Μετά από 20 χρόνια περίπου εμπειρία στο διαδίκτυο και γενικότερα στο Wed Development θεωρώ ότι μπορούμε να μιλήσουμε για hosting. Όχι ο παρακάτω οδηγός δεν είναι σαν όλους τους άλλους που διαβάσατε.
Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντικειμενικοί και χωρίς affiliate links.
Αρχικά θα πρέπει να δούμε τα διάφορα είδη hosting που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή:
Shared: Η πιο οικονομική μέθοδος web hosting. Ένα πακέτο shared hosting, τοποθετεί την σελίδα σας σε ένα server μαζί με διάφορες άλλες ιστοσελίδες. Τα shared πακέτα είναι ιδανικά για μικρές ιστοσελίδες χωρίς πολλές απαιτήσεις.
VPS: Ένα VPS σας παρέχει ένα κομμάτι του server σαν υποσύστημα. Σας δίνει δηλαδή διαχειριστικό panel σε ένα λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο σε ένα μεγαλύτερο server. Θεωρητικά η απόδοση και η αξιοπιστία είναι καλύτερη αλλά υπάρχει περίπτωση να πέσει το σύστημα εξαιτίας κάποιου “κακού γείτονα” μέσα στο server.
Dedicated: Αποκτάτε πρόσβαση σε ένα ολόκληρο server για να φιλοξενήσετε την ιστοσελίδα σας ή πολλές άλλες ιστοσελίδες, ή αν θέλετε VPS. Ένας dedicated server καλό θα είναι να επιλέγεται σε περίπτωση που η ιστοσελίδα ή οι εφαρμογές που θέλετε να φιλοξενήσετε καταναλώνουν μεγάλους πόρους και διαθέτουν περίπλοκες βάσεις δεδομένων.
Cloud: Ένα cloud δημιουργείται από πάρα πολλούς servers που “σερβίρουν” το περιεχόμενό σας. Δηλαδή τα αρχεία μιας σελίδας φιλοξενούνται σε πάνω από ένα διακομιστή. Είναι μια πολύ αξιόπιστη λύση, καθώς αν ένας διακομιστής έχει κάποιο πρόβλημα, το σερβίρισμα θα συνεχίσει από κάποιον άλλο διαθέσιμο. Το Cloud hosting παρέχει μια ενδιαφέρουσα επιχείρηση για φιλοξενίες ιστοσελίδων και διαχειριστές συστημάτων. Η αγορά Amazon/Google δίνει την δυνατότητα σε πολλές μικρότερες εταιρείες φιλοξενίας και διαχειριστές διακομιστών να μεταπωλούν προσαρμοσμένα πακέτα φιλοξενίας που έχουν κατασκευαστεί στην υποδομή των μεγάλων εταιρειών.
Όλες οι παραπάνω είναι διαφορετικές κατηγορίες hosting. Όμως υπάρχουν και υποκατηγορίες, και εκεί υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να προσέξετε.
Οι υπηρεσίες Cloud τιμολογούνται με τη χρήση. Πόση δύναμη επεξεργασίας CPU, πόση μνήμη, και πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιείτε. Οι πληρωμές μπορούν να καθοριστούν ανά ώρα, ανά λεπτό ή ακόμα και δευτερόλεπτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 800 CPU processing cycles τη Δευτέρα και τους μισούς από αυτούς την Τρίτη και η τιμή θα αλλάξει ανάλογα.
Οι υπηρεσίες VPS τιμολογούνται με μια μηνιαία τιμή που καθορίζεται από τους πόρους που έχετε επιλέξει, το μέγεθος της CPU, της μνήμης, και του σκληρού δίσκου. Ένα VPS πακέτο μπορεί να μοιάζει με “2-core CPU, 4gb RAM για $20/το μήνα”.
Ιστορικό
Η φιλοξενία VPS ήταν η πρώτη mid-range επιλογή φιλοξενίας που δημιουργήθηκε. Το Webhosting πριν τους VPS ήταν κοινόχρηστο ή σε αποκλειστικό διακομιστή (dedicated server) για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια, ήρθε η τεχνολογία εικονικοποίησης (virtualization), που επέτρεπε σε μεγάλους διακομιστές να χωριστούν σε μικρότερους “εικονικούς ιδιωτικούς διακομιστές” (VPS από το virtual private servers).
Αυτή η καινοτομία δημιούργησε ουσιαστικά “ημί-dedicated” πακέτα, επιτρέποντας στους πελάτες να απολαμβάνουν πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες φιλοξενίας χωρίς να πληρώνουν απίστευτα ποσά. Τα πακέτα αυτά είναι αρκετά για μικρές επιχειρήσεις και σοβαρά ιστολόγια που χρειάζονται κάτι καλύτερο από μια αργή και αναξιόπιστη φιλοξενία (shared hosting), αλλά δεν είναι αρκετά να φτάσουν ένα dedicated server.
Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το VPS, όλα τα VPS υπήρχαν σε ένα διακομιστή. Όμως το σημαντικότερο μειονέκτημα των VPS ήταν ότι έπρεπε να διαχειρίζονται σαν ένας κανονικός διακομιστής. Δεν ήταν έτοιμοι για άμεση χρήση. Πολλές φορές πρέπει να εγκαταστήσετε από λειτουργικό μέχρι και τις εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο Web (WordPress, Magento, κ.λπ.). Έπρεπε να προσέχετε για την ασφάλεια και άλλα πολλά όπως τα email, την διαχείριση χώρου, αντίγραφα ασφαλείας κ.λπ. κ.λπ. Εάν χρειάζεστε έναν πίνακα ελέγχου όπως το cPanel ή το Plesk, θα πρέπει να το ρυθμίσετε μόνοι σας. Στις μέρες μας, αυτό δεν θεωρείται μειονέκτημα, αλλά σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές που δεν απαιτούν καμία ρύθμιση.
Αν έχετε τις δεξιότητες, (γραμμή εντολών) ή θέλετε να προσλάβετε έναν sysadmin το VPS είναι μια εξαιρετική διαδρομή εξοικονόμησης κόστους.
Αν όμως πέσει ο πραγματικός διακομιστής, θα πέσουν και όλα τα VPS που τρέχουν σε αυτόν. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει οι υποδομές, και τώρα τα VPS τρέχουν από το “σύννεφο”. Έτσι όταν πληρώνετε ένα VPS στο “σύννεφο”, είστε σίγουροι ότι το σύστημα δεν θα πέσει αν πέσει ένας διακομιστής.
Όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι πάροχοι VPS τρέχουν τα VPS τους στο cloud. Μπορεί να έχετε δει την ονομασία “Cloud VPS” που ουσιαστικά σημαίνει ένα VPS (με αποκλειστικούς πόρους) είναι στο σύννεφο που αποτελείται από πολλούς φυσικούς διακομιστές.
Προσοχή: υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου το “VPS” εξακολουθεί να σημαίνει το παλαιότερο μοντέλο των VPS που φιλοξενούνταν σε ένα μόνο φυσικό διακομιστή αντί για το σύννεφο!
Τι είναι το Managed hοsting
Πρόκειται για μια διαχειριζόμενη φιλοξενία (Managed hosting) σε πολλές μορφές:
Managed VPS – ένα VPS ή VPS cloud όπου δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τον διακομιστή.
Managed Cloud – όλες οι υπηρεσίες cloud θεωρούνται από τη φύση τους “διαχειριζόμενες”, επειδή δεν χρειάζεται να διαχειριστείτε τον διακομιστή.
Premium/εξειδικευμένη φιλοξενία, είναι ένα ειδικό πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδων που δημιουργήθηκε μόνο για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα (WordPress/WooCommerce/Drupal/Magento κλπ).
Είναι εξειδικευμένα πακέτα φιλοξενίας: διατίθενται στην αγορά από “ειδικούς” για δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το WordPress, το WooCommerce, το Magento κ.λπ. Πολλοί πάροχοι σήμερα επιλέγουν μόνο το WordPress καθώς είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.
Είναι ακριβά πακέτα ή έχουν “premium τιμολόγηση” όπως το αναφέρουν οι εταιρείες. Η διαχειριζόμενη φιλοξενία είναι μακράν η πιο ακριβή. Ένας διακομιστής VPS στην Digital Ocean (unmanaged) για 10 δολάρια το μήνα μπορεί να διαχειριστεί 1.000.000 επισκέψεις το μήνα. Ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Cloud της Closte (managed) για 10 δολάρια το μήνα μπορεί να χειριστεί 20.000 επισκέψεις τον μήνα. Το πιο μικρό πακέτο της WPengine (managed) κοστίζει 35 δολάρια το μήνα για 25.000 επισκέψεις το μήνα.
Είναι γρήγορα: Οι ταχύτητες επιτυγχάνονται όχι τόσο πολύ λόγω των καλύτερων διακομιστών αλλά από τις καλύτερες ρυθμίσεις. Φυσικά αυτό δεν θα το αναφέρουν στις σελίδες τιμολόγησης.
Συγκεντρωτικές δυνατότητες: staging sites, αντίγραφα ασφαλείας κ.λπ. κ.λπ. Περιλαμβάνονται όλα σε ένα πακέτο. Και πάλι… για το ποσό που πληρώνετε, είναι φυσικό.
Τεχνική υποστήριξη: Εδώ είμαστε… Τυπικές εταιρείες cloud/VPS όπως η Cloudways, η Digital Ocean ή η Linode δεν παρέχουν τεχνική υποστήριξη. Δεν είναι εταιρείες εξυπηρέτησης πελατών, είναι πάροχοι hardware. Οι υπηρεσίες τους επικεντρώνεται στη συντήρηση των διακομιστών και όχι στο να σας βοηθήσουν να αλλάξετε κωδικούς πρόσβασης ή να μάθετε γιατί ο “ιστότοπός σας δεν λειτουργεί”. Όμως ένα premium Managed hosting, παρέχει υποστήριξη πελατών, αλλά ποτέ δεν ξέρεις που θα πέσεις.
Όπως πάντα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ποιότητα στους παρόχους ποικίλλει σημαντικά. Ένα πακέτο των 20 δολαρίων από μια εταιρεία ενδέχεται να είναι καλύτερο από ένα πακέτο των 60 σε κάποιον άλλο πάροχο. Νέες εταιρείες εμφανίζονται συνεχώς στην αγορά.
[Managed] Cloud hοsting ιδανικό για:
Χρήστες που γνωρίζουν από τεχνολογία, αλλά δεν θέλουν να ανακατεύονται με δουλειές sys-admin.
Σηκώνουν από πολλές έως λίγες επισκέψεις ανάλογα τον προϋπολογισμό σας.
[Cloud] VPS hοsting ιδανικό για:
Χρήστες που γνωρίζουν από τεχνολογία, και έχουν γνώσεις sys-admin. Για σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας. Με φθηνά πακέτα φιλοξενίας. μπορούν να φιλοξενηθούν πολλοί ιστότοποι και πολλές πλατφόρμες.
Managed VPS hοsting ιδανικό για:
Νέους χρήστες που διαθέτουν χρήματα με σελίδες μέτριας επισκεψιμότητας
Managed hοsting ιδανικό για:
Αρχάριους χρήστες που διαθέτουν χρήματα και οι ιστοσελίδες τους δεν έχουν απαιτήσεις (χαμηλή κυκλοφορία).
Χρησιμοποιείται μόνο μία πλατφόρμα.
Μη διαχειριζόμενη φιλοξενία VPS (Unmanaged VPS) καλύτερες ταχύτητες & οικονομικά αποδοτικές, αλλά χρειάζεται sys-admin
(Το iGuRu.gr μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο ενός VPS ή κάποιου server γενικότερα. Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μας στο info[at]iguru[dot]gr.)
- Amazon Lightsail ακριβό και όχι και τόσο γρήγορο. Χάλια UI αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο αν χρησιμοποιείτε κι άλλα AWS services.
- DigitalOcean Πάρα πολύ καλές τιμές, γρήγορε ταχύτητες και uptime.
- Prgmr.com Επειδή δεν είστε βλάκες σύμφωνα με το moto τους. Πολύ καλές τιμές, ταχύτητα και uptime. Απαιτεί δεξιότητες
- Linode Πολύ καλή και αξιόπιστη εταιρεία. Δεν διαθέτει DDOS-filtering όπως την Vultr ή άλλους. Linode , και DigitalOcean θεωρώ ότι είναι στους top 2.
- RamNod Μια πιο μικρή εταιρεία. Φθηνές τιμές με DDOS-filtered IP protection.
- Scaleways όχι από τους καλύτερους VPS providers (αργές ταχύτητες, δίσκοι, CPU, κλπ), αλλά προσφέρει πακέτα από 2.50 δολάρια το μήνα σε micro-plan.
- Webdock.io ημί-managed. Δεν τους έχω δοκιμάσει αλλά έχω ακούσει καλά λόγια.
- Vultr όπως και η Scaleways (αργές ταχύτητες, δίσκοι, CPU, κλπ) αλλά διαθέτει και bare metal servers. Η Vultr ωστόσο είναι καλύτερη από ένα shared hosting. Το DDOS protection που προσφέρουν δεν είναι και τόσο αξιόπιστο.
- LunaNode VPS στον Καναδά, πολύ καλό service αν δεν σας ενδιαφέρει η τοποθεσία.
- UpCloud εταιρία από την Φιλανδία με servers σε όλο τον κόσμο. Πολύ καλές ταχύτητες και τιμές. Υπάρχουν πολλοί που γνωρίζω και μετακόμισαν από Linode και DigitalOcean σε αυτούς. Δεν τους έχω δοκιμάσει.
Managed Hosting
- Flywheel υπόσχεται να είναι καλύτερη από την WPengine αλλά οι γνώμες διίστανται. Από 14 δολάρια το μήνα και πάνω)
- Kinsta Από 30 δολάρια και πάνω για hosting στο Google Cloud. Φιλικοί, άμεσο service, πολλά extra (backups, staging, CDN κλπ) αλλά πολύ ακριβοί.
- Pantheon Απίστευτες ταχύτητες και service. Από 35 δολάρια το μήνα και πάνω)
- WordPress.com πολύ περιορισμός βρε αδερφέ
- WPengine To πολύ καλό marketing της εταιρείας την έχει κάνει διάσημη αλλά δεν πιστεύω ότι αξίζει και τόσο πολύ. Υπάρχουν plugin limitations. Οι αρχάριοι χρήστες θα βρουν την υπηρεσία στα μέτρα τους, αλλά όσοι γνωρίζουν δεν αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα ένας Linode VPN server με caching layer που κοστίζει 5 δολάρια τον μήνα μπορεί να ξεπεράσει το πακέτο των 99 δολαρίων της WPE.
- Closte Πολύ καλές αποδόσεις αλλά είναι κάπως ακριβή εταιρεία.
- RaidBoxes.io στην Γερμανία και την Ελβετία. Χρησιμοποιούν NGINX. Γρήγοροι servers και πολύ καλή υποστήριξη.
Πολύ Premium Managed WordPress Hοsting:
- Pagely απίστευτες ταχύτητες αλλά και απίστευτες τιμές από 300 δολάρια το μήνα και πάνω.
- ServeBolt Ακριβές τιμές αλλά επίσης πολύ καλή υπηρεσία. Από 100 δολάρια και πάνω.
- Pantheon άλλη μια ultra-premium υπηρεία. από 150 δολάρια το μήνα και πάνω)
- WordPress VIP καλά ok, από 1.000 δολάρια και πάνω
Μακριά από εμάς
Μην πιστεύετε σε υποσχέσεις. Μπορεί οι παρακάτω εταιρείες να έχουν και ορισμένους ευχαριστημένους πελάτες αλλά πρόκειται για τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
- 1and1 μακριά κι αγαπημένοι
- ASmallOrange Αρχικά ήταν καλή εταιρεία και μετά απέκτησε πολλούς πελάτες στις ίδιες υποδομές.
- A2 (VPS) ακριβό και αδύναμο. Σε σύγκριση με άλλες υπηρεσίες είναι χάλια. Τα 8 “vCPU” τους φτάνουν τα 4 CPU από ένα τυπικό VPS hardware provider (DigitalOcean, Linode, κ.α).
- BlueHost βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση πελατών αλλά οι servers είναι χάλια
- DreamHost μεγάλες υποσχέσεις δημιουργούν και μεγάλες προσδοκίες. μεσαία hosting speeds, άσχημο control panel και downtimes, καλό service υποστήριξης
- FastComet ακούγονται διάφορα, από παράπονα για αργό service, μέχρι και downtimes.
- Godaddy βελτιώθηκε με τα χρόνια, αλλά γενικά είναι χάλια. Δεν κάνει για σελίδες με απαιτήσεις. Ακόμα και το managed hosting της εταιρείας είναι χάλια
- Green Geeks ECO-friendly και καθαρή ενέργεια, αλλά το hosting είναι έτσι κι έτσι. Όχι κακοί αλλά όχι και καλοί.
- Hostgator ΌΧΙ. τελευταία αποκτήθηκε από την EIG, όπως και την BlueHost.
- Hostinger φιλικό site, αλλά την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα είδα ένα Cloudflare 502 error.
- Hostnet.nl χάλια ταχύτητα και customer service.
- InMotion αργή με χάλια VPS.
- InterServer οι γνώμες διίστανται
- LiquidWeb χάλια απόδοση, αλλά ευγενικοί στην υποστήριξη πελατών. Αγοράστηκε από την WiredTree μαζί με πολλές άλλες εταιρείες. Όλα τα πακέτα έγιναν ακριβότερα εκτός ίσως τους bare metal servers. Είναι κάτι σαν την GoDaddy για server hosting.
- LunarPages μακριά
- Media Temple ήταν καλή εταιρεία μέχρι που αγοράστηκε από την EIG.
- NameCheap καλύτερη από την Bluehost αλλά αργή
- OVH (VPS)κακό service, προβλήματα reboot, αργοί δίσκοι, και πολλά παράπονα
- Pressable υποτίθεται ότι είναι ένα “premium service” αλλά το βρήκα αργό
- Pressjitsu – I really wanted to like these guys (they know their stuff) but their stack was underwhelming for me. Better than shared hosting but a step behind the usual “managed” tier like WPengine/Kinsta.
- Rackspace καλή εταιρεία μέχρι που πήρε την κάτω βόλτα
- SiteGround ακούγονται σαν καλό service αλλά: άλλα θα πληρώσετε τώρα και άλλα πολύ πιο ακριβά μετά από ένα χρόνο. Τα μικρά τους πακέτα δεν κάνουν για sites με απαιτήσεις, Τα VPS τους είναι υπερφορτωμένα, και οι entetprice υπηρεσίες τους είναι καλές αλλά πανάκριβες.
- VPS.net χάλια με πολλά downtimes. Είναι το “shared hosting” των VPS providers.
- WPMU οι ίδιοι με τους WPMU DEV. Αργή υπηρεσία
- WPX Hosting Εναλλακτική άλλων ακριβών εταιρειών. Οι περισσότεροι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι αλλά αυτοί που δεν είναι, έχουν να πουν πάρα πολλά. Καθόλου καλοί για sites με απαιτήσεις.
Hοsting: Ήταν το πρώτο μέρος μιας διαφορετικής ματιάς στα πακέτα φιλοξενίας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Αναμένετε για το part 2.
Τι δεύτερο βγήκε?
όχι ακόμα