iPhone vs Android : Αξίζει να κάνετε την μετάβαση;

Σκέφτεστε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να αλλάξετε στρατόπεδο στα κινητά τηλέφωνα; Δείτε τις πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν θέλετε να μεταβείτε από iPhone σε Android και το αντίστροφο.

phones school

Ο Γιώργος έκανε την στροφή και γιαυτό θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί σας, στο άρθρο “Γιατί άλλαξα το iPhone με Android“. Οι φίλοι μας και αναγνώστες κατέθεσαν τις απόψεις τους στα σχόλια του άρθρου στο site μας, αλλά και στα social media, οι οποίες διέφεραν αναλόγως του τι κουβαλούν καθημερινώς επάνω τους.

Έχετε διαβάσει χιλιάδες άρθρα, έχετε δει άπειρες κριτικές και τελικά αποφασίσατε υπέρ του ενός ή τους άλλου κινητού. Όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε κινητό και πλατφόρμα έρχεται με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να δείτε τι μπορείτε να περιμένετε ρεαλιστικά όταν μεταβείτε σε διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που έχετε συνηθίσει.

Αρχική τιμή κτήσης

Ξεκινάμε από αυτό που ενδιαφέρει σχεδόν όλον τον κόσμο. Από την τσέπη του. Ενώ τα iPhone συνήθως ξεκινούν από 950 ευρώ (μιλάμε πάντα για τα τελευταία μοντέλα), τα τηλέφωνα Android είναι διαθέσιμα από όποιο σημείο τιμής εξυπηρετεί τον καθένα (και πάλι για τα τελευταία μοντέλα).

Ομολογουμένως, υπάρχει η σειρά iPhone SE που είναι πιο προσιτή, αλλά είναι νάνος όσον αφορά τις προδιαγραφές, τα χαρακτηριστικά και τη σχεδίαση σε σύγκριση με τηλέφωνα μεσαίας κατηγορίας Android με παρόμοια τιμή.

Και εδώ μιλάμε για αρχική τιμή κτήσης. Όχι για τελικό κοστολόγιο. Τα τηλέφωνα Android μεσαίας κατηγορίας σταματάνε να έχουν αναβαθμίσεις στο λειτουργικό τους στα (πάνω – κάτω) 4 χρόνια. Δηλαδή ανά τέσσερα χρόνια θα χρειαστείτε άλλο τηλέφωνο αν θέλετε να συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Τα iPhone έχουν αναβαθμίσεις ακόμα και μετά από οκτώ ή και παραπάνω χρόνια, που σημαίνει ότι σε θέμα ασφάλειας η τιμή για δύο Android είναι ισάξια με την τιμή ενός iPhone. Αυτό όμως με την λογική ότι δεν το έχετε καταστρέψει λόγω χρήσης ή ότι αρκείστε ακόμα με τα χαρακτηριστικά των τηλεφώνων μίας δεκαετίας πίσω.

Εδώ η ζυγαριά είναι του κάθε χρήστη και δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρα νικηφόρα μεριά.

Διαφορετικές Υπηρεσίες

service png 2

Άλλη πλατφόρμα, άλλη λογική, άλλες συνήθειες. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος αλλάζει πλατφόρμα θα χρειαστεί πολύ χρόνο μέχρι να ξαναβρεί τα πατήματά του. Αυτό ισχύει παντού.

Στην αλλαγή από Windows σε Linux, από Android σε iPhone, ακόμα και από Chrome σε Firefox.

Όταν αλλάζετε σε Android, θα δυσκολευτείτε να αφήσετε τις εφαρμογές της Apple που έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε στο iPhone, ειδικά το iMessage και το FaceTime. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνετε αν έχετε εγγραφεί σε υπηρεσίες της Apple όπως το Apple TV+, το Apple Arcade, το Apple Music και το Apple Fitness+.

Ως νέος χρήστης Android, θα το βρείτε μάλλον απογοητευτικό το γεγονός ότι, αν και έχετε περισσότερη ελευθερία τώρα, το οικοσύστημα του Android είναι λίγο ακατάστατο και διάσπαρτο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να πάτε για όλες τις τεχνολογικές σας ανάγκες, μεγάλος πόνος για χρήστες που δεν γνωρίζουν την τεχνολογία.

Εφαρμογές και δυνατότητες

applications

Ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε αμέσως μετά τη μετάβαση από iPhone σε Android είναι ότι στο Android υπάρχουν πολύ περισσότερες εφαρμογές και λειτουργίες εδώ από ό,τι στο iOS.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα iPhone (και τα προϊόντα Apple γενικά) δίνουν προτεραιότητα στην απλότητα και τη χρηστικότητα, ενώ τα τηλέφωνα Android δίνουν προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και τη χρησιμότητα.

Θα βρείτε λειτουργίες στο Android που ποτέ δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε. Oι διάφοροι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης ένα δικό τους προσαρμοσμένο “skin” πάνω από το λειτουργικό σύστημα Android για να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους από άλλες μάρκες.

Για παράδειγμα, μερικές από τις καλύτερες δυνατότητες στα τηλέφωνα Samsung είναι τα Edge Panels, Secure Folder και Modes and Routines. Τα τηλέφωνα Pixel διαθέτουν Magic Eraser, Photo Unblur και Screen. Δεν θα τα βρείτε σε άλλες συσκευές Android.

Τα iPhone είναι μονοσήμαντα συνδεδεμένα με την Apple και θα λέγαμε ότι είναι ένα πιο “κλειστό” λειτουργικό σύστημα.

Διαφημίσεις και Bloatware

bloatware

Αν μεταβείτε σε ένα τηλέφωνο Android σύντομα θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν δυστυχώς περισσότερες εφαρμογές bloatware και διαφημίσεις εντός του συστήματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για βαρύτερες παραλλαγές Android, όπως το One UI της Samsung ή το MIUI της .

Για να είμαστε δίκαιοι, μπορείτε να διαγράψετε αυτές τις προεγκατεστημένες εφαρμογές από το τηλέφωνό σας και να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις συστήματος, αλλά το να τις έχετε εκεί στην πρώτη θέση είναι μια ενόχληση που δεν θα θέλατε να αντιμετωπίσετε.

Φόρτιση

Ένας τομέας όπου τα iPhone δεν έχουν σημειώσει πρόοδο εδώ και πολύ καιρό είναι οι ταχύτητες φόρτισης. Ενώ οι κατασκευαστές Android σήμερα προσφέρουν τρελά γρήγορες ταχύτητες όπως 65W, 100W ή ακόμα υψηλότερες, τα iPhone εξακολουθούν να είναι κολλημένα κάτω από 30W.

Αυτό σημαίνει ότι τα iPhone χρειάζονται περίπου μιάμιση έως δύο ώρες για να φορτιστούν πλήρως, αλλά ορισμένα τηλέφωνα Android μπορούν να το κάνουν σε μόλις περίπου 9 λεπτά!

Σύνδεση με τα Windows

windows 12 bb

Η σύνδεση του κινητού με ένα υπολογιστή, σάς παρέχει πρόσβαση στις εφαρμογές και τις του τηλεφώνου σας στον υπολογιστή σας, να μοιράζεστε αρχεία μεταξύ των δύο συσκευών, να διαβάζετε και να απαντάτε σε μηνύματα, να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις και να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε ειδοποιήσεις.

Αυτές οι δυνατότητες δεν είναι αμελητέες, καθώς αυξάνουν την παραγωγικότητά σας, την ευχρηστία των συσκευών σας και σας παρέχουν .

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα Apple MacBook δεν παίζουν καλά με το Android και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο στην παραγωγικότητα.

Αν διαθέτετε ένα υπολογιστή Windows τότε το Android σας δίνει ένα επιπρόσθετο νόημα στην ζωή σας. Αν έχετε ένα Mac τότε το iPhone σας ταιριάζει καλύτερα.

Επίσης μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα τηλέφωνο Android με τον υπολογιστή Windows χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Microsoft Phone Link.

Περισσότεροι λογαριασμοί

Ένα ενοχλητικό πράγμα για το Android είναι ότι πρέπει να διαχειρίζεστε περισσότερους λογαριασμούς. Εκτός από το να έχετε ένα λογαριασμό Google, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό με τον κατασκευαστή από τον οποίο αγοράζετε το τηλέφωνο (Xiaomi, Sumsumg κλπ).

Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας και τη χρήση των υπηρεσιών Find My Device (εκτός εάν αγοράζετε τηλέφωνο Google Pixel).

Αυτό είναι ακόμη χειρότερο όταν αγοράζετε ένα τηλέφωνο Galaxy, επειδή η Samsung αναθέτει ορισμένες από τις απαιτήσεις αποθήκευσης cloud στη Microsoft για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των φωτογραφιών, των βίντεο και των αρχείων σας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να έχετε έναν λογαριασμό Google, έναν λογαριασμό Samsung και έναν λογαριασμό Microsoft. Εφιάλτης όντως.

Σφάλματα λειτουργικού

windows computer laptop error boot bios uefi

Ένα άλλο παράπονο με το Android είναι ότι τα σφάλματα λογισμικού συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διορθωθούν από ό,τι στα iPhone.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με το Android που είναι ανοιχτού κώδικα, το iOS είναι ιδιόκτητο λογισμικό που δίνει στην Apple πλήρη έλεγχο του λογισμικού που εκτελείται σε iPhone. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να εντοπίζει γρήγορα σφάλματα και να αναπτύξει μια ενημέρωση κώδικα για να τα διορθώσει.

Επίσης, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα Android έρχονται σε προσαρμοσμένες εκδόσεις, είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρείτε και να διορθώσετε σφάλματα, καθώς πρέπει να καταλάβετε εάν το πρόβλημα είναι με το ίδιο το Android ή το skin που έχετε βάλει πάνω του. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι ενημερώσεις λογισμικού γενικά είναι πιο αργές στα τηλέφωνα Android.

Δυνατότητα ελέγχου

Command Control

Το Android σάς προσφέρει περισσότερο έλεγχο στη συσκευή σας από ότι το iPhone και αυτό θα το παρατηρήσετε με πολλούς τρόπους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες επιλογές για προσαρμογή, περισσότερα εργαλεία για πολλαπλές εργασίες και περισσότεροι τρόποι διαχείρισης του αποθηκευτικού σας χώρου.

Ως χρήστης Android, θα εκτιμήσετε την καλύτερη διαχείριση αρχείων και τη δυνατότητα αναγκαστικής διακοπής εφαρμογών και εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης τους.

Aξεσουάρ

game headset headphone

Δεδομένου ότι η Apple κυκλοφορεί μόνο μερικά μοντέλα iPhone σε ένα χρόνο και δεν αλλάζει πολύ τη σχεδίαση με κάθε γενιά, οι εταιρείες βρίσκουν ευκολότερο να κατασκευάζουν αξεσουάρ όπως θήκες, βάσεις, ασύρματους φορτιστές, βάσεις αυτοκινήτου και άλλα για το iPhone.

Συγκριτικά, υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα τηλεφώνων Android που κυκλοφορούν μέσα σε ένα χρόνο και έτσι οι εταιρείες δυσκολεύονται να τα παρακολουθήσουν όλα, πόσο μάλλον να κατασκευάσουν αξεσουάρ για αυτά.

Επισκευή

Μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων η ζυγαριά εδώ είναι υπέρ του Android. Με πάρα πολλές εταιρείες να κατασκευάζουν συσκευές που συναγωνίζονται μεταξύ τους στις πωλήσεις οι συσκευές Android έχουν φτηνά ανταλλακτικά, γνήσια και imitation, και η εργασία αντικατάστασης κυμαίνεται σε σχετικά λογικά επίπεδα.

Μπορείτε να επισκευάσετε ένα iPhone χωρίς να ξοδέψετε ένα σκασμό χρήματα; Η απάντηση είναι ΟΧΙ αν και το κίνημα Right to Repair προσπαθεί να κάνει βήματα με την Apple.

Συμπερασματικά
Είτε έχετε επιλέξει το iPhone, είτε το Android, το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε και τι αυτός έχει συνηθίσει, θα πάρετε και την ανάλογη απάντηση.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην ψάχνετε για το “τέλειο” κινητό αλλά για αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα εσάς.

Άλλωστε είναι εντελώς προσωπική .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).