Google I/O 2017 Το πέρασμα στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για τη μετάβαση της Google στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai, ανοίγοντας το συνέδριο προγραμματιστών της Google, “I/O 2017”.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Βρίσκομαι στην Google για 13 χρόνια και είναι αξιοσημείωτο το πώς η ιδρυτική αποστολή της, να κάνει την πληροφορία προσβάσιμη και χρήσιμη, είναι το ίδιο επίκαιρη. Από την αρχή, έχουμε εφαρμόσει στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων την επιστήμη των υπολογιστών και τα συμπεράσματα από αυτήν, ακόμα και όταν η τεχνολογία γύρω μας επέβαλε δραματικές αλλαγές.

Τα πιο περίπλοκα προβλήματα τείνουν να είναι αυτά που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι έχουν κάνει την Google μέρος της καθημερινότητας τους: Υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android, το YouTube δεν έχει μόνο ένα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και ένα δισεκατομμύριο ώρες παρακολούθησης κάθε μέρα και οι χάρτες της Google χρησιμοποιούνται για πλοήγηση σε απόσταση 1 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων κάθε μέρα. Αυτή η ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη χωρίς την πληροφορική μετάβαση στα κινητά, κάτι που έκανε την Google να επανασχεδιάσει όλα τα προϊόντά της-  επανεφεύροντάς τα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τα νέα μοντέλα διάδρασης,  όπως οι οθόνες πολλαπλής αφής.

Τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας μετάβασης στην πληροφορική: το πέρασμα από την κυριαρχία των κινητών σε αυτήν της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως παλαιότερα, η αλλαγή αυτή αναγκάζει την Google να ξαναεφεύρει τα προϊόντα της, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κόσμου που επιτρέπει μία  πιο φυσική και απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία. Σκεφτείτε την αναζήτηση Google: αναπτύχθηκε πάνω στη δυνατότητα να αναγνωρίζει κείμενο σε σελίδες του ίντερνετ. Αλλά πλέον, μέσα από την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης, μπορούμε να κάνουμε τις εικόνες, τις φωτογραφίες και τα  video χρήσιμα στους χρήστες όσο ποτέ άλλοτε. Η κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου μπορεί να “δει”, μπορείτε να μιλήσετε στο κινητό σας και αυτό να απαντήσει – η ομιλία και η όραση γίνονται τόσο σημαντικές στην πληροφορική όσο και το πληκτρολόγιο και οι οθόνες πολλαπλής αφής.

Ο Ψηφιακός Βοηθός της Google είναι ένα απτό παράδειγμα αυτών των εξελίξεων. Είναι ήδη διαθέσιμος σε 100 εκατομμύρια συσκευές, και γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμος. Το Google Home μπορεί πλέον να ξεχωρίσει  διαφορετικές φωνές, δίνοντας  στους χρήστες μια εξατομικευμένη εμπειρία κάθε φορά που αλληλοεπιδρούν με την συσκευή. Επίσης, πλέον η Google είναι σε θέση να μετατρέψει την κάμερα του κινητού σε ένα εργαλείο διεκπεραίωσης καθημερινών εργασιών.

Το Google Lens αποτελεί μια σειρά από υπολογιστικές δυνατότητες οι οποίες  κατανοώντας το τι βλέπετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να προβείτε στις επόμενες ενέργειές σας. Για παράδειγμα, αν έχετε βρεθεί στο πάτωμα του διαμερίσματος ενός φίλου για να δείτε έναν μεγάλο και περίπλοκο κωδικό Wi-Fi, πίσω από ένα router, το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί τώρα να αναγνωρίσει τον κωδικό, να καταλάβει ότι προσπαθείτε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-FI και να σας συνδέσει αυτόματα. Το σημείο κλειδί είναι πως δεν χρειάζεται να μάθετε τίποτα για να το κάνετε. Η διάδραση και η εμπειρία γίνεται πολύ πιο απλή από τη διαδικασία αντιγραφής και επικόλλησης κωδικών από τη μία εφαρμογή, στην άλλη, σε ένα smartphone. Οι νέες δυνατότητες του Google Lens θα προστεθούν πρώτα στον Ψηφιακό Βοηθό και στις Φωτογραφίες Google και κατόπιν μπορείτε να περιμένετε να γίνουν διαθέσιμες και σε άλλα προϊόντα.

Όλα αυτά απαιτούν, όμως, την κατάλληλη πληροφορική υποδομή. Πέρυσι στο I/O, η Google ανακοίνωσε την δημιουργία της πρώτης γενιάς ειδικών επεξεργαστών TPU (Tensor Processing Unit), που επιτρέπει στους αλγορίθμους της μηχανικής εκμάθησης να τρέχουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Σήμερα, ανακοινώνουμε τη νέα γενιά επεξεργαστών TPU:  τους Cloud TPUs, που βελτιστοποιούν τις λειτουργίες εξαγωγής συμπερασμάτων, τη διαδικασία της μηχανικής εκπαίδευσης και μπορούν να επεξεργαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες. Η Google φέρνει τους επεξεργαστές Cloud TPUs, στην πλατφόρμα της και την Google Compute Engine, ώστε οι εταιρείες και οι προγραμματιστές να μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν.

Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε όλες αυτές τις εξελίξεις ωφέλιμες για όλους και όχι μόνο για τους χρήστες των προϊόντων Google. Τα μεγάλα επιτεύγματα σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί διαθέτουν  καλύτερα, πιο δυνατά πληροφοριακά εργαλεία για την έρευνα τους. Αλλά σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια στο να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.

Αυτό είναι το κίνητρο πίσω από την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google, που συγχωνεύει όλες τις πρωτοβουλίες Τεχνητής Νοημοσύνης της Google σε μία, η οποία μπορεί να αναιρέσει αυτά τα εμπόδια και να επιταχύνει στις προσπάθειες ερευνητών, προγραμματιστών και εταιρειών.
 
Ένας τρόπος που ελπίζουμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο προσβάσιμη είναι η απλοποίηση της δημιουργίας μοντέλων μηχανικής μάθησης, τα οποία ονομάζονται και νευρωνικά δίκτυα. Σήμερα, η σχεδίαση των νευρωνικών δικτύων είναι πολύ χρονοβόρα και απαιτεί τέτοια γνωσιακή εξειδίκευση που περιορίζει την χρήση τους σε μια μικρή κοινότητα επιστημόνων και μηχανικών της πληροφορικής. Για αυτό το λόγο, η Google δημιούργησε μία εφαρμογή  που ονομάζεται AutoML  και η οποία αποδεικνύει  ότι είναι εφικτό νευρωνικά δίκτυα να σχεδιάζουν νέα νευρωνικά δίκτυα. Στην Google ελπίζουμε ότι το AutoML θα αποκτήσει τη δυνατότητα σχεδιασμού νευρωνικών δικτύων που έχουν σήμερα μόνο κάτοχοι διδακτορικών στο σχετικό αντικείμενο και σε 3 με 5 χρόνια να προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματιστές να σχεδιάζουν  νευρωνικά δίκτυα βασισμένοι στις ανάγκες τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης της Google (Google.ai) συνεργάζονται με επιστήμονες πολλών ακαδημαϊκών κλάδων και προγραμματιστές αναζητώντας λύσεις σε μία σειρά από προβλήματα, έχοντας προσφέρει μέχρι σήμερα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε τη μηχανική εκμάθηση για να βελτιώσουμε τον αλγόριθμο που εντοπίζει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε γειτονικούς λεμφαδένες. Επίσης, διαπιστώσαμε πως η τεχνητή νοημοσύνη ελαχιστοποιεί τον χρόνο και μεγιστοποιεί την ακρίβεια με την οποία οι ερευνητές μπορούν να εξερευνήσουν τις ιδιότητες των μορίων αλλά και τα ανθρώπινα γονιδιώματα.

Αυτή η μετάβαση στο νέο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν εξαντλείται απλά στη δημιουργία φουτουριστικών συσκευών ή την διεξαγωγή μιας έρευνας αιχμής. Θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων σήμερα μέσα από τον πλήρη εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην πληροφορία και την ανάδειξη νέων ευκαιριών.

Για παράδειγμα, σχεδόν μισοί από τους εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, οι άνεργοι συχνά δεν γνωρίζουν για το άνοιγμα μιας θέσης σχεδόν δίπλα τους, επειδή η φύση των αγγελιών – συχνές αλλαγές, μικρή κυκλοφορία, ανακρίβεια στους τίτλους εργασίας – αποτέλεσαν το λόγο που οι μηχανές αναζήτησης δεν τις αναγνωρίζουν. Μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας, της Εύρεσης Εργασίας (Google for Jobs), ελπίζουμε να συνδέσουμε τις εταιρείες με δυνητικούς εργαζόμενους και να βοηθήσουμε αυτούς που αναζητούν εργασία να βρουν νέες ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα ξεκινήσει μία νέα λειτουργία στην Αναζήτηση, η οποία θα βοηθά τους ανθρώπους να αναζητούν θέσεις εργασίας με βάση την εμπειρία τους και τα επίπεδα των μισθών. Ανάμεσα στις θέσεις εργασίας συμπεριλαμβάνονται και τομείς όπου κατά παράδοση ήταν πολύ πιο δύσκολο να αναζητηθούν και να ταξινομηθούν θέσεις εργασίες, όπως η παροχή υπηρεσιών και το λιανεμπόριο.

Αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης να οραματιζόμαστε τους καρπούς που μπορεί να αποδώσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε πριν να φτάσουμε πραγματικά στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά όσο περισσότερο μπορούμε να εργαστούμε για να προσφέρουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία – προσφέροντας εργαλεία στους ανθρώπους- τόσο συντομότερα όλοι θα επωφεληθούν”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).