Πόση RAM χρειάζεται ο υπολογιστή σας για PC Games?

Σε αντίθεση με έναν πιο γρήγορο επεξεργαστή ή μία ταχύτερη κάρτα γραφικών, η περισσότερη μνήμη (γνωστή και ως RAM) δεν θα είναι η αιτία για να παίξουν γρηγορότερα τα PC Games που λατρεύετε. Αν έχετε ήδη αρκετή μνήμη RAM, προσθέτοντας περισσότερη δεν θα δείτε καμία διαφορά. Αλλά πόση μνήμη RAM χρειάζεστε για το σύγχρονο PC gaming, ούτως ή άλλως;

games

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα όταν αγοράζετε έναν υπολογιστή που σαν κύριο σκοπό θα έχει το gaming, ή ακόμα αν απλά σκέφτεστε την αναβάθμιση του υπάρχοντος υπολογιστή σας.

Η ταχύτερη κάρτα γραφικών θα βελτιώσει την απόδοση των γραφικών και σας επιτρέψει να επιλέξετε υψηλότερη ανάλυση και ρυθμίσεις αυτών. Η ταχύτερη CPU θα βοηθήσει σε παιχνίδια που τους αρέσει να δεσμεύουν την CPU, όπως το Civilization V καθώς και διάφορα άλλα real-time games στρατηγικής που πρέπει να εκτελέσουν πολλούς υπολογισμούς στο και όχι μόνο για την απόδοση γραφικών. Επίσης ένας solid δίσκος (SSD) θα διαβάσει πιο γρήγορα τα δεδομένα από ένα μηχανικό σκληρό δίσκο, με αποτέλεσμα την αύξηση της ς.

Αλλά η RAM είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να λέμε ότι η DDR4 RAM είναι ταχύτερη από ότι η DDR3 RAM , αλλά η διαφορά ταχύτητας για PC gaming είναι ήσσονος σημασίας. Θα πρέπει να ανησυχείτε κυρίως για το πόσο πολύ μνήμη RAM έχετε, παρά για το πόσο γρήγορη είναι.

Το λειτουργικό σας σύστημα και τα που “τρέχετε” χρειάζονται αρκετή μνήμη, έτσι ώστε να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε μνήμη RAM, χωρίς να τα εναλλάσσουν στο σκληρό σας δίσκο, γεγονός το οποίο θα επιβραδύνει τα πράγματα. Έτσι, το πόση μνήμη RAM χρειάζεστε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα προγράμματα που εκτελούνται στον υπολογιστή σας ανά πάσα στιγμή καθώς και κατά πόσο αυτά είναι “πεινασμένα” για μνήμη RAM.

mem

Σε έναν υπολογιστή που τρέχετε απλά ένα web browser και τα βασικά προγράμματα επιφάνειας εργασίας, ακόμα και 4GB RAM μπορεί να είναι επαρκή. Σε έναν υπολογιστή που αποθηκεύει τεράστιες βάσεις δεδομένων, , σχεδιαστικά προγράμματα και άλλα τεράστια πράγματα στη μνήμη, ακόμη και 32GB μνήμης RAM μπορεί να μην είναι αρκετά.

Πολλά games στις μέρες μας είναι cross-platform. Δηλαδή έχουν σχεδιαστεί για PlayStation 4 και Xbox One, καθώς και για PC. Τόσο το PS4 όσο και το Xbox One έχουν εσωτερικά 8GB μνήμης RAM. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλά cross-platform παιχνίδια απαιτούν και για τον υπολογιστή 6GB και 8GB μνήμης RAM.

Ας δούμε μερικά από τα μεγάλα, απαιτητικά παιχνίδια του και των αρχών του 2016.
Dying Light: ελάχιστη 4GB, συνιστώμενη 8GBd
Grand Theft Auto V: ελάχιστη 4GB, συνιστώμενη 8GB
The Witcher 3: ελάχιστη 6GB, συνιστώμενη 8GB
Fallout 4: ελάχιστη 8GB και συνιστώμενη
Batman: Arkham Knight: ελάχιστη 6GB, συνιστώμενη 8GB, 12GB απαιτούμενη για ομαλό gameplay στα Windows 10
Rise of the Tomb Raider: ελάχιστη 6GB, συνιστώμενη 8GB
Far Cry Primal: ελάχιστη 4GB, συνιστώμενη 8GB
The Division: ελάχιστη 6GB, συνιστώμενη 8GB
Hitman: ελάχιστη 8GB και συνιστώμενη
Quantum Break: ελάχιστη 8GB, συνιστώμενη 16GB

Οι αριθμοί είναι αρκετά σαφής εδώ. Τα σύγχρονα PC Games απαιτούν γενικά τουλάχιστον 8GB μνήμης. Ναι, μερικά παιχνίδια απαιτούν λιγότερη, αλλά τα 8GB είναι απαίτηση στα περισσότερα εξ αυτών.

Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι 8GB μνήμης RAM πιθανότατα θα είναι εντάξει, για τώρα. Πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για κάθε παιχνίδι που υπάρχει σήμερα στα ράφια των καταστημάτων εκτός από το Batman: Arkham Knight όταν το τρέχετε κάτω από Windows 10.

Φυσικά αν έχετε κάποια παραπάνω χρήματα για ξόδεμα και σας ενδιαφέρει να σπρώξετε τον υπολογιστή σας στο απόλυτο high-end gaming όριο τότε η αγορά περισσότερης μνήμη RAM, ας πούμε 16GB, είναι μονόδρομος.

Έχετε πάντως υπόψη σας ότι είναι εύκολο να αναβαθμίσετε την RAM σας κάποια στιγμή αργότερα. Δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσετε, αλλά μόνο να την συμπληρώσετε, αγοράζοντας μία ή δύο επιπλέον κάρτες και καρφώνοντας τες στις ελεύθερες υποδοχές πάνω στην motherboard σας. Προσοχή όμως, θα πρέπει οι κάρτες αυτές να είναι της ίδια χωρητικότητας με την αρχική σας. Κάρτες μνήμης που δεν έχουν την ίδια χωρητικότητα σε GB, δεν εργάζονται σωστά και μάλλον προβλήματα θα προκαλέσουν. Κάποιοι τεχνικοί υπολογιστών μάλιστα θα σας συστήσουν να αγοράσετε όχι μόνο ίδια χωρητικότητα αλλά και την ίδια ακριβώς μάρκα και μοντέλο.

Η παραπάνω συμβουλή ισχύει και για υπολογιστές που έχουν ξεχωριστές κάρτες γραφικών NVIDIA ή AMD. Εάν επιμένετε να κρατήσετε τον υπολογιστής σας με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που διαθέτει, τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η χρήση gaming σε αυτού του είδους τους υπολογιστές απαιτούν πιθανώς περισσότερη μνήμη RAM.

Οι ξεχωριστές κάρτες γραφικών έχουν τη δική τους βίντεο μνήμη RAM (VRAM) για τον εαυτό τους. Onboard γραφικά, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν ένα μέρος της μνήμης RAM του συστήματός σας. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα μνήμης RAM σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απόδοση, και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείτε περισσότερα GB.

Άρθρο της Intel αναφέρει ότι το μέγιστο ποσό της μνήμης που μπορούν να παρακρατήσουν τα γραφικά είναι περίπου 1.8GB. Έτσι, αν σκοπεύετε να παίζετε σύγχρονα PC παιχνίδια με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, μπορεί να χρειαστείτε στην πραγματικότητα περισσότερη από 8GB.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους τους χρήστες και απαιτήσεις. Εάν θέλετε να εκτελέσετε μια δέσμη εικονικών μηχανών, ενώ ταυτόχρονα θα παίζετε ένα παιχνίδι με υψηλές ρυθμίσεις γραφικών, θα χρειαστείτε σίγουρα περισσότερο από 16GB μνήμης RAM. Αλλά, αν γενικά τα παιχνίδια είναι το πιο απαιτητικό πράγμα που κάνετε στον υπολογιστή σας, τότε τα 8GB είναι το σωστό νούμερο και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προχωρήσετε στα 16GB.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).