Η GCHQ, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, έχει την ικανότητα να διεισδύει στα καλώδια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πληροφοριών σε ολόκληρο το Διαδίκτυο και να παρακολουθεί τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο σε αρκετές ιστοσελίδες χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των εταιρειών.
Σύμφωνα με μια νέα σειρά εγγράφων (PDF) που δημοσιεύτηκαν από το NBC News, “οι Βρετανοί ήταν αυτοί που διδάξαν στην NSA πώς να κατασκοπεύσει το Facebook, το Twitter και το YouTube σε πραγματικό χρόνο, καθώς και το πώς να συλλέγουν τις διευθύνσεις IP των δισεκατομμυρίων uploader sites” .
Όσον αφορά το Twitter, φαίνεται ότι η GCHQ μπορεί και αξιοποιεί τα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα με σκοπό τον προσδιορισμό συγκεκριμένων χρηστών σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά την επιτήρηση του YouTube, αυτό έγινε χωρίς τη γνώση του κοινού ή της εταιρείας, δηλαδή την Google, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία.
“Εδώ και καιρό ανησυχούμε για το ενδεχόμενο αυτού του είδους κατασκοπείας, κάτι το οποίο είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την κρυπτογράφηση σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Google.
Τα αρχεία που δημοσιεύτηκαν, αναφέρουν λεπτομέρειες για ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται “Squeaky Dolphin”, το οποίο επιτρέπει στους αναλυτές να παρακολουθούν τις online δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρνηθεί επανειλημμένως ότι έδωσαν στις μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση στα δεδομένα τους. Τα νέα έγγραφα του Snowden αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι υπηρεσίες, όπως η NSA και η GCHQ δεν σταματούν τις δράσεις τους, όποια και αν είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Με την άμεση αξιοποίηση των καλωδίων, δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούν με το αν έχουν την σύμφωνη γνώμη των εταιρειών για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περίπου το 11% του παγκόσμιου εύρους ζώνης στο Internet ταξιδεύει μέσω κόμβων ανταλλαγής Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων.
“Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δουλειά να γνωρίζουν ποια βίντεο από το YouTube παρακολουθεί ο καθένας από εμάς. Είναι άλλο πράγμα να κατασκοπεύουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει κάνει κάτι για μια έρευνα της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν καμία δουλειά να παρακολουθούν τα likes στο Facebook ή τις προβολές στο YouTube”, δήλωσε ο Chris Soghoian, επικεφαλής τεχνολόγος της ACLU.