Η GCHQ συνέλεξε υλικό από webcams – τμήμα του οποίου ήταν σεξουαλικού περιεχομένου – άνω των 1,8 εκατ. χρηστών λογαριασμών της Yahoo σε όλο τον κόσμο.
Σε υποκλοπές εικόνων από webcams εκατομμυρίων χρηστών του Ίντερνετ προέβη η βρετανική υπηρεσία GCHQ, με τη βοήθεια της NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν και καλύπτουν το χρονικό διάστημα 2008-2010. Σύμφωνα με αυτά, η GCHQ διατηρούσε ένα πρόγραμμα, υπό το όνομα Optic Nerve, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονταν μαζικά φωτογραφίες από συνομιλίες μέσω webcam στο Yahoo και αποστέλλονταν σε βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας.
Εντός περιόδου έξι μηνών το 2008, η GCHQ συνέλεξε υλικό από webcams – τμήμα του οποίου ήταν σεξουαλικού περιεχομένου – άνω των 1,8 εκατ. χρηστών λογαριασμών της Yahoo σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Guardian, το πρόγραμμα, αντί να αποθηκεύει τις συνομιλίες στο σύνολό τους, «έσωζε» μία εικόνα ανά πέντε λεπτά.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η υπηρεσία προέβαινε στην εν λόγω δραστηριότητα ανεξαρτήτως του αν οι ανύποπτοι χρήστες είχαν καταδειχτεί ως «στόχοι» που παρουσίαζαν ενδιαφέρον από πλευράς υπηρεσιών πληροφοριών ή όχι.
Η Yahoo αντέδρασε έντονα στην αποκάλυψη, αρνούμενη κάθε γνώση γύρω από το πρόγραμμα και κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών για ένα «νέο επίπεδο παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών της».
Tα γραφεία της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα, η GCHQ κατέβαλλε έντονες προσπάθειες να κρατήσει μυστική την ύπαρξη μεγάλου όγκου υλικού σεξουαλικού περιεχομένου που είχε συλλεγεί στο πλαίσιο του Optic Nerve, ακόμη και από το ίδιο της το προσωπικό. Όσον αφορά στη διάρκεια του προγράμματος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ξεκίνησε το 2008 και φαίνεται να ήταν ενεργό ως το 2012.Σε σχετική ανακοίνωσή της, η βρετανική υπηρεσία αναφέρει ότι είναι πολιτική της να μην προβαίνει σε σχόλια όσον αφορά σε θέματα πληροφοριών. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι όλες της οι δραστηριότητες εντάσσονται σε ένα αυστηρά καθορισμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζει τη νομιμότητά τους.
Πηγή: naftemporiki.gr