Είναι επικίνδυνος ο σύνδεσμος (link) που περιέχεται σε ένα email, που λάβατε από φίλο ή κάποιον άγνωστο; Δεν έχει σημασία από που προέρχεται καλό θα ήταν να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους αφού δεν γνωρίζετε πού θα σας οδηγήσουν.
Ένα ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα προβλήματα ασφαλείας αυτές τις μέρες είναι το ransomware, το οποίο συχνά διαδίδεται από άτομα που κάνουν κλικ χωρίς να σκεφτούν σε επικίνδυνους συνδέσμους, που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικά δίκτυα, κάποιον messenger και άλλα εργαλεία συνομιλιών.
Αν και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για όλες τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, δεν βλάπτει να έχετε λίγη βοήθεια. Ακολουθούν διάφορα εργαλεία για να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής.
Table of Contents
Τι πρέπει να κάνει ένας Ελεγκτής Συνδέσμων
Υπάρχουν δύο τύποι URL:
- Μια κανονική διεύθυνση URL, που αρχίζει με www, ακολουθείται από το όνομα του ιστότοπου και τελειώνει σε .com ή σε κάποια άλλη κατάληξη domain.
- Μια συντομευμένη διεύθυνση URL, όπως η https://bit.ly/3xfQrlZ.
Δεν έχει σημασία αν ο σύνδεσμος που λάβατε είναι κάποιο URL τυπικού μήκους ή συντομευμένος. Εάν είναι επικίνδυνος με οποιονδήποτε τρόπο, ένα εργαλείο ελέγχου συνδέσμων θα πρέπει να σας προειδοποιήσει για αυτό. Εάν οι σύνδεσμοι μπορεί να σας οδηγήσουν σε κάποιο παραβιασμένο ιστότοπο, ο έλεγχος συνδέσμων θα σας το αναφέρει. Θα αναφέρουν επίσης links που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό, ransomware ή κάτι άλλο επικίνδυνο.
Οι παρακάτω σελίδες ελέγχου θα σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε την αλήθεια για επικίνδυνους συνδέσμους. Ελέγξτε το link σε περισσότερες από μια σελίδες ελέγχου για καλύτερα αποτελέσματα.
Norton Safe Web
Για να σαρώσετε μια διεύθυνση URL για κακόβουλο λογισμικό, απλώς επικολλήστε τη διεύθυνση URL στο πεδίο ελέγχου και κάντε κλικ στο κουμπί της αναζήτησης. Το Norton Safe Web θα εμφανίσει μια αξιολόγηση και κριτικές της κοινότητας για τον ιστότοπο.
Καθώς και ο έλεγχος συνδέσμων που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης. Το Norton Safe Web προσφέρει δύο επιπλέον εργαλεία:
ScanURL
Η ScanURL, είναι μια ανεξάρτητη σελίδα που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποβολές ερωτημάτων σύνδεσης μέσω μιας ασφαλούς σύνδεσης HTTPS. Αν και ο έλεγχος συνδέσμων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας εμφανίζει διαφημίσεις, τα αποτελέσματα είναι καλά.
Το ScanURL δημοσκοπεί το Google Safe Browsing Diagnostic, το PhishTank και το Web of Trust και παρέχει πληροφορίες από το αρχείο Whois του ιστότοπου που ζητήσατε. Τα αποτελέσματα που θα εμφανίσει συνοδεύονται από μια σύσταση της ScanURL.
PhishTank – Phishing Link Checker
Δεν εστιάζει σε κακόβουλο λογισμικό, αλλά σάς ειδοποιεί για ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος.
Μόλις δώσετε μια διεύθυνση URL που υποψιάζεστε ότι φιλοξενεί κάποια σελίδα phishing, το PhishTank θα το ελέγξει. Εάν ο σύνδεσμος βρίσκεται ήδη στην βάση δεδομένων του τότε θα λάβετε άμεσα αποτελέσματα. Διαφορετικά, ο ιστότοπος θα σας δώσει έναν αριθμό παρακολούθησης. Δυστυχώς, είναι δυσκολότερο να ελέγξετε έναν σύνδεσμο phishing από το να ελέγξετε αυτόματα links κακόβουλου λογισμικού…
Η PhishTank λειτουργεί από την OpenDNS. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στον ιστότοπο και να επαληθεύσει συνδέσμους που έχουν υποβληθεί από άλλους χρήστες.
Google Transparency Report
Η Google διαθέτει επίσης μια χρήσιμη υπηρεσία ελέγχου συνδέσμων. Στην υπηρεσία Google Transparency Report μπορείτε να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL που σας προβληματίζει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα δείτε τα αποτελέσματα για το εάν ο ιστότοπος είναι αξιόπιστος.
Ανιχνεύει links με κακόβουλο λογισμικό, και links που οδηγούν σε σελίδες phishing.
VirusTotal Safe Link Checker
Πρόκειται για ένα εργαλείο σάρωσης πολλαπλών λειτουργιών. Η VirusTotal αναλύει “ύποπτα αρχεία και διευθύνσεις URL προς διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού.” Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των σαρώσεων κοινοποιούνται στην διαδικτυακή κοινότητα ασφάλειας. Απλώς επισκεφτείτε τον ιστότοπο, αντιγράψτε τη διεύθυνση URL που σας απασχολεί και επικολλήστε την για να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση.
PSafe Dfndr Lab
Απλώς αντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL από ένα email, μια ιστοσελίδα, ή ένα άμεσο μήνυμα κ.λπ. στο εργαλείο αναζήτησης. Κάντε κλικ στο Check URL για να δείτε τα αποτελέσματα.
Εάν ο ιστότοπος βρεθεί στη βάση δεδομένων του PSafe Dfndr Lab, ο ιστότοπος θα δείξει αν μπορείτε ή όχι να τον εμπιστευτείτε. Εάν όχι, ή εάν ο ιστότοπος δεν βρεθεί, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί: “Εάν δεν είστε 100% σίγουροι για τη διεύθυνση URL ή τον ιστότοπο, δεν πρέπει να κάνετε κλικ.”
Σε αντίθεση με τους άλλους ελέγχους που αναφέρουμε παραπάνω, η PSafe Dfndr Lab χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό των “δυνητικά μη ασφαλών διευθύνσεων URL”. Επιπλέον, οι σύνδεσμοι διασταυρώνονται με ύποπτες διευθύνσεις URL από άλλους πόρους.
URLVoid
Τέλος, υπάρχει και η υπηρεσία URLVoid, που προσφέρει ένα εργαλείο που σας βοηθά να “εντοπίζετε δυνητικά κακόβουλους ιστότοπους”. Όπως και με τα άλλα εργαλεία, απλώς εισαγάγετε το ύποπτο URL και περιμένετε τον έλεγχο. Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση URL και το ιστορικό της.
Εάν πρέπει να σαρώσετε μια διεύθυνση IP, το URLVoid προσφέρει και μια συνοδευτική υπηρεσία, το IPVoid.
Οι παραπάνω υπηρεσίες θα σας λύσουν την περιέργεια αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. Αποφύγετε κάθε ύποπτο link, ακόμα κι αν φαίνεται σωστό. Χρησιμοποιείστε sandboxed περιβάλλον αν πρέπει να το ανοίξετε και sail safe.