Το βράδυ της Τετάρτης η NASA δημοσίευσε μια “δοκιμαστική” εικόνα από το James Webb Space Telescope που υποδηλώνει ότι οι προσεχείς επιστημονικές εικόνες και δεδομένα θα είναι θεαματικές.
Η διάθεση της δοκιμαστικής φωτογραφίας στο κοινό, για την οποία η NASA αναφέρει ότι είναι “από τις βαθύτερες εικόνες του Σύμπαντος που τραβήχτηκαν ποτέ”, μοιάζει να είναι εύκαμπτη σχεδόν επειδή πρόκειται για μια πολύ καλή μηχανική εικόνα.
Η διαστημική υπηρεσία τράβηξε την εικόνα στα τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας δοκιμής σταθερότητας του τηλεσκόπιου που είχε σκοπό να αποδείξει τις δυνατότητες του Fine Guidance Sensor που χρησιμοποιεί. Αυτό το όργανο βοηθά το James Webb Space Telescope να βρει και να κλειδώσει αστρονομικούς στόχους και κατασκευάστηκε από την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία.
“Η προκύπτουσα δοκιμαστική εικόνα έχει κάποιες αδρές ιδιότητες”, ανέφερε η NASA σε ένα δελτίο τύπου.
“Δεν έχει βελτιστοποιηθεί για να μπορούν να γίνουν μια επιστημονικές παρατηρήσεις. Αντίθετα, τα δεδομένα ελήφθησαν για να ελεγχθεί πόσο καλά θα μπορούσε το τηλεσκόπιο να παραμείνει κλειδωμένο σε έναν στόχο, για να ανακαλύψουμε τη δύναμη του τηλεσκοπίου. Ωστόσο η εικόνα διαθέτει μερικά χαρακτηριστικά από τις εικόνες που στέλνει το Webb. Τα φωτεινά αστέρια ξεχωρίζουν με τις έξι, μακριές, ευκρινώς καθορισμένες αιχμές περίθλασης– ένα φαινόμενο που οφείλεται στα εξάπλευρα τμήματα του καθρέφτη του Webb. Πέρα από τα αστέρια, οι γαλαξίες γεμίζουν σχεδόν ολόκληρο το φόντο.”
Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευση, οι πρώτες επιστημονικές εικόνες του σύμπαντος όπως δεν το έχουμε ξαναδεί θα κυκλοφορήσουν δημόσια σε πέντε ημέρες, ξεκινώντας στις 14:30 UTC (Ώρα Ελλάδας 5:30 μ.μ).