Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο παγκόσμιας επιχείρησης, συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Internet
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο στοχευμένων πολύμηνων ερευνών, συμμετέχοντας σε παγκόσμια επιχείρηση για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων, ταυτοποίησε την εμπλοκή και σχημάτισε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 36 και 21 ετών, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Internet.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας επιχείρησης, διενεργήθηκαν διαδικτυακές έρευνες, σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, κατά τον διαδικτυακό έλεγχο και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης βρέθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών του διαδικτύου εντός της Ελληνικής επικράτειας, που κατείχαν και είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων (οπτικοακουστικό υλικό-video).
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άμεσα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και ταυτοποίησε ηλεκτρονικό ίχνος σε σύνδεση Internet, που αντιστοιχούσε στον 36χρονο.
Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετέβη στις 10-11-2015 στην οικία του 36χρονου και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, διεξήγαγε νομότυπη έρευνα στα ψηφιακά μέσα που κατείχε. Από τον επιτόπιο έλεγχο, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 36χρονου στις καταγγελλόμενες πράξεις και βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία με σκληρότατο οπτικοακουστικό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, τα οποία αναπαριστούσαν ανήλικα παιδιά, ηλικίας έως και έξι (6) ετών περίπου, σε σεξουαλικές πράξεις με ενήλικες, καθώς επίσης και σε σεξουαλικές πράξεις με ζώα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), που θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Στη δεύτερη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που εδρεύει στις Η.Π.Α., ότι χρήστες του διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας, κάνοντας χρήση τριάντα (30) ηλεκτρονικών ιχνών, διαπιστώθηκε ότι κατέχουν και έχουν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άμεσα διεξήχθη ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων και ταυτοποίησε πλήθος ηλεκτρονικών ιχνών σε σύνδεση Internet, που αντιστοιχούσε στον 21χρονο.
Σε έρευνα που έγινε χθες (12-11-2015) στην οικία του 21χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) σκληροί δίσκοι (δύο εσωτερικοί και ένας εξωτερικός), καθώς και εξωτερικό μέσα αποθήκευσης δεδομένων ( USB ).
Από τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν περίπου πενήντα (50.000) χιλιάδες αρχεία με «σκληρό» οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες – βίντεο) παιδικής πορνογραφίας, που αναπαριστούσαν σεξουαλικές πράξεις ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) ετών, είτε με έτερους ανήλικους είτε με ενήλικους.
Επιπλέον, ανευρέθηκε εγκατεστημένο ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου ο 21χρονος είχε πρόσφορο προς θέαση υλικό πορνογραφίας ανηλίκων προς χρήστες συγκεκριμένης ιστοσελίδας και το οποίο του παρείχε τη δυνατότητα να κρατάει είτε στιγμιαίες απεικονίσεις (print screens) είτε βίντεο από τους τυχαίους χρήστες, που συνδέονταν μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν και στις δύο περιπτώσεις, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους εξέταση.
Οι δύο ημεδαποί, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά: 11188
· Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
· Μέσω twitter: @CyberAlertGR