Με αφορμή την Ημέρα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η Check Point Software Technologies Ltd, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της προς τους νέους, όσον αφορά στις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η Ημέρα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, καθώς ένα τόσο μεγάλο μέρος της εργασίας και της διδασκαλίας βασίζεται πλέον σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που επιλέγει ένας νέος, είτε πρόκειται για πολυτεχνικές σχολές είτε για επιχειρηματικές, δεν υπάρχει τρόπος οι μαθητές να προχωρήσουν αν δεν “αγκαλιάσουν” την τεχνολογία. Ωστόσο, είναι αυτή η επίδραση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, που επιφέρει παράλληλα κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων. Στην Ελλάδα, όλοι οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 813 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως τους τελευταίους έξι μήνες.
Ακολούθως, η Check Point Software παρουσιάζει τις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τι οποίες πρέπει να έχει κάθε μαθητής, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει:
- Κυβερνοασφάλεια στα δημοτικά σχολεία: Οι ειδικοί προτείνουν την ηλικία των 10 ετών ως την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Σε αυτό το στάδιο, οι πιο χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
- Γνώσεις κατά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αυτή η ηλικιακή ομάδα πρέπει να μάθει τις πιο κοινές απειλές και κινδύνους στον κυβερνοχώρο στο διαδίκτυο, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και πώς να εντοπίσει ένα ύποπτο email ή κείμενο, κλοπή λογαριασμού, κακόβουλο λογισμικό, ransomware και τα σημάδια τους. Μετά από αυτό, είναι επίσης δυνατό να εισαχθεί και να εμβαθύνει στη γνώση βασικών εννοιών όπως σφάλματα, ευπάθειες, εκμεταλλεύσεις ή ανθρώπινη αποτυχία, καθώς και εξελιγμένη κοινωνική μηχανική – τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς το χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
- Ανώτατη Εκπαίδευση: Είτε πρόκειται για πανεπιστημιακό πτυχίο είτε για κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης, σε αυτό το στάδιο ένας φοιτητής επικεντρώνεται στο αντικείμενο στο οποίο θέλει να εξειδικευτεί και να αναπτυχθεί για την επαγγελματική του ζωή. Μαθήματα όπως η μηχανική υπολογιστών, οι τηλεπικοινωνίες, ένα πτυχίο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή η επιστήμη των υπολογιστών είναι αυτά που θα επεκτείνουν τη γνώση πέρα από αυτά που μαθεύτηκαν στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά. Μετά την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν πάντα να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες με μαθήματα ή μεταπτυχιακά.
“Η εκπαίδευση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς δεν είναι μόνο χρήσιμη για τους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, αλλά ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή όλων. Όλα ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο και κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε θα ενέχει κινδύνους τόσο στην εργασία μας όσο και στην ιδιωτική μας ζωή”, εξηγεί η Κωνσταντίνα Κούκου Channel Account Manager & Evangelist, Check Point Software Technologies.
“Τα σημερινά παιδιά είναι γεννημένα μέσα στην τεχνολογία, οπότε ας τους δώσουμε τα εργαλεία για να αισθάνονται ασφαλή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους”.