Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση για την ασφαλή, και αξιόπιστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η δήλωση, που υπογράφηκε από περίπου 60 έθνη στη Σύνοδο Κορυφής Δράσης AI στο Παρίσι, προέτρεψε τη διεθνή συνεργασία να εγγυηθεί την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας AI.
Η αποχή-απουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου από το ανακοινωθέν έχει εκπλήξει τους παγκόσμιους ηγέτες και τους CEO της βιομηχανίας τεχνολογίας. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης Trump, ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας: “Η κυβέρνηση Trump θα διασφαλίσει ότι τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, με αμερικανικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα chips”.
Η ομιλία του Vance ερμηνεύτηκε σαν μια μετατόπιση από την πολιτική της κυβέρνησης Biden, η οποία στο παρελθόν είχε αγκαλιάσει την παγκόσμια συνεργασία για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στη δήλωση, και συγκεκριμένα για το: “την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση του συντονισμού στη διεθνή διακυβέρνηση”.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανησύχησε επίσης, με μια κυβερνητική πηγή να αναφέρει ότι η γλώσσα της δήλωσης ήταν “πολύ περιοριστική”.
Αντίθετα, η Ευρώπη προσπαθεί να καταλάβει μεγαλύτερο χώρο στην δραστηριότητα της τεχνητής νοημοσύνης για να αποτρέψει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Διάσκεψη Κορυφής Δράσης AI δήλωσαν ότι θα επενδύσουν περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε συμπλέγματα υπολογιστών και κέντρα δεδομένων για να προωθήσουν τη δραστηριότητα τεχνητής νοημοσύνης της περιοχής.
Η άρνηση υπογραφής της δήλωσης έρχεται καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρώπης για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης θερμαίνεται. Η κυκλοφορία ενός φθηνού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης την περασμένη εβδομάδα από τη σχετικά νέα κινεζική DeepSeek προκάλεσε φρενίτιδα στη Silicon Valley.
Η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης “Πρώτα η Αμερική” για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Η δυσπιστία του Vance για τη συνεργασία με “αυταρχικά καθεστώτα”, τροφοδοτεί τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για το μέλλον της τεχνολογίας AI.