Τεχνητό γραφένιο με υπογραφή από Ελληνίδα φυσικό

Τεχνητό γραφένιο, που έχει τη δυνατότητα να φέρει μια μελλοντική τεχνολογική επανάσταση, αναπτύσσουν ήδη ερευνητές στο εξωτερικό, με τη συμβολή ελληνίδας φυσικού.

Το τεχνητό γραφένιο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες, μικρότερες και ελαφρύτερες ηλεκτρονικές και οπτικές συσκευές διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων καλύτερων φωτοβολταϊκών, και λαμπτήρων LED.

graphene
Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004, θεωρείται επαναστατικό υλικό και αποτελείται από ένα εξαγωνικό επίπεδο πλέγμα (σαν κερήθρα μελισσών) ατόμων άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ευτέρπη Καλεσάκη του πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου (Ερευνητική Μονάδα Φυσικής και Επιστήμης των Υλικών), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό « Review X», για πρώτη φορά κατάφεραν να παράγουν τεχνητό γραφένιο με τη χρήση παραδοσιακών υλικών ημιαγωγών.

Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004, θεωρείται επαναστατικό υλικό και αποτελείται από ένα εξαγωνικό επίπεδο πλέγμα (σαν κερήθρα μελισσών) ατόμων άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου. Είναι ένα πολύ ισχυρό, εύκαμπτο, διάφανο και ημιαγωγικό υλικό με τεράστιο δυναμικό για ποικίλες εφαρμογές.

Το τεχνητό γραφένιο έχει την ίδια εξαγωνική δομή με το κανονικό γραφένιο, αλλά αντί για άτομα άνθρακα, περιλαμβάνει ημιαγωγικά κρύσταλλα πάχους έως δέκα νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Το υλικό είναι δυνατό να αποκτήσει διάφορες ιδιότητες, ανάλογα με τις διαφορές στο μέγεθος, στο σχήμα και στη χημική σύνθεση των νανοκρυστάλλων που περιέχει.

Το εν λόγω πολλά υποσχόμενο υλικό αναπτύσσεται σε του πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, του γαλλικού Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής, Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας (ΙΕΜΝ) στη Λιλ (με το οποίο επίσης συνεργάζεται η Ευτέρπη Καλεσάκη), των ολλανδικών Ινστιτούτων Επιστήμης Νανοϋλικών και Θεωρητικής Φυσικής του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, καθώς και του γερμανικού Ινστιτούτου Φυσικής Πολύπλοκων Συστημάτων Μαξ Πλανκ στη Δρέσδη.

«Αυτά τα αυτό- οργανούμενα ημιαγωγικά νανοκρύσταλλα με εξαγωνική επίπεδη δομή αναδύονται ως μια νέα κατηγορία συστημάτων με μεγάλο δυναμικό», δήλωσε η κ. Καλεσάκη.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια αποφοίτησε το από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου το 2012 πήρε το διδακτορικό της.

Πηγή: naftemporiki.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).