IQAir αναπνέουμε δηλητήρια Δείτε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας

Μόνο επτά χώρες πληρούν ένα διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα, με τη θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνεται κατά τόπους λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

air pollution

Από 134 και περιοχές που ερευνήθηκαν στην έκθεση, μόνο επτά – η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία – πληρούν το κατευθυντήριο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που αποβάλλονται από αυτοκίνητα και βιομηχανικές διεργασίες.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν αυτό το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά υγείας και θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.

Αν και ο αέρας του κόσμου είναι γενικά πολύ πιο καθαρός από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Η πιο μολυσμένη χώρα, το Πακιστάν, έχει επίπεδα PM2,5 πάνω από 14 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα του ΠΟΥ, σύμφωνα με την έκθεση IQAir, με την Ινδία, το Τατζικιστάν και την Μπουρκίνα Φάσο να βρίσκονται στις επόμενες πιο μολυσμένες χώρες.

Αλλά ακόμη και στις πλούσιες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν επαρκεί. Ο Καναδάς, που από καιρό θεωρούνταν ότι έχει τον πιο καθαρό αέρα στον δυτικό κόσμο, έγινε ο χειρότερος για τα PM2,5 πέρυσι λόγω των πυρκαγιών ρεκόρ που κατέστρεψαν τη χώρα, εκτοξεύοντας τοξικές ακτίνες σε όλη τη χώρα και στις ΗΠΑ.

Στην , εν τω μεταξύ, οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα χαλάρωσαν πέρυσι από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο της πανδημίας , με την έκθεση να διαπιστώνει αύξηση 6,5% στα επίπεδα του PM2,5.

Η πιο μολυσμένη αστική περιοχή στον κόσμο πέρυσι ήταν το Begusarai στην Ινδία, σύμφωνα με την έκτη ετήσια έκθεση της IQAir, με την Ινδία να φιλοξενεί τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδιαίτερα των χωρών της Αφρικής, δεν διαθέτει αξιόπιστες μετρήσεις ποιότητας του αέρα.

Ο ΠΟΥ μείωσε την κατευθυντήρια γραμμή του για τα “ασφαλή” επίπεδα του PM2,5 το 2021 σε πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αλλά ακόμη και αυτή η πιο αυστηρή οδηγία μπορεί να μην καλύπτει πλήρως τον κίνδυνο της ύπουλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από Αμερικανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές επίπεδο για το PM2,5, αφού ακόμη και οι μικρότερες εκθέσεις συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών σε καρδιακές παθήσεις και άσθμα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).