Μετά από έξι χρόνια και εκατομμύρια μίλια ταξιδιού, η κάψουλα με δείγμα του αστεροειδούς Ριούγκου προσγειώθηκε στη Γη.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής (JAXA = Japan Aerospace Exploration Agency) ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της να φέρει ένα κομμάτι του αστεροειδούς Ριούγκου πίσω στη Γη. Μια κάψουλα που μεταφέρει το δείγμα αποσυνδέθηκε από το διαστημικό σκάφος Hyabusa2,όταν αυτό ήταν 130.000 μίλια από τη Γη, στη συνέχεια προσγειώθηκε με την βοήθεια ενός αλεξιπτώτου και ανακτήθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας το Σάββατο.
Σύμφωνα με μια έκθεση του NPR , αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εξετάσουν έναν δείγμα αστεροειδή που δεν έχει μετατραπεί ή καταστραφεί η δομή του, μέσω της καυτής διαδικασίας εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης. Δεδομένου ότι οι διαστημικοί βράχοι (όπως το Ryugu) είναι αυτοί που τελικά γίνονται πλανήτες, η ικανότητα μελέτης αυτού του δείγματος θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε η Γη και για την ίδια τη δημιουργία.
Το δείγμα βρίσκεται τώρα σε εργαστήριο στην Αυστραλία, όπου οι επιστήμονες έχουν ήδη εξαγάγει και μελετούν το αέριο που περιβάλλει την οργανική ύλη.
Αυτό το ανεκτίμητο δείγμα είναι πραγματικά μικρό: Ζυγίζει περίπου ένα γραμμάριο συνολικά. Ωστόσο, το μέγεθος δεν έχει πάντα σημασία. Η συλλογή είναι το αποτέλεσμα μιας εξαετούς αποστολής γύρω από το Ριούγκου, ενός αστεροειδούς πλάτους ενός μιλίου που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο ανάμεσα στη Γη και τον Άρη.
Η JAXA εκτόξευσε το Hyabusa2 το 2014. Στη συνέχεια πέρασε τριάμισι χρόνια σε τροχιά γύρω από τον ήλιο για να μπει στη θέση του. Έφτασε στο Ριούγκου το 2018 και έκανε δύο ταξίδια στην επιφάνεια του. Για να επιστρέψει το δείγμα, το Hyabusa2 έφτασε σε απόσταση 130.000 μιλίων από τη Γη και στη συνέχεια η κάψουλα αποσπάστηκε για να προσγειωθεί στην Αυστραλία. Το Hyabusa2 είναι τώρα στο δρόμο για έναν άλλο αστεροειδή. Καλό ταξίδι!