Internet: η αξιοπιστία, τα hoax και η τρέλα της επίδειξης

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης σας στο internet, θα έχετε πέσει πάνω σε αποφθέγματα, γνωμικά, και διάφορα άλλα. Ειδικά στο Facebook, υπάρχουν πάρα πολλά, ανεβασμένα για διάφορους λόγους.

sheeps internet internet  internet

Ίσως δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε την ψυχοσύνθεση των χρηστών του Facebook, αλλά καλό θα ήταν να αναφέρουμε ένα δύο από τους λόγους που οι άνθρωποι ανεβάζουν γνωμικά κά. μαργαριτάρια στο κοινωνικό δίκτυο.

Μερικοί θέλουν να εντυπωσιάσουν με το “βάθος” τους και τις γνώσεις τους, άλλοι πάλι ανεβάζουν αποφθέγματα γιατί μέσα σε αυτά συνάντησαν ένα κομμάτι του εαυτού τους και θέλουν να το μοιραστούν με τους φίλους τους. Όπως και αν το κάνουμε όμως κάθε τι που ανεβαίνει στο Facebook, είναι μια έκθεση αυτού που το ανεβάζει. Όποιο και αν είναι το συμπέρασμα ή η ταμπέλα (που βγάζουν ή βάζουν οι άλλοι) θετική ή αρνητική, η έκθεση παραμένει έκθεση.

Μέσα σε αυτή την τρέλα επίδειξης λοιπόν συναντήσαμε το παρακάτω γνωμικό που περιγράφει με πολύ λίγα λόγια αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο:

“The problem with internet quotes is that you can’t always depend on their accuracy” – Abraham Lincoln, 1864.

Στα Ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει

“Το πρόβλημα με τα γνωμικά του internet είναι ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ακρίβεια τους” – Abraham Lincoln, 1864.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για αυτό καθώς θεωρούμε ότι καταλάβατε. Έτσι όμως μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο χιλιάδων μαργαριταριών, που κοσμούν Timelines. Φυσικά οι Copycats που το δημοσίευσαν, μετά το πρώτο άγχος που προκαλεί ή ιδέα “πολύ ωραίο, να προλάβω να το δημοσιεύσω πρώτος,” αισθάνονται και πολύ περήφανοι για την ανάρτηση τους.

Καλά όλα αυτά, και βέβαια αν έχετε πολλούς “φίλους” μπορεί και να είναι καθημερινό φαινόμενο. Τι συμβαίνει όμως με τις ιστοσελίδες που μεταδίδουν γεγονότα χωρίς να τα διασταυρώνουν;

Μάλλον αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω δεν θα σας αρέσουν, καθώς περιέχουν προσωπική ευθύνη. Αν πάλι σας αρέσουν, χαιρόμαστε που μας διαβάζετε.

Δεν φταίνε οι ιστοσελίδες. Αυτές πολύ απλά κάνουν την δουλειά τους, και η δουλειά τους δεν άλλη από την συλλογή κλικς. Υπάρχουν αρκετές “επιτυχημένες” ιστοσελίδες με breaking news που κάνουν πραγματικό πάταγο, μέχρι να γίνει η διασταύρωση του γεγονότος. Έχετε δει σελίδες να χρησιμοποιούν παράθυρα απόκρυψης περιεχομένου, ζητώντας εκβιαστικά likes.

Δεν φταίνε αυτές. Την δύναμη τη δίνει το κοινό τους, οι αναγνώστες τους. Η ποιότητα του αναγνωστικού κοινού όμως είναι ανάλογη με την ποιότητα του Site. Αν η τρέλα της επίδειξης που περιγράψαμε παραπάνω είναι το μοναδικό κίνητρο κάποιου αναγνώστη, τότε αυτές οι ιστοσελίδες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για την ποιότητα του διαδικτυακού κοινού της Ελλάδας, καθώς ο αριθμός των εν λόγω ιστοσελίδων, είναι αρκετά μεγάλος.

Αν αυτό το άρθρο δεν σας άρεσε, σας ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση.

Σχετικό: Ο πόλεμος των κλικς και τα κορόιδα

ΥΓ.: Μπορείτε να κατεβάσετε το Wallpaper από εδώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).