή στοιχείων ταυτότητας στο διαδίκτυο και να βεβαιωθείτε ότι ο Λογαριασμός σας Google παραμένει ασφαλής.

Επαλήθευση σε 2 βήματα

Για ακόμη υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας του Λογαριασμού σας Google, προσφέρουμε στους χρήστες μας την επαλήθευση σε 2 βήματα. Αυτό το εργαλείο προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, ζητώντας όχι μόνο έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά και έναν κωδικό επαλήθευσης για σύνδεση σε έναν Λογαριασμό Google. Ακόμη και σε περίπτωση που ένας εισβολέας παραβιάσει, μαντέψει ή υποκλέψει με άλλον τρόπο τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας αν δεν εισαγάγει τον κωδικό επαλήθευσης που θα σταλεί στο κινητό σας τηλέφωνο. Προσφέρουμε την επαλήθευση σε 2 βήματα σε περισσότερες από 50 γλώσσες και 175 χώρες. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορείτε να ρυθμίσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα.

Κρυπτογράφηση

Η Google λαμβάνει πολλά μέτρα για να διατηρήσει τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή από εισβολείς και παραβάτες. Από προεπιλογή, γίνεται κρυπτογράφηση της σύνδεσης στο Gmail μεταξύ του υπολογιστή και της Google. Αυτό συμβάλλει στην προστασία της δραστηριότητάς σας στο Google από υποκλοπή. Αυτή η μέθοδος προστασίας, γνωστή ως κρυπτογράφηση SSL καθ’ όλη τη διάρκεια της σύνδεσης, αποτελεί την προεπιλογή όταν είστε συνδεδεμένοι στο Google Drive και σε πολλές άλλες υπηρεσίες.

Προειδοποιήσεις ύποπτης δραστηριότητας λογαριασμού

Ειδοποιήσαμε πολλούς χρήστες όταν διαπιστώσαμε ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό τους, όπως για παράδειγμα, συνδέσεις που φαίνεται να προέρχονται από μια χώρα και να σημειώνονται αμέσως μετά από μια σύνδεση σε μια άλλη χώρα. Αυτοί οι χρήστες έλαβαν ένα μήνυμα προειδοποίησης στα εισερχόμενα του Gmail σχετικά με αυτήν την ασυνήθιστη πρόσβαση. Επίσης, περιστασιακά ζητάμε από τους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής τους εάν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι ο λογαριασμός τους ενδέχεται να έχει παραβιαστεί.

Έλεγχος ταυτότητας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάχρηση και να κρατήσει τα ανεπιθύμητα μηνύματα μακριά από τα εισερχόμενά σας, το Gmail χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαπιστώσει εάν ένα μήνυμα προέρχεται πράγματι από τη διεύθυνση από την οποία φαίνεται να έχει σταλεί. Όλοι οι ενεργοί χρήστες του Gmail –και τα άτομα που επικοινωνούν μαζί τους– λαμβάνουν αυτομάτως προστασία ενάντια στις απειλές για τα προσωπικά και τα οικονομικά τους στοιχεία.
Προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα

Το Gmail σάς προστατεύει από ανεπιθύμητα και επιβλαβή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Gmail επεξεργάζεται δισεκατομμύρια μηνύματα καθημερινά και έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στην προστασία των χρηστών από ανεπιθύμητα μηνύματα – λιγότερο από το 1% του συνόλου των ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο Gmail καταλήγει να φτάσει στα εισερχόμενα ενός χρήστη. Όταν ένας αποστολέας ανεπιθύμητου περιεχομένου αποστέλλει έναν νέο τύπο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, τα συστήματά μας συχνά τον εντοπίζουν και τον αποκλείουν από τους λογαριασμούς Google εντός ορισμένων λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο τα ανεπιθύμητα μηνύματα που ενδέχεται να βλάψουν τον υπολογιστή σας ή προσπαθούν να υποκλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να το πετύχουν.

Διατηρήστε την ασφάλεια της συσκευής σας

Αν ανακατευθύνεστε από το Google ή βλέπετε αναδυόμενες διαφημίσεις, ανεπιθύμητες γραμμές εργαλείων ή παράξενα αποτελέσματα αναζήτησης Google, ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει προσβληθεί από κακόβουλο πρόγραμμα (malware). Τα κακόβουλα προγράμματα αποτελούν λογισμικό που έχει σχεδιαστεί ώστε να προκαλεί βλάβη στον υπολογιστή σας και να αποκτά τον έλεγχο σε αυτόν.


Ενδείξεις πιθανής ύπαρξης κακόβουλου λογισμικού (malware)

Αν έχετε κακόβουλο λογισμικό (malware) στον υπολογιστή σας, ενδέχεται να δείτε τα εξής συμπτώματα:

  • Αναδυόμενες διαφημίσεις
  • Ανεπιθύμητες γραμμές εργαλείων
  • Ανάρμοστα αποτελέσματα αναζήτησης Google ή διαφημίσεις
  • Περιπτώσεις ανακατεύθυνσης από κάποιον ιστότοπο που προσπαθείτε να επισκεφτείτε, π.χ. την αρχική σας σελίδα ή το Google
  • Εμφάνιση μηχανής αναζήτησης που μοιάζει με το Google αλλά έχει μη οικεία διεύθυνση URL ή λογότυπο
  • Εμφάνιση αποτελεσμάτων από εσφαλμένη μηχανή αναζήτησης

Κατάργηση κακόβουλου λογισμικού (malware) από τον υπολογιστή ή το πρόγραμμα περιήγησής σας

Ελέγξτε τον υπολογιστή σας για προγράμματα που δεν αναγνωρίζετε και απεγκαταστήστε τα.

Μερικά παραδείγματα προγραμμάτων για απεγκατάσταση:

BrowserProtect
Desk 365
Dosearches Browser Protector
DProtect
eSave Security Control
Extended Protection
Nation Zoom browser protection
New Tabs Uninstall
Omiga plus
Wysys Control

2. Αν χρησιμοποιείτε Chrome ή Firefox, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία επαναφοράς του προγράμματος περιήγησης, για να αναιρέσετε τις αλλαγές που βλέπετε και να επανέλθουν οι ρυθμίσεις σας σε κανονική κατάσταση.

3. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης, χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από τους ιούς για να εντοπίσετε και να καταργήσετε το κακόβουλο λογισμικό (malware) από τον υπολογιστή.

4. Αν τα παραπάνω βήματα δεν επέλυσαν το ζήτημα, δημιουργήστε μια ανάρτηση στο Φόρουμ της Αναζήτησης Google σχετικά με το πρόβλημά σας. Στην ανάρτησή σας, αναφέρετε ποια βήματα αντιμετώπισης του προβλήματος έχετε ήδη ακολουθήσει.

Αποτροπή προσβολής του υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό (malware) στο μέλλον


Συμβουλή 1: Διατηρήστε το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σας σύστημα ενημερωμένα.

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα θα σας ενημερώνουν, όταν είναι ώρα για αναβάθμιση. Μην παραβλέπετε αυτά τα μηνύματα. Οι παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού ενδέχεται ορισμένες φορές να παρουσιάζουν προβλήματα ασφάλειας που ίσως να χρησιμοποιήσουν οι εισβολείς, για να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google πραγματοποιεί αυτόματα ενημέρωση στην τελευταία έκδοση κάθε φορά που κάνετε εκκίνησή του, ώστε να διαθέτετε πάντα την πλέον ενημερωμένη προστασία ασφάλειας χωρίς επιπλέον κόπο.

Συμβουλή 2: Προσέχετε πού κάνετε κλικ και τι είδους λήψεις πραγματοποιείτε.

Μπορεί χωρίς να το θέλετε να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό (malware) στον υπολογιστή σας. Για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή, κάντε κλικ μόνο σε συνδέσμους και λήψεις από ιστότοπους που εμπιστεύεστε. Μην ανοίγετε κανέναν άγνωστο τύπο αρχείου και μην κάνετε λήψη προγραμμάτων από αναδυόμενα στοιχεία τα οποία εμφανίζονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Διαβάζετε επίσης προσεκτικά τις λεπτομέρειες στην υποσημείωση και τυχόν προεπιλεγμένα πλαίσια ελέγχου κατά τη λήψη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ποια προγράμματα θα εγκατασταθούν.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Google στη διατήρηση της ασφάλειας των συσκευών σας

Ενώ ορισμένοι εισβολείς ενδέχεται να επιδιώκουν να υποκλέψουν τα στοιχεία σας, όπως τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, τα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ή τους κωδικούς πρόσβασής σας στο διαδίκτυο, άλλοι ενδέχεται να επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της συσκευής σας – του υπολογιστή, του tablet ή του τηλεφώνου σας.

Στη συνέχεια οι εισβολείς ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή σας για να εντοπίσουν άλλες συσκευές, τις οποίες μπορούν να ελέγξουν. Συχνά χρησιμοποιούν πλήθος υπολογιστών για να θέσουν ιστότοπους εκτός σύνδεσης ή να παραβιάσουν τα τους.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τον οποίο οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας είναι να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ή κακόβουλα προγράμματα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του υπολογιστή σας από κακόβουλα προγράμματα, αλλά η Google καταβάλλει επίσης προσπάθειες, για να συμβάλει στην προστασία σας, με εκατοντάδες ειδικούς σε θέματα ασφάλειας να επαγρυπνούν όλο το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα δεδομένα και οι συσκευές σας είναι ασφαλή.

Αποφύγετε κακόβουλα προγράμματα

Όπως ακριβώς η Google αναζητά στον ιστό τις καλύτερες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, αναζητά επίσης ιστότοπους που φαίνονται βλαβεροί για τους χρήστες ή περιέχουν κακόβουλα προγράμματα. Καθημερινά εντοπίζουμε και επισημαίνουμε περισσότερους από 10.000 από αυτούς τους επικίνδυνους ιστότοπους και εμφανίζουμε προειδοποιήσεις σε περισσότερα από 14 εκατομμύρια αποτελέσματα της Αναζήτησης Google και 300.000 λήψεις, ενημερώνοντας τους χρήστες μας ότι ενδέχεται να συμβαίνει κάτι ύποπτο σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή σύνδεσμο.

Χρησιμοποιούμε επίσης την ίδια τεχνολογία για να διαπιστώσουμε εάν κάποιος σας στέλνει ένα μήνυμα στο Gmail, το οποίο ενδέχεται να είναι επιβλαβές ή να περιέχει κακόβουλα προγράμματα, και για να σας προειδοποιήσουμε εάν προσπαθείτε να κάνετε λήψη ενός στοιχείου από έναν ιστότοπο που ενδέχεται να μοιάζει με ήχο κλήσης ή αρχείο PDF, αλλά περιέχει κρυφό κώδικα, ο οποίος θα μπορούσε να βλάψει τον υπολογιστή σας.

Ακόμη και αν επισκεφτείτε μια σελίδα που περιέχει κακόβουλα προγράμματα, οι μηχανικοί της Google έχουν δημιουργήσει πρόσθετες μεθόδους άμυνας στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, οι οποίες συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας και περιορίζουν τις επιπτώσεις των κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας.

Παραμένετε ασφαλείς

Ένας τρόπος με τον οποίο οι εισβολείς αποκτούν συχνά πρόσβαση στον υπολογιστή σας είναι αναζητώντας γνωστά προβλήματα ασφαλείας σε προηγούμενες εκδόσεις λογισμικού που εκτελούνται στη συσκευή σας. Γνωρίζουν ότι πολλοί χρήστες δεν πραγματοποιούν πάντα αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση λογισμικού και τα προγράμματα στους υπολογιστές τους, τα οποία διαθέτουν τις καλύτερες μεθόδους προστασίας της ασφάλειάς σας. Η Google το γνωρίζει εξίσου αυτό, και γι’ αυτόν το λόγο έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, έτσι ώστε να πραγματοποιεί αυτομάτως εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης κάθε φορά που κάνετε εκκίνησή του, ώστε να έχετε ενημερωμένη μέθοδο προστασίας της ασφάλειάς σας, χωρίς επιπλέον κόπο.

Το Chrome πρέπει ορισμένες φορές να συνεργαστεί με άλλο λογισμικό, που ονομάζεται προσθήκες, για να εκτελέσει λειτουργίες όπως η σωστή εμφάνιση φωτογραφιών ή βίντεο. Αυτές οι προσθήκες μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναν τρόπο με τον οποίο οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας. Εάν το Chrome εντοπίσει μια παλαιά προσθήκη με πρόβλημα ασφαλείας, θα αποκλείσει αυτήν την προσθήκη έως ότου αποκτήσετε την πιο ενημερωμένη και ασφαλή έκδοση και θα σας εμφανίσει ένα μήνυμα με την ένδειξη ότι η προσθήκη πρέπει να ενημερωθεί.

Διατηρήσετε την ασφάλεια της κινητής συσκευής σας

Τα smartphone με λογισμικό Android της Google εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους προστασίας για να περιορίσουν τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς.

Το Android απαιτεί κάθε εφαρμογή στο Google Play Store να εμφανίζει το είδος των πληροφοριών που επιθυμεί να συλλέξει η εφαρμογή από τη συσκευή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε εάν εμπιστεύεστε την εφαρμογή ή όχι. Επίσης, γίνεται αυτόματη σάρωση του Google Play για τον αποκλεισμό και την κατάργηση των βλαβερών εφαρμογών και για ορισμένα τηλέφωνα Android, η Υπηρεσία επαλήθευσης εφαρμογών της Google πραγματοποιεί έλεγχο για τυχόν βλαβερές εφαρμογές ανεξάρτητα από την πηγή εγκατάστασής τους. Έτσι, εάν εγκαταστήσετε εφαρμογές από άγνωστες πηγές όπως ο ιστός ή ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτου μέρους, αυτή η δωρεάν υπηρεσία θα σας παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).