Κυκλοφορεί μια παράξενη δημοσίευση από το Reuters: Η Kaspersky Lab, δημοφιλής υπηρεσία ασφαλείας, φέρεται να αναπτύσσει ψεύτικα malware για πάνω από δέκα χρόνια για να βλάψει τους ανταγωνιστές της. Το λογισμικό ήταν/είναι ακίνδυνο, αλλά η Kaspersky είχε ανακαλύψει ένα τρόπο να ξεγελάει τους ανταγωνιστές της και να το θεωρούν επικίνδυνο.
Δύο πρώην εργαζόμενοι της Kaspersky δήλωσαν στο Reuters ότι η παράνομη επίθεση προοριζόταν αρχικά για να τιμωρήσει τους μικρότερους ανταγωνιστές της εταιρείας που “έκλεβαν” την τεχνολογία της.
Πως λειτουργούσε;
Η Κaspersky πρόσθετε σε εφαρμογές κώδικα που αν και φαινόταν επικίνδυνος δεν ήταν. Στη συνέχεια, έστελνε ανώνυμα τα αρχεία σε aggregators κακόβουλου λογισμικού όπως τη VirusTotal της Google. Όταν οι ανταγωνιστές της έβλεπαν την προσθήκη του “κακόβουλου” αρχείου, πρόσθεταν τον κώδικα στην λίστα με τους ιούς που αναγνώριζε το λογισμικό τους. Έτσι οι εταιρείες έδιναν false positives στους καταναλωτές, κάτι που τις καθιστούσε αναξιόπιστες.
Με το συγκεκριμένο hoax η Kaspersky, φέρεται να χτύπησε αρκετά μεγάλους αντιπάλους, όπως τη Microsoft, την AVG και την Avast. Αυτές οι εταιρείες δεν ανέφεραν κάποιο κανένα σχόλιο για την Kaspersky, αλλά είχαν ενημερώσει παλαιότερα το Reuters ότι κάποιος άγνωστος τρίτος προσπαθεί να τους ξεγελάσει για να δίνουν false positives.
Οι πηγές του Reuters »ισχυρίζονται μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων γνώριζαν για το σαμποτάζ, το οποίο κορυφώθηκε από το 2009 έως το 2013.
Η Κaspersky, από την πλευρά της, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς:
“Η εταιρεία μας δεν έχει προβεί σε καμία μυστική εκστρατεία για να ξεγελάσει τους ανταγωνιστές με την παραγωγή false positives για να τους αμαυρώσει στην αγορά. Τέτοιες ενέργειες είναι ανήθικες, ανέντιμες και τη νομιμότητά τους είναι τουλάχιστον αμφίβολη.”
Ο Eugene Kaspersky μάλιστα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τη δημοσίευση του Reuters, και ανέφερε από το Twitter:
[tweet_embed id=632204073027141632] [tweet_embed id=632205875004985345]