Το FakeUpdates συνεχίζει να διευκολύνει τις επιθέσεις ransomware, ενώ οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενισχύουν τις δυνατότητές τους με τεχνικές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Check Point® Software Technologies Ltd. εταιρεία κυβερνοασφάλειας, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Ιανουάριο του 2025, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το FakeUpdates εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή στο κυβερνοχώρο, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση επιθέσεων ransomware.
Μια πρόσφατη έρευνα από ερευνητές ασφαλείας αποκάλυψε ότι μια θυγατρική του RansomHub χρησιμοποιούσε μια κερκόπορτα βασισμένη στην Python για να διατηρεί μόνιμη πρόσβαση και να αναπτύσσει ransomware σε διάφορα δίκτυα. Εγκατεστημένο λίγο μετά την αρχική πρόσβαση που απέκτησε το FakeUpdates, αυτό το backdoor επέδειξε προηγμένες τεχνικές συσκότισης μαζί με μοτίβα κωδικοποίησης που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη. Η επίθεση περιλάμβανε πλευρική μετακίνηση μέσω του πρωτοκόλλου απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP) και καθιέρωσε συνεχή πρόσβαση με τη δημιουργία προγραμματισμένων εργασιών.
Η Maya Horowitz, VP of Research στην Check Point Software, σχολίασε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει το τοπίο των κυβερνοαπειλών, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εξελίσσουν ταχύτατα τις μεθόδους τους, αξιοποιώντας τη για να αυτοματοποιήσουν και να κλιμακώσουν τις τακτικές τους και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους. Για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά αυτές τις απειλές, οι οργανισμοί πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις παραδοσιακές άμυνες και να υιοθετήσουν προληπτικά, προσαρμοστικά μέτρα ασφαλείας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που προβλέπουν τους αναδυόμενους κινδύνους».
Table of Contents
Top Malware Families
Τα βέλη αφορούν την αλλαγή στην κατάταξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
-
↔ FakeUpdates – Το FakeUpdates (AKA SocGholish) είναι κακόβουλο λογισμικό λήψης που ανακαλύφθηκε αρχικά το 2018. Διαδίδεται μέσω drive–by λήψεων σε συμβιβασμένους ή κακόβουλους ιστότοπους, προτρέποντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν μια ψεύτικη ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης. Το κακόβουλο λογισμικό FakeUpdates συνδέεται με τη ρωσική ομάδα hacking, Evil Corp και χρησιμοποιείται για την παράδοση δευτερευόντων ωφέλιμων φορτίων μετά την αρχική μόλυνση.
-
↑ Formbook – Το Formbook, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016, είναι ένα κακόβουλο λογισμικό infostealer που στοχεύει κυρίως συστήματα Windows. Το κακόβουλο λογισμικό συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, συλλέγει στιγμιότυπα οθόνης, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάσει και να εκτελέσει πρόσθετα ωφέλιμα φορτία. Εξαπλώνεται μέσω εκστρατειών phishing, κακόβουλων συνημμένων email και εκτεθειμένων ιστότοπων, συχνά μεταμφιεσμένων ως νόμιμα αρχεία.
-
↑ Remcos – Το Remcos είναι ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2016. Διαδίδεται συχνά μέσω κακόβουλων εγγράφων σε εκστρατείες phishing. Παρακάμπτει τους μηχανισμούς ασφαλείας των Windows, όπως το UAC, και εκτελεί κακόβουλο λογισμικό με αυξημένα προνόμια, καθιστώντας το ένα ευέλικτο εργαλείο για τους φορείς απειλών.
Top Mobile Malware
-
↔ Anubis –Το Anubis είναι ένα ευέλικτο τραπεζικό trojan που προέρχεται από συσκευές Android, με δυνατότητες όπως παράκαμψη του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), keylogging, ηχογράφηση ήχου και λειτουργίες ransomware.
-
↑ AhMyth –Το AhMyth είναι ένα trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που στοχεύει σε συσκευές Android, μεταμφιεσμένο σε νόμιμες εφαρμογές. Αποκτά εκτεταμένα δικαιώματα για να αποκρύπτει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά διαπιστευτήρια και κωδικούς MFA.
-
↓ Necro –Το Necro είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα λήψης Android που ανακτά και εκτελεί επιβλαβή συστατικά με βάση τις εντολές των δημιουργών του.
Top-Attacked Industries Globally
-
Εκπαίδευση
-
Κυβέρνηση
-
Τηλεπικοινωνίες
Top Ransomware Groups
Βάσει των στοιχείων από ιστότοπους «ντροπής» ransomware, η Clop είναι η πιο διαδεδομένη ομάδα ransomware, υπεύθυνη για το 10% των δημοσιευμένων επιθέσεων, ακολουθούμενη από τη FunkSec με 8% και τη RansomHub με 7%.
-
Clop –Το Clop είναι ένα στέλεχος ransomware, ενεργό από το 2019, που στοχεύει βιομηχανίες παγκοσμίως. Χρησιμοποιεί «διπλό εκβιασμό», απειλώντας με διαρροή κλεμμένων δεδομένων, εκτός αν καταβληθούν λύτρα.
-
FunkSec –Το FunkSec είναι μια αναδυόμενη ομάδα ransomware που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2024, με έναν ιστότοπο διαρροής δεδομένων που συνδυάζει περιστατικά ransomware με παραβιάσεις δεδομένων.
-
RansomHub –Το RansomHub είναι μια επιχείρηση Ransomware–as–a–Service (RaaS) που εμφανίστηκε ως μια αναβαθμισμένη έκδοση του ransomware Knight. Έχει αποκτήσει φήμη για τη στόχευση περιβαλλόντων Windows, macOS, Linux και VMware ESXi.
Για τον πλήρη Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών του Ιανουαρίου 2025 και πρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Check Point Blog.